StoryEditorOCM
RegionalFOTO&VIDEO

Načelnik općine, Robert Juko: "Nitko se ne sjeća ovakve poplave u Gračacu! Ne biste vjerovali što se zapravo dogodilo..."

Piše Matea Magaš
12. prosinca 2022. - 17:20

Poplava koja je ovaj vikend pogodila Gračac, o kojoj smo jutros izvijestili, ostavila je za sobom velike štete, a fotografije pogođenog područja najbolje govore o kojim je razmjerima riječ.

Kako nam je pojasnio načelnik Općine Gračac, Robert Juko, trenutno samo znaju da je najmanje pet kuća skorz poplavljeno, a za ostale nemaju informacija jer ih je većina zatvorena. 

image

razmjeri poplave u Gračacu

Cz Zadar/

- Mnogi ne žive ovdje, u inozemstvu su - pojasnio je te dodao kako zna da je zasigurno poplavio velik broj podruma i garaža. Ipak, točni razmjeri štete utvrdit će se naknadno, kad se sva voda povuče. 

Poplave ovakvih razmjera ne sjećaju se ni najstariji stanovnici Novog naselja izgrađenog nakon Domovinskog rata.

Kako nam je pojasnio načelnik, nije riječ o oborinskim vodama, čak ni o izlijevanju pritoka neke od obližnjih rijeka.

image

Načelnik Općine bio je cijelo vrijeme na terenu

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

Iz zraka se najbolje vidi odakle je voda došča

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Ne biste vjerovali, ali riječ je o rijeci koja se pojavila u špilji koja se nalazi oko 200 metara pored naselja! Rekli su mi neki od stanovnika da su je nekad znali čuti kad bi prilazili uz špilju, čuli su hukanje i shvatili su da je to neka veća rijeka. Jednostavno ne možemo vjerovati da se to dogodilo jer nitko nije očekivao - istaknuo je načelnik te dodao kako će se čim prije čuti s kompetentnim ljudima iz Hrvatskih voda kako bi pronašli rješenje za tu "špiljsku rijeku" da se ovakva poplava više nikad ne ponovi.  

image

Morali su razbiti i suhozid kako bi stvorili protok vodi

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Pomagali su svi koji su mogli: od HGSS-a, vatrogasaca, preko volontera iz NK Velebit, radnika Čistoće... U jednom trenutku su morali razbiti i suhozid kako bi voda imala protok dalje, da ne nastane veliki bazen i napravi još veće štete.

- Trenutno ta špilja služi ako sifon, povukla je sama svu vodu... Mi smo svakako još u pripravnosti - zaključio je načelnik. 

image

Iz zraka se najbolje vidi odakle je voda došča

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
23. travanj 2024 19:12