StoryEditorOCM
RegionalOBJAVA STOŽERA

Najgori dan od početka epidemije: U Hrvatskoj danas imamo čak 180 novih slučajeva

Piše JL, Hina
13. kolovoza 2020. - 14:05

U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811. Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula u Splitu.

Do danas je ukupno zabilježeno 6.050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5.078 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2.752 osobe. Do danas je ukupno testirano 133.493 osoba, od toga 1.201 u protekla 24 sata.

Najviše zaraženih bilo je, prema podacima lokalnih stožera, u Gradu Zagrebu - 41, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 37. Među registriranima osobama pozitivnima na Covid ima i nekoliko stranih državljana.

Izvješća lokalnih stožera:

Grad Zagreb - 41

Splitsko-dalmatinska županija - 37

Osječko-baranjska županija - 12

Vukovarsko-srijemska županija - 9

Zadarska županija - 8

Zagrebačka županija - 6

Međimurska županija - 5

Brodsko-posavska županija - 4

Varaždinska županija - 3

Šibensko-kninska županija - 3

Primorsko-goranska županija - 2

Istarska županija - 1

Sisačko-moslavačka županija - 1

Krapinsko-zagorska županija - 1

Požeško-slavonska županija - 0

Virovitičko-podravska županija - 0

Ličko-senjska županija - 0

Dubrovačko-neretvanska županija - 3

Istarska županija

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 144 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je 1 pozitivan. 

Osoba je djelatnik predškolske ustanove, u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora. 

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 22 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja koronavirusa. Riječ je o osobama koje su došle iz Dalmacije gdje su se i zarazile. 

U županiji su trenutno 26 aktivna slučaja i 149 izliječenih.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od virusa Covid-19. Osoba je s područja grada Popovače.

Osječko-baranjska županija

Od ukupno 173 uzoraka testiranih u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca. 

U Kliničkom bolničkom centru Osijek stanje je kao i prethodnog dana; hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 173 osoba.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 3 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4119 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 56 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 24 testiranih osoba u zadnja 24 sata svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19 na području Virovitičko-podravske županije 32 osobe su zaražene koronavirusom. Od toga jedan slučaj je trenutno aktivan, trideset ljudi se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na virus Covid-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 529, od kojih su 364 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. U protekla 24 sata testirano je 98 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6558.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.
U protekla 24 h testirano je 16 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvjestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije. 

Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. i 2001. godine  kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni.

Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 133 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju.

Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 1 osoba iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke).

Svi novooboljeli iz drugih županija kao i dvoje stranih državljana testirani su u Splitu.

Od 37 novooboljelih osoba s područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC–a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma te će se liječiti kod kuće.

U Varaždinskoj županiji sada imamo 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 13 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 77 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. 

Grad Zagreb

U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, donosi N1.

Od toga je 11 kontakata ranije oboljelih, a za 24 novooboljela je vjerojatno izvor zaraze na godišnjem odmoru. Za četiri osobe je nepoznata anamneza, a dvoje je u obradi.

Brodsko-posavska županija

Četiri nova slučaja zareze koronavirusom registrirana su u Brodsko-posavskoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Do sada je u ovoj županiji koronavirus potvrđen kod ukupno 196 osoba.

 Trenutno su sa statusom oboljelih ukupno 32 osobe, a 112 osoba je u samoizolaciji. Do sada je u ovoj županiji koronavirus potvrđen kod ukupno 196 osoba.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Gornja Stubica) sa područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom sa područja Krapinsko-zagorske županije je 7.

U protekla 24 sata pristigli su rezultati 39 nalaza, od kojih 38 negativnih i 1 pozitivan. Još uvijek se čekaju rezultati 2 uzeta uzorka.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji u posljednjih 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva oboljelih od Covid-19 virusa.

Od toga, jedna oboljela osoba boravila na ljetovanju u Vodicama koje je prema jučerašnjem izvješću nacionalnog Stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište, a tri osobe bliski su kontakti spomenute osobe.

Peta pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima te nije povezana s Međimurskom županijom, već samo ima prebivalište u Međimurskoj županiji, a boravište u drugoj županiji. Do sada je ukupno uzeto 2450 uzoraka.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji do 11 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od zarazne bolesti Covid-19. Sve osobe su mlađe životne dobi, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Riječ je o ženskoj osobi s prebivalištem u Šibeniku koja je kontakt prethodno oboljele osobe; muškoj osobi s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku, te muškoj osobi koja boravi u Bilicama koja je došla iz Njemačke, a čija je epidemiološka obrada u tijeku.

Također, oboljela je i muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, ali ima prebivalište u drugoj županiji.

Dubrovačko-neretvanska županija

Tri koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, a riječ je o djevojci iz Ploča te ženi srednjih godina i mladiću iz Metkovića.

Izvijestio je to u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite, navodeći da su ozdravila dva strana državljana, pa je u županiji ukupno aktivno trinaest slučajeva zaraze.

U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba.

U samoizolaciji je 276 osoba, a zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 50 od početka pandemije.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 7082 uzorka.

Stožer opetovano apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

24. travanj 2024 04:36