StoryEditorOCM
RegionalNEPROSPAVANA NOĆ

Oko Trogira je situacija bolja, otvorenog plamena više nema. "Tijekom noći je došlo do razbuktavanja, vatra je zaprijetila objektima..."

Piše K.M.B., S.B., M. V., PSD, Hina
3. kolovoza 2021. - 09:55

NOVO:

9:15 - Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta. Tijekom noći je došlo do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirali smo odmah i dodatne snage s makarskog područja. Možemo reći kako je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjetimo kako je dojavu za najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni Županijski centar Split zaprimio jučer u 10:15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.

7:52 - Od utorka u 5:15 minuta djelomično je uspostavljen promet na državnoj cesti kod Trogira koji je od sinoć bio zatvoren na zahtjev vatrogasaca, izvijestila je policija. 

U požaru je do sinoć izgorjelo oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja, ali i i nešto maslinika.

Tijekom jutra požarište će obići i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

5:30 - Požar i dalje aktivan. Stanje na južnoj i zapadnoj strani povoljno, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Vatra se približila državnoj cesti D-8 i kućama, ali nisu bile ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Također, nije bila ugrožena benzinska stanica na Trogirskoj zaobilaznici.

Od oko 00:30 sati za sav promet je zatvorena Jadranska magistrala od BP Perić do skretanja za rotor prema Čiovskom mostu, trogirska obilaznica, a promet se preusmjerava kroz Trogir

Na terenu ukupno 34 vozila sa 124 vatrogasca iz svih društava Splitsko-Dalmatinske županije te 25 vojnika. Na požar upućena 2 kanadera.

image
Ante Čizmić/Cropix

2:40 - Zbog nepovoljne situacije na terenu podignute dodatne snage: JVP Split 2/5, JVP Sinj 1/2, JVP Podstrana 1/3, JVP Makarska 1/3, DVD-ovi Klis 1/3, Gata 1/3, Kučiće 1/3, Muć 1/3, Split 1/3, Brela 1/3, Slatine 1/2.

0:00 - Zasad nije strašno, ali širi se. Prije sat vremena je izgledalo puno bolje. Nadajmo se da neće zapuhati- javlja naš fotoreporter koji se trenutno nalazi u blizini požara. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Iz ŽVOC-a saznajemo kako su vatrogasci i dalje na terenu odakle neće otići dok sve ne bude sanirano. 

- Nije lokaliziran, naši ljudi su na terenu i radimo sve što sada možemo- potvrdili su nam. 

23:00 Situacija na terenu je nepromijenjena. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Požar je i dalje aktivan, nije bilo ni poboljšanja ni pogoršanja- kazali su nam iz ŽVOC-a. 

image
Ante Čizmić/Cropix

21:10 Od županijskih vatrogasaca SDŽ saznajemo kako je situacija nešto bolja, ali požar ni dalje nije lokaliziran. 

image
Ante Čizmić/Cropix

21:00  Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a.

„Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je i kako je požar kod Drinovaca koji se aktivirao u popodnevnim satima, zahvaljujući brzoj reakciji, uspješno savladan.

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica na svojim službenim stranicama. 

20:00 Požar i dalje nije lokaliziran. 

"Vjetar je malo popustio, ali je to na momente, javljaju se refuli. Nadamo se uz pomoć zračnih snaga u noć ući u mirniju situaciju", kazao je Marin Buble za dnevnik.hr.

"Šaljem jedan apel svima, dakle suzdržite se i nemojte se približavati liniji vatre, pustite vatrogasce da rade svoj posao i sve će proći mnogo ugodnije", rekao je Buble.

19:20 "Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage", kazao je za Dalmaciju Danas Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

"Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan", zaključio je.

19:00 "Situacija je povoljnija nego prije pola sata ili sat vremena. Još je aktivan sjeverno-istočni dio. Došlo nam je u pomoć 25 vojnika, namjenski organizirane snage za gašenje požar. Sada je teren nepristupačan i ne možemo nego s naprtnjačama to rješavati. Nastojim do noći privesti situaciju da koliko-toliko bude povoljna, da izdržimo do jutra pa sutra nastavak", kazao je Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik SDŽ za RTL

"Trenutno je na terenu 170 vatrogasaca, 25 pripadnika oružanih snaga, 50 vatrogasnih kamiona, 3 kanadera, 2 air tractora, helikopter. Kanaderi su prebačeni na drugi teren, dva su u šibenskom zaleđu. Imamo još snaga u pričuvi za smjenu kada bude trebalo večeras i ujutro", kazao je Kovačević.

18:30 - Ukupno 26 pripadnika Kopnenih snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sveukupno je na požarištu trenutno angažirano osam protupožarnih zrakoplova.

Podsjetimo, tijekom dana na istom požarištu angažirana su četiri Airtractora AT-802, tri Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. 

Također, dva  Canadaira CL-415 preusmjerena su s požarišta Seget na požarište Drinovci - Drniš, navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

17:53 Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuvaćena vrlo velika površina. “Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslenika, nema druge štete u poljoprivredi. Ima jedna napuštena kamp kućica koja je izgorjela. Na terenu je 170 vatrogasaca, 50 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora i 1 helikopter.

Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor dokad mogu zračne snage pomoći gasiti požar jer je veliki dio nepristupačnog podučja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan.

Do 16, 17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.

Naveo je da je teperatura već danima preko 30 stupnjeva, što pogoduje požarima.

18:00 - Vatra se širi preko brda Vilajica na stare zaseoke Emeri i Višići. Kanaderi su i dalje u akciji, kao jedini spas za gašenje vatre na nepristupačnom terenu. Dok su vatrogasci na terenu, gaseći "okrajke" požara, područje posjećuju i mještani provjeravajući da li im je vatrena stihija uništila kuće, vikendice, maslinike ili vinograde... 

image
Sandra Barčot

17:58 I dalje dio Segeta Gornjeg, preciznije  zaseoci Gulišije i Vukmani nemaju struje. Djelatnici HEP-a su zbog gašenja požara od strane zračnih snaga, kanadera i helikoptera, isključili dvije stanice za napajanje električnom energijom, ali i treću prema kamenolomu Dragun.

Vatra se širi prema zaseocima Milati i Baradići, slabo naseljenom području gdje se nalaze uglavnom napuštene kuće. Međutim, kuće će, kako nam je rečeno, biti obranjene. 

17:55 - U Zračnoj luci Split nam je rečeno da se aviopromet postupno uspostavlja. Međutim, navode da situacija još nije 100 posto normalizirana.   

17:28 Brojni zrakoplovi kasne, ne zna se je li to zbog požara. Međutim, neki prethodni letovi su preusmjereni u Zadar. Odgođeno je i polijetanje nekih zrakoplova iz Zračne luke Split jer je dio Kaštela još i dalje pod dimom. 

Odlasci: 

image
Zračna luka Split

Dolasci:

image
Zračna luka Split

17:25 - Požar koji je danas buknuo u Segetu Gornjem u zaleđu Trogira u poslijepodnevnim satima se širi prema istoku i sjeveru, a oko sat vremena zbog tog požar bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku.

- Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požar nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno,a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra.

- Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa, rekao je Melvan.

17:20 - Požar je zaobišao kuće u Baradićima i širi se prema Planom u pravcu deponija. Sve je puno vatraogasaca. I dalje gori makija i suho raslinje, požar je zahvatio i dio borove šume. 

17:14 - Na požarištu je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

– Zahvaćena je velika požara, zemaljskim snagama pomažu sve raspoložive zračne snage. Što se tiče kuća nema nikakve ugroze, barem u Baradama gdje se sada nalazim. Na Planu treba spriječiti požar da se ne širi prema sjeveru područja, a zapadni vjetar i dalje puše značajnom snagom – kazao je Boban za Dalmacija Danas.

image
Žute linije označavaju putanje svih letova kanadera nad požarištem u Segetu
FLIGHTRADAR/DD

17:02 - Zaustavljeno je širenje prema Planom, aktivan je sjeveroistok. Trenutno se radi na pregrupiranju vatrogasnih snaga, a aktivno je 168 vatrogasaca i 49 vozila, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

16:54 - Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene, a stanje na terenu je puno bolje.

“Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca”, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

16:40 - Iz zračne luke Resnik doznajemo kako su oni trenutno i dalje otvoreni, ali rade u smanjenom obujmu. Avioni koji zbog velikog požara na trogirskom području nisu mogli sletjeti u splitsku zračnu luku sletjeli su u zadarsku, a doznajemo i kako sada svaki avioprijevoznik za sebe odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.

16:35 - Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je za N1 da požar još nije pod nadzorom. Sjeveroistočni dio je ugrožen, kuće su obranjene.

Nema podatak o izgorjeloj kući, no dodaje da su navodno izgorjele dvije kamper-kućice. Vatru gasi 180 vatrogasaca, 50 vozila i tri kanadera.

“Borimo se, ali nemamo još požar pod nadzorom”, dodao je.

16:30 - Teško pristupačan teren, blizina naselja i vjetar otežavaju gašenje u kojem sudjeluju vatrogasci iz ovih gradova: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okrug, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

16:15 - Gašenje otežava i jak vjetar koji nosi pepeo i do Kaštel Kambelovca, kao i dim koji je prekrio dio neba i nad Kaštelima.

Na terenu su uz JVP Trogir i sva tri kaštelanska vatrogasna društva, DVD Kaštela, DVD Gomilica i DVD Mladost uz njih su im pristigli u pomoć i vatrogasci iz Seget Vranjica, Slatina, Solina, Vranjica  te Državna intervencijska postrojba iz Divulja, pišu Kaštela.org.

Iz JVP Trogir tek su nam kratko uspjeli kazati lokaciju požara, ali ne i kakvo je stanje na požarištu te kolika je površina obuhvaćena vatrom.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Policija eje poslala upozorenje i napomenu svi vozačima da je zbog gašenja požara u Segetu Gornjem jedan kolnički trak zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika. Pozivaju na oprez.

16:10 - Požarište iznad Segeta Donjeg i dalje nadlijeću dva kanadera te helikopter MI-8  i pokušavaju ugasiti požar u kojem već šest sati "nestaje" makija, ali i dio borove šume. Izgorjela je i jedna kuća u zaseoku Hrabar.

15:57 - Kako Dalmatinski portal doznaje od Pere Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split, zbog požara u blizini aerodroma, više je zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik, kaže Bilas nije zatvoren, nego je došlo do poremećaja u zračnom prometu.

'Doći će do kašnjenja u slijetanju pa onda i polijetanju. Zrakoplovi polijeću iz zračne luke Split', kaže Bilas.

Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je za N1 kako se situacija na požarištu smiruje.

“Ugašena je vatra prema kamenolomu, a dalje se gasi prema sjeveroistoku. Promet u Zračnoj luci Split trenutno je otvoren. Gašenje bi trebalo trajati satima, ali očekuje se smirivanje vjetra”, rekao je Tucaković.

15:31 -  Zbog velikog požara i očito vrlo slabe vidljivosti iznad splitske zračne luke, zrakoplov kompanije Easy jet nije uspio sletjeti u zračnu luku, javlja Dalmacija danas.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

14:45 - Dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine u  akciji gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.



13:33 - Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, požar je zahvatio jednu kuću u naselju Hrabar.

----------------------------------------------

Vatru na požarištu na predjelu Segeta Gornjeg uz kopnene, gase i zračne snage. Kako saznajemo iz Vatrogasnog operativnog centra, plamen je izbio oko 11 sati na pustom nepristupačnom predjelu.

Na teren su izašli gasitelji Javna vatrogasna postrojba Trogir, zatim Dobrovoljan vatrogasna društva: Seget Vranjic, Slatine, Mladost, Kaštel Gomilica, Kaštela, Solin i Vranjic te Državna intervencijska postrojba iz Divulja.

Požar u zaleđu Trogira gase 72 vatrogasca s 24 vatrogasna vozila, a uključila su se i tri kanadera i helikopter, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

image
Sandra Barčot

Prema trenutnim informacijama, plamenom nisu ugrožene kuće, iako se zbog vjetra situacija na terenu može u trenutku promijeniti.

Struju su, zbog blizine vatre dalekovodu, već isključili stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore.

Vozači, strpljenje: Promet jednim kolničkim trakom

Zbog gašenja požara koji je nešto poslije 10 sati izbio u mjestu Seget Gornji na DC 58 jedan kolnički trak je zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika. Pozivamo na oprez!

16. travanj 2024 16:39