StoryEditorOCM
RegionalTRAGOVI NASILJA

Nijemac uhićen jer je pljusnuo sina pa iz policijske postaje izašao pun modrica: na Hitnoj pomoći su mu snimili glavu i evidentirali ozljede

Piše PSD.
14. kolovoza 2020. - 19:21

Pod sumnjom da je pljusnuo 15-godišnjeg sina uhićen je u Omišu u utorak poslijepodne 39-godišnji njemački državljanin. Prilikom intervencije policije korištena su sredstva prisile, a kako tvrdi Nijemac, policajci su ga tukli u službenom vozilu te u policijskoj postaji u Omišu u ćeliji u kojoj je i prenoćio.

Za svoje tvrdnje o policijskoj brutalnosti strani državljanin ima fotografije na kojima se vide modrice na rukama te oderotine preko cijele dužine leđa. Vidljive ozljede ima i na glavi, ali te fotografije nećemo objaviti zbog zaštite identiteta malodobnog sina mu koji bi tako posredno otkrili.

U konačnici je Nijemac, osim za zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava prijavljen i za nanošenje tjelesnih ozljeda te prisilu prema službenoj osobi. U kaznenoj prijavi protiv njega navedeno je da je jednog od tri policajca koja su intervenirala udario zatvorenom šakom u rebra, a drugoga u glavu.

Naguravanje i 'čupanje'

Svjedoci kažu da je tu bilo naguravanja i "čupanja" između njega i policije što su sve gledali njegov malodobni sin i još mlađa kćerka.

- Ma, netko je javio policiji da Nijemac tuče maloga u automobilu jer je vidio da mu je dao pljusku. Izgleda da su se mali i otac posvađali oko odlaska u dućan jer mali nije htio ići nego je želio ostati u apartmanu kraj gradske plaže s babom i didom. Onda se negdje izgubila mlađa mu sestra pa je otac izgubio živce i valjda klepnuo maloga.

Tako su mi bar ispričali. Došla su tada tri policajca i nakon potezanja odveli su čovika u postaju i to bosoga. Kao da smo u robovlasničkom dobu kad su bose robove vukli u zatočeništvo - kaže nam zgroženi Omišanin.

S druge strane, ima verzija prema kojoj je Nijemac bio dosta agresivan prema policajcima koji nisu imali izbora nego na silu ga savladati. U omiškoj postaji je provedeno kriminalističko istraživanje, ali Nijemac tvrdi i kako su ga fizički zlostavljali.

image
Privatni album

Zbog ozljeda je u utorak navečer odveden na Hitnu pomoć u KBC Split gdje mu je snimljena glava i utvrđene lakše ozljede nakon čega je ponovno vraćen u službene prostorije. Nakon 24 sata provedenih u postaji u Omišu doveden je u srijedu poslijepodne pritvorskom nadzorniku.

Nakon toga je ispitan na državnom odvjetništvu i pušten da se brani sa slobode. U četvrtak će sudac istrage ispitati malodobnog sina mu za kojeg policija tvrdi da ima ozljede. Međutim, kako prepričavaju susjedi njemačke obitelji, ogrebotine koje se spominju nisu na licu već na tijelu jer je maloljetnik je s dva prijatelja skakao s plutače u more.

Prema njihovom mišljenju, ozljede nemaju veze s ocem, već s penjanjem na plutaču iz mora, ali tek će malodobnik u svom iskazu rasvijetlili situaciju. Odvjetnik Denis Kulušić zastupa njemačkog državljanina te smo ga pitali detalje slučaja.

- Moram odmah istaknut kako je postupak tajan jer je oštećenik maloljetan. Moj klijent negira krivnju za oba kaznena djela. Vidio sam ozljede na njemu i mogu vam potvrditi na da je iz postaje zbog istih bio odveden na Hitnu pomoć u Splitu gdje mu je snimljena glava.

Što se tiče prijave policije zbog postupanja o tome će moj klijent odlučiti kada riješi sve vezano za ovu fazu kaznenog postupka - kazao nam je odvjetnik Kulušić koji je unatoč težini kaznenih djela uspio izbjeći istražni zatvor za svog klijenta.

Nijemac je za nas izjavio:
- Nisam napravio ništa za što me terete. O pokretanju postupka protiv policije još razmišljam jer mi je sada najvažnije da se svi skupa što prije vratimo kući - rekao je 39-godišnjak.

Službena verzija

Iz PU splitsko-dalmatinske su poslali službeni opis događaja u koje stoji kako su policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim državljaninom Njemačke. Sumnjiči se da je fizički napao policijske službenika koji su postupali prema njemu zbog dojave o fizičkom napadu na dijete na omiškom području.

Prilikom uhićenja pružao je aktivni otpor, te su nad njim uporabljena sredstva prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje). Jedan policijski službenik je lakše tjelesno ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena je i 39-godišnjaku kojom prilikom su mu utvrđene lakše tjelesne ozlijede, dok su kod djeteta uočene vidljive tjelesne ozljede.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju zbog sumnje da je počinio kaznena djela prisila prema službenoj osobi, tjelesna ozljeda i zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je predan policijskom pritvorskom nadzorniku.

18. travanj 2024 22:28