StoryEditorOCM
RegionalČEKAJU VLADU

Općinska vijeća Kali i Kukljice su raspuštena: datum prijevremenih izbora još nije poznat, ali se već zna tko sastavlja liste

Piše P.O.
8. ožujka 2023. - 19:30

Vlada je 16. veljače donijela odluku o raspuštanju općinskih vijeća u Kalima i Kukljici jer ni u jednoj od dvije ugljanske općine nije usvojen ni proračun za ovu godinu ni odluka o privremenom financiranju. Za povjerenice su imenovane Nives Perin u Kalima i Slava Jerić u Kukljici.

Tada je ministar uprave Ivan Malenica medijima najavio da će prijevremeni izbori biti održani u nedjelju 26. ožujka, ali izbori do danas nisu raspisani, pa u Kalima i Kukljici očekuju da bi to Vlada mogla obaviti u četvrtak 9. ožujka. Kako se datum održavanja precizno ne zna, u oba općinska središta se nagađa da će izbori biti tek u nedjelju 16. travnja.

I u Kukljici i u Kalima se ide na izbore za općinska vijeća, a jednako tako u oba se mjesta očekuje da će to biti preslikani izbori iz 2021. godine. Makar tako najavljuju tadašnji sudionici izbora.

-Nismo još definirali izbornu listu, ali je već sada sigurno da ćemo, nakon dogovora s koalicijskim partnerom, listu za Općinsko vijeće Kali osvježiti imenima mlađih ljudi, najavljuje Marko Kolega u ime tamošnjeg HDZ-a koji bi i na prijevremene izbore trebao ići s HSP-om s kojim je na redovnim izborima uzeo tri mandata.

Jednako će tako postupiti i SDP:

-Finiširamo zajedničku listu s HSS-om, ali sačekat ćemo konačni datum izbora i rokove koje moramo zadovoljiti, najavljuje Duško Vidov očekujući ponavljanje izbornog rezultat od dva osvojena mandata.

Mladi aktualni načelnik Bruno Mišlov je prošli put s Nezavisnom listom uzeo četiri mandata, a u utrku ide i ovog puta.

U Kukljici se dogodio presedanski razlog za raspuštanje Općinskog vijeća: tamo predsjednik OV-a Ante Boris Martinović jednostavno nije sazvao sjednicu na kojoj bi proračun bio izglasan smatrajući da ono što je vijećnicima kao prijedlog ponudio nezavisni načelnik Marin Boško jednostavno nije ni precizan ni transparentan proračun. Martinović će se na izborima pojaviti i sada, a nije isključeno da njegova Nezavisna lista ovog puta uđe u koaliciju samo s jednom političkom strankom. Na izborima prije dvije godine, Martinović je surađivao s HSS-om, SDP-om i Centrom i osvojio je, kao i HDZ, dva mandata, dok je jednog vijećnika više imao načelnik Boško sa svojom nezavisnom listom.

U Kukljici se očekuje da će isti takmaci ići i na prijevremene izbore.

25. travanj 2024 17:53