StoryEditorOCM
RegionalRANJEN NA CESTI

Mladi Splićanin šuti o večeri u kojoj je propucan, no ‘ulica‘ je sve povezala; Policija će sigurno razgovarati s Markom Bekavcem i još jednim mladićem

Piše PSD.
3. ožujka 2020. - 13:17

Splitska policija za sada ima najmanje dvije osobe s kojima će morati napraviti obavijesni razgovor vezano za ranjavanje M.B.(21) iz Splita u nedjelju navečer u Ulici Slobode. Jedan od njih je Marko Bekavac (29), poznati splitski izgrednik koji je izašao prije mjesec dana iz istražnog zatvora gdje je završio zbog dilanja, a drugi je mladić iz Splita s kojim se ranjeni 21-godišnjak potukao zbog osobnih razmirica.

Unatoč škrtosti u davanju podataka koje se drži ranjenik, u jedan dan je policija iz uličnih priča uspjela iskonstruirati zbivanja koja su prethodila pucnjavi. Prema toj verziji, mladić je u blizini mjesta ranjavanja malo prije 20,30 sati izašao iz osobnog automobila u kojem se dovezao s dva prijatelja.

Obojica su otprije poznata policiji, a jedan je sudjelovao u premlaćivanju slučajnog prolaznika u svibnju prošle godine uoči derbija u Zagrebu, nakon čega je uhićena skupina navijača Hajduka. Ostavili su 21-godišnjaka ispod osnovne škole Lučac, neposredno iznad raskrižja te su trebali ponovno doći po njega za 20-ak minuta.

Kada su se vratili, prilikom prvog prolaska vozilom nisu ga vidjeli jer je već ležao ranjen na tlu. Pri ponovnom dolasku je policija opkolila područje te su se odvezli. Ranjeni mladić je odvezen na Hitni kirurški prijem s ranama u oba bedra. Pucnjevi se navodno nisu čuli jer je napadač koristio prigušivač.

Prolaznici i okolni stanari također su izjavili kako nisu čuli ništa slično pucnju, ali od 21-godišnjaka policija nije mogla doznati je li to istina. Kao što im nije pomogao doslovno ni u jednom detalju vezano za tu večer.

Međutim, kao i uvijek u sličnim situacijama vijest o ranjavanju se proširila svjetlosnom brzinom i malo po malo počele su se kristalizirati informacije potencijalno bitne za rješavanje slučaja.

Osim informacije o tome s kim je bio te večeri prije ranjavanja, što im se sigurno neće pokazati ključnim, jer je velika vjerojatnost da će se i ta dvojica držati zavjeta šutnje kao i 21-godišnjak, do policije su došla i dva potencijalno bitna podatka.

Prvi je kako je 21-godišnjak bio u sukobu s muškom osobom mlađe dobi zbog osobnih razmirica te su se i potukli prije određenog vremena. Navedeni muškarac je tako na popisu osoba koje će istražiti.

Drugi podatak je kako među poznanicima ranjenog mladića vlada uvjerenje da ga je ranio Marko Bekavac. Na prvi tren je teorija odbačena kao nemoguća jer je Bekavac uhićen u listopadu prošle godine s 25 grama amfetamina, poznatijeg kao “speed”. Tada je završio u istražnom zatvoru tako da mu je boravak na Bilicama najbolji alibi protiv sumnje u propucavanje 21-godišnjaka.

Međutim, ubrzo se pokazalo kako je nad njim ukinut istražni zatvor početkom veljače ove godine i zamijenjen mjerom opreza javljanja u policiju dva puta tjedno. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge u čemu su ga zatekli pripadnici Interventne jedinice policije.

Tereti se da je početkom listopada prošle godine oko 21 sati u svrhu prodaje trećim osobama uz novčanu protunaknadu u Ninskoj ulici, na splitskom predjelu Visoka, držao u sebe PVC vrećicu s 24,9 grama speeda. Optužnica je potvrđena i suđenje treba biti zakazano na Općinskom sudu u Splitu.

Za to vrijeme, pošto Marko Bekavac ionako ima obvezu javljanja policiji dva puta tjedno, inspektori neće imati problema stupiti u kontakt s njim i provjeriti gdje je bio u nedjelju navečer. Ulične priče vele kao on nije imao nikakav osobni sukob s 21-godišnjakom već je "odrađivao dug" za treću osobu.

Ranjeni mladić je hospitaliziran u splitskoj bolnici i mogu ga posjetiti samo najbliži članovi obitelji. Navodno ga policija drži pod nadzorom, ali kada smo pitali u PU splitsko-dalmatinskoj je li točna ta informacija dobili smo pitijski odgovor: “Poštovana u odnosu na upit obavještavamo Vas kako nismo u mogućnosti pružiti Vam traženu informaciju.”

18. travanj 2024 05:09