StoryEditorOCM
RegionalAKCIJA ‘SLOBODNE‘

Nevjerojatan odaziv naših čitatelja: tisuće njih su nam predložile ime pelješkog mosta, spominjali su se sveci, branitelji i političari, evo popisa...

Piše Damir Šarac/SD
1. kolovoza 2021. - 13:50

Naši čitatelji odazvali su se pozivu Slobodne Dalmacije da "krste" arhitektonsko čudo – pelješki most, koji je kopnenim putem spojio Hrvatsku. Poslali su nam tisuće prijedloga, među kojima preteže onaj najlogičniji i najjednostavniji – Pelješki most.

No, bila bi šteta ne razmotriti i ostale prijedloge koji su pristigli mailom i preko društvenih mreža. Jedan od najatraktivnijih je svakako "Puničin most", prema već legendarnoj priči o punici koja je kazala kako će se baciti s tog mosta ako ga ikad naši izgrade. Gospođa neće skočiti jer su ga ipak izgradili Kinezi, a većim dijelom financirala Europska unija, no ta je šala razveselila hrvatsku javnost.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Možda i najviše prijedloga, nakon naziva Pelješki most, bilo je s imenom Olivera Dragojevića, Dalmatinca koji je glasom povezao cijelu Hrvatsku. I znameniti ljudi iz hrvatske povijesti su bili u užem izboru, puno je građana glasalo za Nikolu Teslu i Fausta Vrančića, Marka Pola (koji je Europu svog vremena prvi povezao s Kinom), Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Držića, Andriju Mohorovičića, kralja Tomislava, Zrinskog i Frankopana, Celestina Medovića, pa i Franu Josipa I. i Slavoljuba Penkalu.

Dosta čitatelja predložilo je i ime Europski most, pa i Most jedinstvene Hrvatske, Most domovine, Most jedinstvene domovine, Croatica.

Prijedloga ima i po junacima Domovinskog rata: Andriji Matijašu Pauku, Blagi Zadri, Goranu Kliškiću, Janku Bobetku, Petru Stipetiću, Damiru Tomljanoviću Gavranu, ministru obrane Gojku Šušku, majci heroini Kati Šoljić...

image
Bozo Radic/Cropix

Zanimljiv je i prijedlog Libertas, pa stari naziv Pelješca – Adrion, Pelješka heroina, onda pjesnički – Galebov let, Nevera, Biser juga, Dobri nono, Krila slobode, Most hrvatske čežnje, Krila slobode, Dalmata, Žuti most, čak i Slobodna Dalmacija, ali i ironičnih, poput Koruptina, Balkanjero i Mostina.

I proslavljeni hrvatski nogometaš Luka Modrić, po mišljenju naših čitatelja, kandidat je za ime novog mosta, čak i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali i čitav koloplet oko vina po kojima je Pelješac posebno poznat: Most vina, Most plavca malog, Vinski most...

Potom su tu i sveci, poput svetog Jeronima Dalmatinca, svetog Ilije i bl. Alojzija Stepinca, oca Ante Gabrića...

Cijeli je niz nadasve originalnih prijedloga, kao što su Dekadencija, Exodus, Dug, Sila, Dissimulare, pa onda i velebnih naziva: Most pripadnosti i jedinstvenosti, Most suverenosti, Most hrvatske cjelovitosti, Hrvatski sjever i jug jedno, Most pobjede povezanosti, Most ujedinjenja, Dalmatinski most, Naš most, Most dječjih osmijeha, Vilin konjic, Zmaj od Hrvatske, Most hrvatskih kraljeva...

Neobičan je i prijedlog jednog čitatelja – Šac – jer, kako je objasnio, "kao zadnji slog naziva poluotoka PeljeŠAC koji spaja s kopnom Hrvatsku i kao skraćenica od njemačke riječi 'schatzen', što znači 'blago', kao i pogled, promatranje s njega, riječju ŠACovati..."

– Našem bi narodu u cjelini odgovaralo ime mosta Hrvatina, ime Dalmota bi također mnogima odgovaralo za novi most... Marketinški gledano, ono što bi odgovaralo i našima, a i stranim turistima, treba zazvučiti "globalnije", tako da ime mostu Croatino ima i povijesnu i dobru zvučnu kulisu – piše jedan čitatelj iz Norveške.

Slijede prijedlozi poput Put juga, Kinez, Lepeza sv. Jakova, Kineski most, Periska, Pelišac, Mediteraneo, Most ljubavi, Most mira, Hrvatski sokol, Jadranski most, Jadranska medvjedica, Dalmatino, Most hrvatske nogometne reprezentacije, Modri most, Srce Jadrana, Kadena, Most branitelja, čak i PPP – Pelješki plavi most...

image
Tonci Plazibat/Cropix

Na Facebook stranici "Slobodne" ispisano je čak 4300 komentara na ime mosta! Čega tu sve ima... Velika većina je za naziv Pelješki most, slijedi Oliver, ali rasprave su burne.

"A da se zove 'Boško Buha', on je bio za mostove extra, a i Neretva je blizu", predlaže jedan komentator, a drugi:

"Trebao bi se zvati 'Zadnja nada', da i u povijesti naša unučad zna da je jug Hrvatske svim vlastima bio zadnji na popisu i velika sramota da je ovoliko dugo jug trebao čekati da se spoji sa ostatkom svoje zemlje."

"Ja bi mu dao ime Barba Luka, po Luki Bebiću koji je prvi govorio da treba jug spojiti s Hrvatskom, a i Barba Luka iz Komarne je svaki dan promatrao kako teku radovi", smatra jedan pratitelj stranice, a sljedeći se pridružuje:

"Ja bi nazvao most Ivo Sanader po našem poznatom vizionaru i političaru koji je započeo ovu veličanstvenu građevinu!"

Jedan drugi se boji "samo da ga ne nazovu 'Ćuprija'. Jer, kako kaže stara narodna, 'tko ne plati na mostu, platit će na ćupriji', pa da nam naši vladajući ne uvedu naplatu 'ćuprijarine'".

Jedna gospođa misli kako ga treba nazvati po našem premijeru "jer je on najzaslužniji da je ovaj most započet i uskoro završen i neka mu dragi bog podari puno sriće i zdravlja i bija na vlasti još sto godina..."

"Ja bi sve mostove zvala po našem prvom predsjedniku. Kad se zove dubrovački a to je blizu ovog možemo i njega nazvati. Zašto ne", predlaže čitateljica.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Narodni most; napravili ga radnici NR Kine, Plenki ga nazvao općenarodnim ili tako nekako... mostom svih nas, naroda hrvatskog, stoga 'Narodni'", drži jedan.

"Nek se zove Poveznik – spaja dva dijela domovine u jednu cjelinu."

"Pa ako već dajete ime, onda nek bude most Miljenka Grgića ili Grgićev most. Mislim, ipak je on započeo svjetski prepoznatljivu priču u Californiji gdje je ispalo da je svjetska sorta Zinfandel zapravo naš Crljenak. Pelješac je otok vina, a ovo je ipak svjetski poznata vinska priča", mišljenja je jedan vinoljubac.

"Pitajte stožer, oni znaju sve, vjerujem da znaju i ime mosta", uvjeren je drugi, a jedan bi i – brojku:

"303... Toliko je trebalo godina da se napravi most i poveže jug Hrvatske!"

Među tisućama komentara iskopali smo i jedan iz vesele zgode s početka:

"Pusti ime mosta, zanima me oće li ona punica preživit skok sutra", na što mu se jedan kolega nadovezao:

"Most palih punica!"

Evo prijedloga

Na naš mail i Facebok došle su tisuće prijedloga. Ovo su najčešći nazivi mosta koje su predlagali naši čitatelji iz Splita, Zagreba, Zagore, Norveške, SAD-a, Australije, Dubrovnika, s Pelješca, iz Sarajeva, Njemačke... Nažalost, sve prijedloge nismo mogli uvrstiti, stoga evo onih najučestalijih.

Pelješac

Pelješki most

Oliver Dragojević

Mirakul

Galebov let

Andrija Matijaš Pauk

Ljepotan

Libertas

Most Dubrovačke Republike

Puničin most

Nikola Tesla

Marko Polo

Nevera

Most dobre nade

Most domovine

Domovinski rat

Most hrvatskog jedinstva

Dobri nono

Europski most

Hrvatski most

Biser juga

Most hrvatskog jedinstva

Most Ivana Gundulića

Croatica

Most hrvatskih branitelja

Vinski most

Faust Vrančić

Ruđer Bošković

Most Fausta Vrančića

Most Tigrova i Pauka (ove dvije brigade, zagrebačka i splitska, bile su predvodnice obrane Stona i Pelješca, novog presijecanja Hrvatske, a potom i oslobodilačkih akcija)

Most Gorana Kliškića

Ruža vjetrova

Hrvatski vez

Hrvatski ponos

Bl. Alojzija Stepinca

Most hrvatske čežnje

Hrvatski jug

Krila slobode

Dalmata

Most Angele Merkel

Europski most (Most Europa)

Most nade

Adrion

Adriatica

Vitar

Blago Zadro

Most Dubrovačke Republike

Most svetog Ilije

Kinezis

Kralj Tomislav

Dream Bridge

Most anđela

Libertas

Most hrvatskih vitezova

Hrvatski san

Janko Bobetko

Ruđera Boškovića

Most Andrije Mohorovičića

Celestin Medović

Zrinski i Frankopani

Most ujedinjene Hrvatske

Most hrvatskih mučenika

Damir Tomljanović Gavran

Neretva

Zlatni vez jedinstva

Ribarski most

Brisel

Ragusa

Most hrvatske cjelovitosti

Dalmatinski most

Zmaj od Hrvatske

Pelješar

Most kneza Domagoja

Most Europske unije

Ivan Šprlje

Most budućnosti

Most Petra Stipetića

Sveti Jeronim

Put juga

Kinez

Lepeza sv. Jakova

Kineski most

Periska

Pelišac

Mediteraneo

Most ljubavi

Most mira

Jadranski most

Most Kate Šoljić

Dalmatino (imamo Dalmatinu, pa zašto ne bi i Dalmatino)

Most Marina Držića

Most branitelja

Javite se

Još se nije kasno odazvati i predložiti ime mosta. Vaše prijedloga pošaljite na peljeskimost@slobodnadalmacija.hr

19. travanj 2024 22:10