StoryEditorOCM
RegionalSLATKE MUKE

Na Bilicama čak petina zatvorenika ima Covid! Najveći problem predstavlja kuhinja, traži se restoran za dostavu, a u ponudama je obavezan - desert

Piše Katarina Marić Banje/SD
2. ožujka 2021. - 21:57

Trenutačni problem za organiziranje izolacije oboljelih i njihovih kontakata u Zatvoru u Splitu je zajednička kuhinja. Ipak, domislili su se i kako premostiti taj problem, kako doznajemo, službenici Bilica zaduženi za prehranu su obilazili splitske restorane i tražili ponude za kuhanje i dostavu obroka.

Njihovim zahtjevima nisu mogli udovoljiti pojedini ugostiteljski objekti, jer iz zatvora zahtijevaju raznovrstan jelovnik u kojem obrok uz glavno jelo mora obvezno imati i desert. Na Bilicama su već odavno zabranjeni posjeti, a osobe lišene slobode kontakt s obiteljima ostvaruju videopozivima, telefonskim pozivima i pismima.

Upitali smo osobe iz struke može li se u krugu zatvora organizirati izolacija bolesnih od zdravih po epidemiološkim propisima, te ima li potrebe prebaciti zaražene zatvorenike u bolnicu.

'Neka ih tu gdje jesu'

– Nema razloga da se bolesni hospitaliziraju ako nemaju tešku kliničku sliku. Apsolutno je bolje da ostanu gdje jesu i nastave sa svakodnevnom rutinom. Najbitnije je odvojiti zdrave od bolesnih te primijeniti sve epidemiološke mjere bez obzira na zajedničku kuhinju te WC i kupaonice.

Najvažnija je tzv. potporna terapija: antipiretici, primjerice Lupocet, i dobro se naspavati. Ako se pojavi kašalj i visoka temperatura, uključuje se antibiotik, ali davati ga preventivno je pogrešno – kazao nam je iskusni epidemiolog, koji nije želio da mu objavimo identitet jer nije ovlašten za davanje izjava za medije.

Pravosudni policajac koji je zasad izbjegao virus potvrdio je iz prakse sve što je kazala struka. Osim toga, pitali smo ga i je li otegotna okolnost što u splitskom zatvoru imaju samo jednu liječnicu i medicinsku sestru.

– Prvo i osnovno je, što smo naučili još od prvih zaraženih prošle godine, odvojiti one koji su evidentno pozitivni i "hvatati" njihove kontakte koje onda treba staviti u samoizolaciju. Odvajanje je moguće i nije nužno da dođe do zaraze čak ni zbog zajedničkih službi.

Najbolji su primjer kućanstva u kojima bi se u manjem stanu odvojili zaraženi članovi obitelji te se ostali ne bi razboljeli. I u tim slučajevima svi jedu iz iste kuhinje i koriste iste sanitarne prostorije, ali, ako se pazi, virus se može izbjeći.

Nadalje, pokazalo se da nije bitno da 24 sata u krugu zatvora bude liječnica i medicinska sestra jer čak i kod starih ljudi s drugim bolestima ne dolazi do životno ugrožavajućih simptoma u kratkom roku. Znači, uvijek ima vremena da zatvorenika koji razvije teže simptome prevezemo u bolnicu.

image
U zatvoru u Splitu trenutno imaju 203 osobe lišene slobode
Nikola Vilić/Cropix

Znači nema problema ako se to dogodi i izvan smjene u kojoj rade liječnica i medicinska sestra. Osim toga, u nas su velikim dijelom mlađi i otporni i na metke, a kamoli na koronu – zaključio je naš sugovornik.

Zbog brojnih zaraženih istražnih zatvorenika, ali i pravosudnih policajaca, s Bilica je pisana obavijest o situaciji stigla i na splitski DORH te Županijski i Općinski sud. Uprava zatvora traži odgodu već zakazanih ročišta i da se ne zakazuju nova jer, ako na njih može i doći zatvorenik, imaju manjak policajaca koji ih mogu dopratiti.

U Zatvoru u Splitu među zatvorenicima i pritvorenicima petina je zaraženih. Od osoba lišenih slobode pozitivno ih je ukupno 41, a osim njih je od COVID-a 19 oboljelo i 15 službenika zatvora. Na splitskim Bilicama trenutačno u ćelijama borave 203 osobe.

– Ističemo kako navedeni podaci uključuju i pošli tjedan dostavljene podatke o broju zaraženih: 23 osobe lišene slobode i sedam službenika. Trenutno je u izolaciji 39 osoba kojima je oduzeta sloboda, dok je u samoizolaciji jedan(a) službenik(ca) Zatvora u Splitu – saznajemo od Ministarstva pravosuđa.

Kako su nas obavijestili, jedna osoba lišena slobode hospitalizirana je u vanjskoj bolnici, a hospitalizacija je moguće povezana s pozitivnim testom na bolest COVID-19.

Prate ga i u WC

– Uprava za zatvorski sustav i probaciju i Zatvor u Splitu poduzimaju sve nužne mjere za sprječavanje širenja virusa, a procjena je da, trenutačno, nema potrebe za povećanjem broja medicinskog osoblja u Zatvoru u Splitu.  trenutno u izolaciji trideset i devet osoba kojima je oduzeta sloboda, dok je u samoizolaciji jedan(a) službenik(ca) Zatvora u Splitu. – naveli su u svom odgovoru.

Neslužbeno saznajemo kako se na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi Borislav Đukić (73), bivši general JNA osuđen u prosincu prošle godine na deset godina zatvora zbog organiziranja miniranja brane Peruća krajem siječnja 1993. godine. Nije smješten u COVID centru na Križinama,već se nalazi na Firulama na Klinici za plućne bolesti.

Život mu zasad nije ugrožen, dobiva kisik, a kako inače boluje od šećerne bolesti uz ostalu terapiju prima i inzulin. Čuvaju ga pravosudni policajci koji ga prate i kada ide u sanitarni čvor. Nakon objave presude u prosincu prošle godine na Županijskom sudu u Splitu produljen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od uhićenja u Crnoj Gori tijekom 2015. godine.

Od Dinka Mešina, raspravnog suca kojem je raspoređen predmet, doznajemo da je dobio službenu obavijest da je optuženik prebačen u bolnicu.

– Zatvor u Splitu uvijek informira nadležnog suca kod takvih situacija pa su to napravili i u ovom slučaju. Na prvostupanjsku presudu su podnijete žalbe te se spis trenutačno nalazi na Vrhovnom sudu na kojem će odlučivati o njima – kazao nam je sudac Mešin.

image
Nikola Vilić/Cropix

Koliko je bitno sve izlaske i kontakte svesti na minimum pokazao je upravo slučaj zaraze Borislava Đukića koji je unutar Bilica bio izoliran od ostalih zatvorenika. To je uobičajena sigurnosna procjena kada se radi o optuženicima za ratni zločin tijekom Domovinskog rata, koji su bili pripadnici neprijateljske strane.

S njim su ćeliju dijelili Dragan Vasiljković zvani Kapetan Dragan i Pavle Pantić, umirovljeni kapetan bojnog broda. Obojica su bila pravomoćno osuđeni zbog ratnog zločina, Vasiljković zbog zlostavljanja zarobljenika i mještana u Kninu i Glini na 13 i pol godina, a Pantić zbog granatiranja Splita na šest godina.

Kada su otišli na odsluženje kazne Đukić je ostao sam u ćeliji na Bilicama. I tijekom šetnji nije imao kontakte s ostalim zatvorenicima i pritvorenicima, a hrana mu se donosila u sobu u kojoj je boravio. Unatoč tome zarazio se i razbolio.

24. travanj 2024 02:13