StoryEditorOCM
RegionalIPAK SE MOŽE

Nakon raznih medijskih dopisa, kao i apela samih mještana Premude, Hrvatska pošta objavila je: "Vraćamo dostavu težih paketa!"

Piše HRT RADIO ZADAR/S.J.M.
20. veljače 2021. - 10:40

Mještani otoka Premude izrazili su putem društvenih mreža ogorčenje odlukom prema kojoj im se ukida mogućnost isporuke paketa težih od 2 kg preko web trgovine Hrvatske pošte. U Hrvatskoj pošti Radio Zadar doznao je kako će zahtjev otočana uvažiti i izmijeniti spornu odluku.

Putem jedne od usluga Hrvatske pošte Premujani su nabavljali namirnice, no od 12. Veljače rečeno im je kako se dostava paketa težih od 2 kilograma putem tzv Žutog klika ukida. Ogorčenje su izrazili otvorenim pismom na Fecobooku: Otocima je pošta kao i brodska linija i ne možemo dozvoliti da ovo prođe tako lako. Misli li država u idućem koraku ukinuti poštanski ured ?pitaju mještani u dopisu koji je upućen i Ministarstvu mora, pomorstva i veza a inicirala ga je grupa Volim Premudu. Dopis je podržao i Mjesni odbor i Otočni sabor.

Veljko Žuvanić, vlasnik trgovine na Premudi i bivši predsjednik Mjesnog odbora Premude za Radio Zadar rekao je:

-  Na taj način smo dosta naručivali voće i povrće – jabuke i krumpire, dostava je bila besplatna tako da je ljudima to bilo zgodno i isplativo. Ljudi su se pobunili jer je nemoguća isporuka HP expresom težih od 2 kilograma, ali tako je na svim otocima.  Zašto je došlo do takve odluke ne znamo. Nije problem samo u dostavi ovih paketa već uopće u funkcioniranju ove državne službe na malim otocima. Zimi je poštanski ured na Premudi otvoren 2 sata dnevno - navodi Žuvanić za program Radio Zadra te dodaje:

- Problem je i u skraćenom radnom vremenu, pogotovo ljeti, nedostatku novaca u pošti jer mi na Premudi nemamo bankomat, takvo stanje je već gotovo pet godina - zaključio je. 

U odgovoru na upit novinara Radio Zadra, u Hrvatskoj pošti kažu kako spomenutu uslugu uskoro vraćaju stanovnicima Premude.

Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte istaknuo je kako su upravo nakon dopisa mještana Premude odlučili izmijeniti to pravilo i uskoro će, kroz kojih 10-ak dana, biti izjednačena univerzalna usluga s uslugom Paket 24,

- Što znači da će se moći slati paketi do 10 kilograma i tada će svi krumpiri sretno stići na otoke. Naime, u uvjetima usluge Paket 24 postoje određena ograničenja, u naseljima s ograničenjem dostave, međutim mi ćemo kroz naredni tjedan izmijeniti to pravilo, uskladit ćemo usluge pa će se moći preko naše Internet trgovine  naručivati proizvode, ograničenje više neće biti dva kilograma već 10 kilograma - izjavio je Domjančić za program Radio Zadra.

Ova odluka vrijedi za sve otoke, potvrdili su nam u Hrvatskoj pošti, nadamo se realizaciji najavljenih izmjena u korist otočana.

18. travanj 2024 08:56