StoryEditorOCM
RegionalSVETI FILIP I JAKOV

Nostalgični povratak u prošlost očeva i djedova: u subotu kreće maškarano izdanje legendarnih balinjeri

Piše Zadarski.hr
14. veljače 2023. - 20:44

U organizaciji skupine “Balini“ te pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice u subotu 18.02. od 17:00 h u centru Sv. Filip i Jakova po drugi put održat će se zimsko izdanje "Filipjanskih Balinjera“, ovog puta u maškaranom izdanju.

Popularna manifestacija i ovaj put će zasigurno okupiti veliki broj djece, roditelja i starijih mještana te svih drugih znatiželjnika iz okolnih mjesta koji s oduševljenjem od samih početaka prate ovaj adrenalinski događaj. Kako je već poznato na balinjeri se smjeste, kako znaju i umiju, djeca, mladež, cijele obitelji i prijatelji, a “balinjerijada“ briše starosne granice, jer su se na balinjera pisti izvan konkurencije već okušali mnogi, od 2 do 72 godine.

Osim samog natjecanja i pomnog praćenja utrka u kojima će biti uključene sve dobne skupine, posjetitelji i natjecatelji moći će uživati u kuhanom ginu i domaćim fritulama, dok će za konkretniju spizu biti ponuđen i grah s kobasicama te rižot s teletinom, u vrsnoj pripremi filipjanskih kuhara Zdenka Mikasa Sukija i Predraga Brzića Švrle.

Organizatori napominju da je ovo maškarano izdanje te od svih očekuju neku masku, grupnu ili pojedinačnu, za koje će se nakon natjecanja dijeliti i nagrade. Pobrinuti će se i da posjetiteljima i natjecateljima apsolutno ništa ne nedostaje, pa će se tako svi moći i ugrijati uz ogrjev ili popiti čašicu toplog čaja (ili rakije), poručuju.

“Iako je utrka sa balinjerama zamišljena prvenstveno kao ljetna turistička manifestacija koja je već dobila kultni i tradicionalni karakter, ove godine opet se vraćamo zimskoj, ali i maškaranoj inačici ovog događaja, kao svojevrsni način zahvale svim onim mještanima Sv. Filipa i Jakova koji nesebično i entuzijastično sudjeluju u njegovoj pripremi, organizaciji i realizaciji “, kažu Lovre Mikas i Šime Brzić, kreatori natjecanja i organizatori, te dodaju:

"Ovo jedinstveno natjecanje, osim nostalgičnog povratka u prošlost naših očeva i djedova, želi okupiti što više ljudi iz cijelog Sv. Filipa i Jakova i okruženja, svih uzrasta, s namjerom da se tradicija izrade drvenih karića na balinjere i njihova vožnja i dalje njeguje".

Na zimskoj "balinjerijadi" osim natjecanja te vrhunske adrenalinske zabave očekuje nas i maskenbal te svirka benda “Spectrum“ nakon kojeg slijedi DJ Pueblo Ruiz.

Spectrum je mladi vodički pop-funk-soul bend a u svom repertoaru imaju obrade velikog broja pjesama poznatih izvođača iz raznih glazbenih razdoblja od 50-tih godina do suvremenih hitova. Među stranim izvođačima valja izdvojiti: Stevie Wonder, Elvis Presley, Jamiroquai, Blues Brothers, Amy Winehouse, Bruno Mars, Bob Sinclair, Tina Turner, Joe Cocker, Queen, James Brown, dok od domaćih Dino Dvornik, Natali Dizdar, Oliver Dragojević i Jinx.

“Želja nam je da svojim dolaskom približite javnosti našu manifestaciju za koju vjerujemo da će se i dalje razvijati kao interesantan proizvod našeg područja“, poručuju organizatori.

17. travanj 2024 19:51