StoryEditorOCM
RegionalGRADONAČELNIK SINJA

Miro Bulj: Čim nisam njihov - triba me zgazit! Ne plešem kako HDZ svira, ali morat će se na to naviknuti. Mene je narod izabrao, ovakvoga kakav jesam!

Piše Vinko Vuković/SD
13. kolovoza 2021. - 21:11

Kuha u Sinju. Vrije. Kao i obično u doba Alke i Velike Gospe. Neobično je tek što Sinj odnedavno ima gradonačelnika na kojega je do jučer malo tko računao.

Miro Bulj nacionalna je politička zvijezda već neko vrijeme. Pučki tribun i saborski zastupnik Mosta ne silazi s naslovnica ni otkako je postao prvi čovjek Sinja. Novinari zovu, a on se odaziva. I govori bez fige u džepu. Bez dvosmislenih rečenica i skrivenih poruka. Diže za sobom prašinu kao at na alkarskom trkalištu.

Razgovaramo u petak ujutro. Taman je položio cvijeće na grobove svojim prethodnicima Ivici Glavanu i Nikoli Tomaševiću, pa čeka svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Dva su dana do Gospe, do dana njegova grada.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Nema mira u Sinju. Pucaju mačkule sa svih strana, u jednom rovu ste vi, a u drugom svi ostali. Jeste li očekivali takav početak mandata?

- Netočno, s jedne strane je narod koji me birao, a s druge gubitnici izbora koji upravljaju Viteškim alkarskim društvom. Čim nisam njihov, to znači da me triba zgaziti, i to od prvoga dana.

Što znači biti njihov?

- To znači da ne plešem kako oni sviraju, ali morat će se na to naviknuti.

Predsjednik Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić, predsjednik Časnog suda VAD-a Boško Vladović i ostali iz vrha VAD-a kažu da ste se neprimjereno ponašali tijekom Alke, da niste bili "na nivou" alkarskih svečanosti.

- To nisu alkari, nego istaknuti članovi HDZ-a koji su VAD ispolitizirali i pretvorili u HDZ-ovu ispostavu. Razmjeri "okupacije" VAD-a od strane HDZ-a su kataklizmični, svi članovi Uprave VAD-a su HDZ-ovci, a u Nadzornom odboru VAD-a sjedi kandidat HDZ-a za gradonačelnika Sinja Igor Vidalina i vijećnik HDZ-a Frano Vrančić, a kandidat za zamjenika gradonačelnika na proteklim izborima bio je potpisnik ovoga sramotnog priopćenja Hrvoje Markulin, no Sinjani i Cetinjani sve to dobro znaju. Mene je narod izabrao, a oni to nikako ne mogu prihvatiti.

Optužuju vas da ste za vrijeme Bare, Čoje i Alke "učestalim ulascima na stazu remetili regularnost natjecanja", što ste uopće radili na stazi za vrijeme natjecanja?

- Iznimno sam ponosan što je Alka i sve oko Alke proteklo u najboljem redu, i to pred prepunim trkalištem. A sve ostalo su gluposti i insinuacije. Samo sam dvaput prošao stazom, jednom kako bih na vrhu trkališta dao intervju jednom vašem kolegi, a drugi put kako bih glazbi odnio vodu, kao što sam to i inače činio. Pa ja sam od malih nogu vezan za Alku, poznat mi je svaki njezin djelić, i alkarski momak sam bio, tako da svi ti prigovori o mom ignorantskom ponašanju prema tradiciji Alke nemaju nikakvo uporište. Ako itko zna kako se treba ponašati na Alki, ja znam.

U VAD-u vam zamjeraju i odnos prema najvišim državnim dužnosnicima, kažu da ste namjerno izbjegavali protokolarne obveze.

- Na to se mogu samo nasmijati, jer je to čista laž. Oni su mene ignorirali i stavili u zapećak. Ali, znate što, ne moraju oni mene ni zvati, ja u crkvu idem kad hoću, "mali" sam vjernik, očito puno manji od njih, od tih velikana koji su privatizirali Alku i sasvim je odnarodili. A opet, što ću im ja, ja sam gradonačelnik, na njihovu žalost. Ali odnos prema Alki, našoj svetinji, moramo promijeniti.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Kako?

- Alka, pod broj jedan, mora živjeti cijelu godinu, a ne samo sedam dana. Pod broj dva, treba je depolitizirati i vratiti narodu.

Zar oduvijek Alka nije bila politizirana?

- Jest, tako je bilo u režimima, ali u demokratskoj Hrvatskoj za tim nema potrebe. No, s obzirom da su je utjecajni lokalni HDZ-ovi čelnici uzurpirali, znam da će to ići teško, ali ja neću odustati. Prvi mi je cilj da se vrhuška VAD-a bira u široj zajednici, a ne samo među tristotinjak odabranih.

Što kažu ostali alkari, oni obični konjanici, stranački neopredijeljeni?

- Sa svima sam u dobrim odnosima, sve su to moji ljudi, prijatelji. Ukratko, alkari nisu protiv mene, nego poltroni, ulizice i utjecajni lokalni HDZ-ovci koji ne mogu prihvatiti gubitak izbora u Sinju. Pogotovo im teško pada što ne želim biti njihova marioneta koja će plesati kako se naloži "depešom" iz Zagreba.

Zašto niste bili na pobjedničkoj fešti ovogodišnjeg slavodobitnika?

- S ocem slavodobitnika sam veliki prijatelj i suborac iz Domovinskog rata, a Mihovila poznajem od malena tako da neću dozvoliti nikakvo imputiranje. Imao sam drugih obaveza, ali danas sam ga primio i još mu jednom čestitao.

I gvardijan fra Ante Čovo "očešao" se o vas, i on smatra kako niste dostojni funkcije koju obnašate.

- Sinjske franjevce iznimno poštujem zbog svega što su uradili za opstanak našeg naroda i s njima sam cijeli život povezan. Nikako mi nije do javne prepirke, međutim, gospodin gvardijan istupa kao glasnogovornik premijera Plednkovića i HDZ-a, a nije mu ni prvi put. I prije izbora je otvoreno agitirao kod građana da glasaju za HDZ-ova kandidata, dok je o meni govorio sve najgore. Vikao je za mnom da sam gubitnik, čak je glasno govorio da će se odseliti ako ja postanem gradonačelnik. To je, naravno, njegovo demokratsko pravo, ali i moje je odgovoriti na političke prozivke.

image
Tom Dubravec/Cropix

On je Gospin čovjek...

- Svi smo mi Gospina djeca i pred Bogom jednaki.

Hoće li broj zaraženih od koronavirusa porasti nakon svih ovih događanja naroda u Sinju?

- Meni je tužno slušati ministra Beroša koji poziva narod da ne ide u Sinj, dok su istovremeno sve granice otvorene i dok poziva strance da dolaze na našu obalu. I to je dio HDZ-ova ataka na mene, treba im Pedro ukoliko broj zaraženih uistinu poraste. A samo sam želio nešto što je logično, da se kafićima omogući duži rad, da se narod disperzira, da nisu svi na istome mjestu, da nam mladost ne odlazi u Livno i Posušje, da se u stotinama auta ne izlažu pogibelji na cestama. No, briga njih za to, njima je bitno riješiti se mene, onakvog kaka jesam.

I u samom Viteškom alkarskom društvu svašta se događa, društvenim mrežama kruži navodno pismo alajčauša Ivice Filipovića Grčića protiv vojvode Boška Ramljaka.

- Ne bih to komentirao, bavim se bitnijim problemima kako bismo podignuli kvalitetu življenja u Sinju.

19. travanj 2024 15:40