StoryEditorOCM
RegionalU DALMACIJI ĆE IPAK BITI SNIJEGA!

Nakon obilnih pljuskova, stiže ledena kiša, a zatim i pahuljice

Piše Tanja Šimundić Bendić / SD
13. siječnja 2017. - 21:28
zagreb_snijeg25-130117

Zatopljenje neće dugo potrajati: na sjeveru zemlje temperature su već počele padati prema onima iz prošlih dana, u gorju već nekoliko sati pada snijeg, a počeo je padati i u istočnim i središnjim krajevima Hrvatske, koje je do sada obilno zalijevala kiša.

Sličan se scenarij očekuje i u Dalmaciji, javljaju iz Državnog metereološkog zavoda. Tijekom petka i u noći na subotu na Jadranu se očekuju se mjestimice obilne oborine, a mogući su i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše.

Ekstremne količine oborine očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 cm, lokalno i više. I u ostalim kopnenim područjima također će biti kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a poslijepodne će uz zahladnjenje prelaziti u susnježicu i snijeg. Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 cm. 

U subotu i nedjelju najavljuje se prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg. Takvo bi vrijeme trebalo potrajati sve do četvrtka.

24. travanj 2024 15:52