StoryEditorOCM
RegionalNAPADAČ PRIVEDEN

Obiteljska tragedija u Dubrovniku: sin upucao majku i oca, navodno u rastrojstvu, nesretna žena još se bori za život. Svemu je prethodila svađa?

Piše Lorita Vierda/SD
4. lipnja 2020. - 20:21
Policija se jučer dala u potragu za oružjem koje je, po svemu sudeći, pripadalo ocu Tonči Plazibat/HANZA MEDIATonci Plazibat/Cropix

Obiteljska drama u Postranjskoj ulici u dubrovačkom predjelu Šipčine sinoć je završila s dvije žrtve s teškim prostrijelnim ozljedama i uhićenjem napadača, njihova sina.

D.G. (37) vatrenim je oružjem iz nepoznatih razloga nasrnuo na roditelje. Nesretna majka napadača, 67-godišnja A.G., pretrpjela je teške prostrijelne ozljede glave, dok je 68-godišnji otac B.G. završio zajedno sa suprugom na Jedinici intenzivnog liječenja Opće bolnice Dubrovnik s prostrijelnim ranama torakalnog područja i vratne kralježnice.

Majci se još uvijek bore za život s neizvjesnim ishodom, dok je otac zasad stabilno, no takve ozljede najčešće ostavljaju trajni teški invaliditet. Majčine ozljede su izrazito teške, no liječnici čine sve da je održe na životu, kaže ravnatelj OB-a Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Očev pištolj

Istražitelji još uvijek pokušavaju rekonstruirati noćašnji događaj koji je potresao Dubrovnik. Poznato je tek da je D.G. roditelje ustrijelio i pobjegao u stanju visokog rastrojstva, navodno potpuno nesvjestan svojih postupaka.

Navodno je svemu prethodila obiteljska svađa, nakon čega se D.G. dočepao pištolja, pa se nakon pucnjave dao u bijeg. U tom su trenutku susjedi iz male Postranjske ulice, koja izlazi na prometnu žilu kucavicu tog dijela grada, Ulicu Andrije Hebranga, pozvali policiju jer su čuli povišene tonove, a zatim i pucnjeve, ni ne sluteći što se na kućnom broju 4 doista odigralo.

D.G. je pobjegao prema istoku i nakon dvjestotinjak metara uletio u mali objekt u vrtu susjednih zgrada u naselju Sedam smrtnih grijeha, gdje se skrivao sve do 3.30 u noći, kad ga je policija pronašla i uhitila.

Preksinoć je zbog potrage za njim bilo blokirano pola grada, policijske patrole češljale su sve redom zaustavljajući vozila iz svih smjerova ne bi li mu ušli u trag.

Nakon uhićenja krenula je potraga za krunskim dokazom počinjenog zločina – vatrenim oružjem, koje do trenutka zaključenja ovog teksta još uvijek nisu pronašli, unatoč tome što su u potragu uključene brojne policijske snage.

Od Postranjske i obližnjih ulica, preko Andrije Hebranga pa sve do Ilijine glavice, potraga za oružjem ne daje rezultata, a neslužbeno, vlasnik vatrenog oružja je otac napadača.

U međuvremenu, policija je pretresla i objekt u kojemu je D.G. uhićen, te obavila ispitivanje susjeda od Postranjske i obiteljske kuće D.G. pa sve do mjesta na kojem je uhićen, uključujući i vlasnike samog objekta gdje se noćas skrivao i gdje je ponekad znao dolaziti s društvom.

Uvijek otključano

Objekt je, doznajemo, uvijek otključan, što je D.G. iskoristio bez znanja vlasnika, a susjedi kažu kako nisu čuli ništa sve do jutrošnjega komešanja policije koja je došla čuvati objekt i obaviti ispitivanje i pretragu okolnog područja, koja, zasad, ne daje rezultata.

Napadač je nakon uhićenja priveden u Istražni centar, gdje je nad njim obavljena kriminalistička istraga te ispitivanje kako bi se otkrile sve okolnosti stravičnog napada. Sudac istrage danas će odlučiti o daljnjem postupanju, dok je kvalifikacija počinjenog djela već poznata – teško dvostruko ubojstvo u pokušaju. Traje i psihološka evaluacija D.G.-a, koja će možda dati jasniju sliku o profilu mladića i okolnostima koje su ga nagnale na ovakav čin.

Uzrok napada na roditelje još je nepoznat. Obitelj inače vodi turističku agenciju, čiji je ozlijeđeni B.G. član uprave, dok je posao vodio jedan od njegovih sinova, upravo D.G. Jesu li kriza i zaustavljen priljev novca učinili svoje, znat će se nakon završetka istrage.

Prijatelji i poznanici za D.G. ističu kako njegovo ponašanje nije ničim iskakalo iz uobičajenih okvira, dapače, ni sami ne vjeruju što je učinio znajući ga kao tihog i posve običnog mladića. Pretpostavlja se da je D.G. pucao iz očeva pištolja, za koji je znao gdje se nalazi.

Privođenje sucu

Zbog čega je, pak, nastupila tolika rastrojenost koja ga je navela da vatreno oružje uperi u svoje roditelje i zapuca, a zatim sakrije pištolj i pobjegne, znat će se nakon psihološkog promatranja i završetka kriminalističke istrage, a puna rekonstrukcija strašne tragedije znat će se nakon pronalaska glavnog dokaza o počinjenju – nestalog vatrenog oružja.

Privođenje 37-godišnjeg D.G. sucu istrage trebalo bi uslijediti nakon završetka ispitivanja, navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, najvjerojatnije tijekom današnjeg dana.

18. travanj 2024 03:07