StoryEditorOCM
RegionalODLUKA UPRAVE

Osvježenje ćete ipak morati potražiti na drugome mjestu: Nema više kupanja na Roškom slapu i Skradinskom buku

Piše KATARINA RUDAN/Šibenik.in
28. srpnja 2020. - 13:02

Kad su nakon dva mjeseca ponovno otvoreni ulazi i dopušteni posjeti Nacionalnom parku Krka, a bijaše to 11. svibnja, mogli su ga posjetiti domaći ljudi uz povlaštene cijene ulaznica. I brojni su to iskoristili.

– Bilo nam je jako teško kad je Park zbog pandemije koronavirusa, prvi put nakon proglašenja, morao zatvoriti svoja vrata. S velikom radošću ponovno smo ih otvorili i sve do 18. lipnja omogućili smo promotivne cijene ulaznica našim posjetiteljima. U tih šest tjedana u ljepotama NP Krka i svim sadržajima koje nudi mogli su prvenstveno uživati domaći gosti.
S obzirom na to da je situacija bila neizvjesna, moram reći da smo bili zadovoljni posjećenošću. Kako su se u međuvremenu otvorile i granice, počeli su nam dolaziti i posjetitelji iz susjednih zemalja. Do sada već bilježimo više od 110.000 posjetitelja, od kojih je oko 50.000 domaćih – kaže glasnogovornica JU Nacionalni park Krka Katia Župan.

Dodaje da se i djelatnici i posjetitelji pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera, pa se preferira beskontaktno plaćanje ulaznica, održavanje fizičke distance, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, u kojem i djelatnici i posjetitelji moraju nositi zaštitne maske. Osim obaveznog dezinficiranja ruku, prijevozna sredstva, bilo brod bilo autobus, dezinficiraju se pri svakoj izmjeni grupa.

Osim domaćih posjetitelja, kojih je najviše, među brojnijima su Nijemci, Austrijanci, Česi, Poljaci, Mađari i Slovenci. Za razliku od prijašnjih godina, kad bi Park dnevno posjetilo deset tisuća gostiju i više, u ovom "novom normalnom" vremenu prosjek je oko četiri tisuće.

image
Katia Župan, glasnogovornica NP Krka, 2019.
Arhiva

– Primijetili smo da se trend posjećivanja Krke nešto promijenio. S obzirom na to da Javna ustanova već više od desetak godina uspješno promovira srednji i gornji tok rijeke i lokalitete koji su na tom području otvoreni, gosti danas sve više planiraju svoj dolazak. Osim Skradinskog buka, točno znaju što još žele posjetiti, pa se odlučuju na izlet brodom do Visovca i Roškog slapa. Ili će se odvažiti i svojim prijevoznim sredstvom posjetiti Roški slap i još uzvodnije lokalitete, manastir Krku i Burnum.
U tom slučaju na Krki će provesti cijeli dan, i uz to će se zadržati na nekom od seoskih domaćinstava na širem području Krke te uživati u dobroj hrani i piću. Zbog toga smo zadovoljni, jer zbog svoje geografske pristupačnosti Krka, a posebno Skradinski buk, ostaje višesatna izletnička destinacija – kaže Župan.

18. travanj 2024 03:24