StoryEditorOCM
RegionalNESPOMEN PLOČA

Nakon policijskog privođenja lutke u Zadru, danas imamo novi "art "cenzorskog tipa! Pogledajte što se dogodilo nakon blagdanskog druženja u Trogiru

Piše Sandro Pogutz
9. travnja 2023. - 22:15

Kad ste možda pomislili da ne može luđe od policijskog privođenja lutke u Zadru po prijavi lokalnog župnika, novim konceptualnim "artom" cenzorskog tipa pozabavio se - trogirski HDZ. Svako naše malo misto... znate već...

S tim da je u Zadru nepoćudna bila golotinja nežive "manekenke" - što još može biti i smiješno - dok su u Trogiru nekom u HDZ-u zasmetali mrtvi partizani. I živi, naravno. Osloboditelji. Točnije, spomen na njih i slobodu koju su donijeli Trogiru. Tu već ništa nije komično. 

Na Facebooku su, naime, trogirski hadezeovci objavili fotografije s njihova tradicionalnog druženja s građanima na Veliku subotu, na kojem su im dijelili sirnice. "Neka nam i ovogodišnji Uskrs bude poticaj da u duhu temeljnih kršćanskih i ljudskih vrijednosti činimo dobro drugima, dajući svoj doprinos jačanju pravednijeg društva i međusobnih odnosa", stoji u objavi.

Oslobođenje od fašizma po njima, očito, ne spada u "činjenje dobra drugima", niti je ono "doprinos jačanju pravednijeg društva i međusobnih odnosa" jer je spomen ploča  na svim fotografijama koje su stavili na Facebook zamućena odnosno "blurana".

Zašto, u ime Isusovo?! Što je nepoćudno u tekstu  "Sloboda rođena u krvi na zgarištima sela i gradova osvanula drevnom Trogiru 28. listopada 1944." koji se nalazi na njoj? 

Iako ideološki čak posve neutralan, očito se ne uklapa se u kontekst "dilanja" sirnica koje su, nečijom kobnom nepažnjom, dijelili upravo ispod suspektne ploče. Pa je li se išta u ovom društvu promijenilo od Smojine "Borbene ponoćke"? Je, sustav. Ali mentalitet gorljivih pravovjeraca očito ostaje isti, bez obzira na ideološko gorivo na koje se lože. 

Zamutiti spomen na oslobođenje, na slobodu, može samo netko zamućena sustava vrijednosti, da ne budemo izravniji. Onaj tko zaboravlja ili neće priznati da su se sirnice za Uskrs pekle, i bakalar za Božić kuhao, i pod komunistima. Pa je izbrisao spoen na slobodu. I krv za nju prolivenu. Koju su lokalni hadezeovci - poništili. Virtualno, simbolički i doslovce -  prebrisali.

Dobro da nisu i alat na teren donijeli... Pa da od "one" slobode ni kamen na kamenu ne ostane, jer se očito ne uklapa u nečije "temeljne kršćanske i ljudske vrijednosti". Ni uz veliki logo HDZ-a na fotografijama. 

Sirnice su, ne sumnjamo, fino uspjele, ali nema tog kvasca koji bi pomogao da "nadođe" mozak, taj "mastermind", koji je ovu intervenciju na ovim slikama "osmislio".  

image

Jedna od fotografija uz HDZ-ovu objavu na Facebooku

/Hdz/facebook
image

Jedna od fotografija uz HDZ-ovu objavu na Facebooku

/Hdz/facebook
image

Jedna od fotografija uz HDZ-ovu objavu na Facebooku

Hdz/facebook/
19. travanj 2024 08:36