StoryEditorOCM
RegionalU OKUČANIMA

Obilježena 26. obljetnica Bljeska, Milanović stigao s vojnim vrhom, a Plenković s ministrima, suzdržali se od nastavka sukoba

Piše PSD, Hina
1. svibnja 2021. - 11:15

Čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja u Okučanima je počelo obilježavanje vojno-redarstvene akcije (VRO) "Bljesak" kojom je prije 26 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija, piše jutarnji.hr.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provodi se uz sukcesivni dolazak izaslanstava koja će u čast poginulih branitelja polagati vijence na spomen-obilježje u razmacima od 30 minuta.

Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom sukcesivno dolaze predstavnici državnog vrha.

Milanović: Vječna zahvalnost hrvatskim junacima i herojima

Predsjednik Republike Zoran Milanović, prema protokolu, položio je vijenac i zapalio svijeću u 9.30 sati.

- Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske, i nakon akcije "Maslenica" 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi, rekao je u subotu u Okučanima predsjednik Milanović nakon što je s izaslanstvom položio vijenac kod spomenika "Kristalna kocka vedrine".

- To je bilo malo dobrih i malo hrabri ljudi, istaknuo je predsjednik Republike Milanović.

- Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi. I njima vječna hvala i slava hrvatskim herojima. Živjeli!, poručio je predsjednik Republike.

Jandroković: Bljesak slomio kralježnicu projektu Velike Srbije

U 10 sati vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

- Došao sam iskazati poštovanje herojima, vojnicima i policajcima. Bljesak je slomio kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se kasnije dogoditi u briljantnoj akciji Oluja. Posebno hvala onima koji su dali život za hrvtasku domekraciju - kazao je. 

Nije htio komentirati sukob na relaciji Pantovčak-Banski dvori.

- Na današnji dan ne želim komentrati podjele, nego zahvaliti zaslužnima. Danas svi moramo biti zajedno i zahvaliti onima koji su nas doveli do slobode, predsjedniku Tuđmanu i onima koji su dali sve sve za našu sloobodu. Prostor za polemike postoji drugim danima, danas je dan ponosa i slave. Došli smo iskazati poštovanje vojnicima, braniteljima i policajcima, to je najvažnije - poručio je Jandroković.

Plenković: Zahvala svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu

U 10.30 vijenac je položio premijer Andrej Plenković uz kojega su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni. Želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku. Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, rekao je premijer.

Upitan je li ova godišnjica prošla u sjeni sukoba premijera s predsjednikom Milanovićem, Plenković je rekao da nije trenutak da se o tome danas govori.

- Bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani, zaključio je.

24. travanj 2024 11:17