StoryEditorOCM
RegionalEUROPSKI POTICAJI ZA RAZVOJ INOVACIJA U AKVAKULTURI I RIBARSTVU

Osam ribarskih i uzgajivačkih poduzeća dobit će po 10.000 EUR-a poticaja za razvoj poslovanja

20. prosinca 2019. - 19:15
dagnje

U petak je u Kneževoj palači održana konferencija „Blue Innovation Thematic Lab“ u sklopu projekta Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain ( Poticanje investicija u inovacije MSP-a duž cijelog lanca djelatnosti ribarstva i akvakulture) – Investinfish. Na konferenciji je bilo riječi o glavnim izazovima u sektoru ribarstva i akvakulture, s naglaskom na inovativne potrebe sektora -  odlaganje otpada, nove metode u zaštiti zdravlja riba, novi materijali koji se koriste u sektoru te širenje tržišta. 

Konferenciju je organizirala Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA koja je jedan o šest partnera, četiri iz Italije i dva iz Hrvatske, koje sudjeluju u ovom projektu 1.siječnja ove godine. Investinfish je sad prvi put predstavljen vlasnicima i vodećim ljudima malih i srednjih poduzeća iz sektora ribarstva i marikulture s područja Zadarske županije kojima je i namijenjen. Cilj je projekta podržati financijski i konzultantski podizanje proizvodnje i poslovanje tih poduzeća na višu razinu korištenjem različitih inovativnih rješenja. Taj kvalitativni napredak u poslovanju i u proizvodnji odnosi se, primjerice, na širenje tržišta, nove metode u zaštiti zdravlja riba i iskorištavanju nusprodukata u uzgoju i preradi ribe i školjka.

Početkom sljedeće godine bit će raspisan javni natječaj na kojem će biti izabrana poduzeća, ukupno njih osam sa zadarskog područja (a sve skupa 48 u cijelom projektu) koji će dobiti za inovativne investiciju u svojoj proizvodnji dobiti po 10.000 potpore. Ukupan proračun projekta  je skoro 1,5 milijun EUR-a, osiguranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj,  a ove prve potpore nisu jedine koje će se dodijeliti proizvođačima, malim i srednjim poduzećima koji zadovolje uvjete natječaja. Cijeli projekt bi se trebao realizirati do lipnja 2012.g., a AGRRA je u realizaciji svog dijela projekta prave suradnike našla u stručnjacima s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru koji su na konferenciji u petak održali nekoliko predavanja na stručne teme na koje se ovaj razvojni projekt odnosi.

25. travanj 2024 10:14