StoryEditorOCM
RegionalPOSEDARJE I PRIDRAGA

Održan (IPO) ispit prirođenih osobina za pse ptičare: "Imamo najbolja i najbogatija lovišta u Europi te dobre i sposobne lovačke pse!"

Piše Branko Božić
14. rujna 2020. - 12:01

Sve poznatija a dakako i priznatija među vlasnicima lovačkih pasa, ne samo s prostora Zadarske županije, već i šire, Kinološka udruga "Posedarje" sa sjedištem u Posedarju, predvođena mladim i agilnim predsjednikom Martinom Klapanom te njegovim suradnicima tajnikom Milanom Mićom Žužom, voditeljem uzgoja Jurom Žužom i ostalima, organizirala je ove nedjelje uz suglasnost Hrvatskog Kinološkog saveza iz Zagreba, tradicionalnu kinološku manifestaciju ocjene oblika i ispita prirođenih osobina (IPO), za lovačke pse ptičare koji posjeduju valjanu rodovnicu. S obzirom da je još uvijek na snazi pandemija izazvana opasnim korona virusom, od strane HKS-a zadana je kvota od dvadeset sudionika. Navedene preporuke zajedno sa provedbom epidemioloških mjera, organizator se je striktno pridržavao od samog početka do kraja.

image
Održani (ipo) ispit prirođenih osobina za pse ptičare   
B.božić

Na dogovorenom zbornom mjestu u Pridrazi, u ranim jutarnjim satima okupili su se sudionici sa svojim psima ljubimcima engleskim i kontinentalnim ptičarima, koji inače čine (7.FC grupu).Uglavnom se radilo o članovima KU Posedarje s prostora Zadarske županije, jer ovog puta zbog zadane kvote, nisu nažalost mogli pristupiti njihove kolega iz ostalih dalmatinskih gradova i mjesta. Po onome što se moglo uočiti najzastupljeniji su bili psi epanjel bretoni. Slijedili su ih engleski seteri i pointeri, njemački kratkodlaki i oštrodlaki ptičari i tako redom.

U ime domaćina i organizatora toplim i biranim riječima okupljene je na početku pozdravio predsjednik udruge Martino Klapan, zaželjevši im ujedno ugodan boravak u lovnoj jedinici Novigrad-Pridraga. Shodno postavljenom planu i programu rada startalo se sa provjerom rodovnica pasa sudionika od strane poznatog hrvatskog i međunarodnog dugogodišnjeg suca Ante Bilača iz Drniša i njegovog pomoćnika tajnika udruge Milana Miće Žuže. Nakon što se ustanovilo da sve štima u skladu sa zakonom i propisima, otpočelo se sa smotrom i ocjenom oblika pasa sudionika. Nakon toga je uslijedio zajednički odlazak u terene lovišta na polaganje terenskog ispita. Radilo se u jednoj bateriji u idealnim vremenskim uvjetima unutar lovišta XIII/ 121 Novigrad-Lovna jedinica Pridraga, ovlaštenika LU "Diana" Zadar.

Terenski ispit kako se je očekivalo potrajao je nešto duže, a sa zadovoljstvom ga je popratio i predsjednik zadarske Lovačke udruge "Diana" Ervin Mrkić Pestić. Ipak, sve je privedeno kraju bez bilo kakvih primjedbi sudionika, a na opće zadovoljstvo domaćina.

image
   
B.božić

Okončanjem službenog dijela uslijedio je ručak. Zajednički stol postavljen je u lovištu na otvorenom u debeloj hladovini podno stabala jablanova. Ukusnu okrjepu pripravio je lovački kuharski dvojac Zoran Buljat i njegov pomoćnik Bore Veršić. Na kraju domaćini i njihovi gosti lovci kinolozi, rastali su se prezadovoljni obavljenim poslom, u veselom i prijateljskom ozračju, u nadi kako će se njihov predstojeći susret planiran za mjesec veljaču naredne godine, proteći slobodnije i ležernije, bez nazočnosti opasnog korona virusa.

PREDSJEDNIK MARTINO KLAPAN

- Zahvaljujem se svim vodičima i vlasnicima pasa koji su se odazvali unatoč korona krizi. Isto tako zahvaljujem se sudcu i našem dugogodišnjem prijatelju Anti Bilaču, koji je maksimalno i profesionalno odradio svoj posao. Maksimalno smo se držali epidemioloških mjera. Ovaj put IPO smo proveli samo za naše članove, jer smo bili limitirani sa brojem sudionika. Inače, da su normalni uvjeti imali bi bili najmanje 40 do 50. I ovom se je prilikom vidjelo da naši članovi imaju uzgojne pse, da rade na reprodukciji mladih pasa za njihova buduća legla to jest da rade na poboljšanju domaće kinologije, rekao je Klapan.


 

SUDAC ANTE BILAČ

- Kao prvo pohvalio bih organizatore na odličnoj organizaciji te na primjerenoj provedbi mjera zaštite od korona virusa. Psi su sve svoje osobine iskazali u najboljem svijetlu. Uz ostalo pokazali su odličnu kondiciju, najvjerojatnije iz razloga što većina njih trenutno sudjeluje u lovu na prepelice. I ovog puta odgovorno tvrdim kako u Europi imamo najbolja i najbogatija lovišta te dobre i sposobne lovačke pse, tako da ne trebamo u budućnosti strahovati za ukupnu hrvatsku kinologiju, ustvrdio je međunarodni sudac Bilač.

 

24. travanj 2024 00:34