StoryEditorOCM
RegionalZADAR DOMAĆIN 19. IZDANJA DANA MASLINE

Organizatori objavili koliko je uzoraka u kategoriji ekstradjevičanskih, brojka je impresivna!

Piše Maslina / M.K.
27. travnja 2017. - 17:56
maslina

Devetnaesti Dani masline, najvažnija maslinarska manifestacija u Zadarskoj županiji, bit će otvorena u petak na svečanosti u Gradskoj loži, a u dva dana trajanja ova je velika fešta od maslina i maslinova ulja prenapučena nizom programa. 

U četvrtak su je na presici predstavili organizatori na čelu s predsjednikom Organizacijskog odbora Benitom Pucarom i Nedjeljkom Jusupom, koji je uz ostalo preuzeo medijsku promociju Dana masline, piše Maslina.

Nakon otvaranja, bez obzira što će petak biti kiša, održat će se veliki Malinarski marendin, a umjesto na Forumu bit će to u galeriji Kalelarge i, susretljivošću Turisthotela, u Callegru. Renato Kraljev i njegova ekipa spremit će 500 marendina od grahorica, Gligora će častiti svojim sirom, kušavat će se lanjska ulja i vina vinara zadarskog kraja, a prikupljat će se sredstva za kupnju aparata za zračenje Onkološkom odjelu zadarske Bolnice neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Program će se nastaviti stručnim dijelom, okruglim stolom na nekoliko tema u dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta. 

U subotu svi sudionici putuju na stručno-rekreativni i gastornomski izlet na otok Ugljan. Obići će tamošnje maslinike, održat će se 'pokazna vježba' starih otočnih maslina,a desetak ekipa će se natjecati u kuhanju žgvaceta, janjćeg gulaša.

Navečer će u prostorijama JK Uskok na završnoj velikoj fešti biti dodijeljna priznanja za kvalitetu ulja te, naravno, proglašeni šampioni jer Dani masline, naravno, imaju i natjecateljski karakter. 

Ove godine je na dane Masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka, ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Crne Gore. Većina maslinara može biti zadovoljna kvalitetom jer je 176 ili 85 posto ulja u kategoriji ekstradjevičanskih. 

Bez medalje će ostati 31 ulje od kojih 25 djevičanskih ii šest lampante od koji 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize.

Već na otvorenju u petak bit će dodijeljena ovogodišnja priznanja Dana masline. 

Priznanje dr. sc. Ante Medin bit će uručeno redovnoj profesorici na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Mirjani Herak Ćustić za znanstveni doprinos u maslinarsvu i uljarstvu, priznanje Stanko Ožanić bit će uručeno uzornom maslinaru Marinu Senkiću, Josip Kolega iz Poljane na otoku Ugljanu dobitnik je Maslinarskog srca za osobita postignuća u maslinarstvu i uljarstvu, priznanje Maslinarska nada bit će uručena Josipu Pavlici, mladom maslinaru, ali i odličnom studentu ekološke poljoprivrede, dok je ovogodišnje Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva pripalo okorjelom agronomu, sveprisutnom Marjanu Tomcu, piše Maslina.

19. travanj 2024 13:57