StoryEditorOCM
RegionalSPAŠAVANJE SEKTORA

Mirjana Čagalj: Ukidanje zabrane građevinskih radova u ljetnim mjesecima spasit će radna mjesta, a neće ugroziti turističku sezonu

Piše PSD.
18. lipnja 2020. - 16:21

Hrvatska gospodarska komora prošli je tjedan zatražila od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da lokalnoj samoupravi preporuči ukidanje zabrane izvođenja građevinskih radova u ljetnom razdoblju kako bi se ubrzao oporavak branše od korona krize.

Tim povodom razgovarali smo s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjanom Čagalj koja poručuje da se nalazimo u izvanrednoj situaciji.

A to znači da građevinska industrija i tvrtke naslonjene na nju moraju imati prioritet nad turizmom, barem u ovoj sezoni koja će zbog pandemije ionako biti nešto skromnija.

Zašto ste pokrenuli ovu inicijativu?

- Inicijativu smo pokrenuli u ime tvrtki iz sektora graditeljstva koji još uvijek nosi ožiljke od velike krize iz 2008. čije posljedice su se na domaćem tržištu osjećale praktički cijelo desetljeće.

Gospodarski oporavak koji je uzeo maha prije par godina podigao je građevinsku industriju i vratio je na stare staze uspjeha, ali onda je došla korona i opet iz korijena uzdrmala cijelo gospodarstvo.

HGK je cijelo vrijeme bila uz građevinske kompanije, pratili smo njihove probleme i borili se da im se u što većoj mjeri olakšamo uvjete rada.

Za trajanja pandemije Komora se uspjela izboriti da se gradilišta ne zatvaraju i da što prije otvore trgovine građevinskim materijalima i opremom, što je očuvalo aktivnost i radna mjesta u branši.

Sada treba nastaviti na jačanju tih aktivnosti i učiniti sve što je potrebno da se radovi nastave i da se građevinska industrija nastavi oporavljati.

Međutim, tu dolazimo do problema sa zabranama zemljanih i konstrukcijskih radova koji mnogi gradovi i općine na obali prakticiraju za vrijeme turističke sezone, kako ne bi kvarili boravak gostima bukom i prometnom gužvom.

image
Bruno Konjević/HANZA MEDIA


Kako je regulirana zabrana građevinskih ljeti i koliki je njen utjecaj na sektor građevine?

- Prema trenutnom Zakonu o gradnji, lokalna samouprava može samostalno donositi odluke o zabrani radova, ali mi u Komori smatramo da su zbog pandemije ostvareni iznimni uvjeti te da se uz ishođenje potrebnih odobrenja i suglasnosti lokalnih vlasti mora omogućiti nastavak projekata.

Potpuni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova otežao bi oporavak i realizaciju zakazanih radova, a to bi nanijelo dodatnu financijsku štetu građevinski tvrtkama i posljedično dovelo do otpuštanja velikog broja radnika.

Poduzetnici na terenu su toga itekako svjesni, zato je HGK u njihovo ime od Ministarstva graditeljstva tražilo da priobalnim gradovima i općinama preporuči ukidanje zabrane radova u sezoni jer bi se time znatno pomoglo graditeljstvu i srodnim granama, a pri tom ne bi ozbiljnije ugrozilo turističku sezonu koja će zbog korone biti nešto skromnija.

Kakav je odaziv tvrtki i lokalnih vlasti?

- Sve više kompanija nam se javlja s potporom inicijativi da im se dozvoli rad ljeti. Uvjerena sam kako će većina lokalnih vlasti uvidjeti važnost ukidanja zabrane građevinskih radova i pozitivno reagirati na našu inicijativu.

Imamo apsolutnu potporu gospodarstvenika i nećemo posustati u borbi za njih. Prošli tjedan smo uputili i direktne dopise lokalnim vlastima od kojih su neki već polučili određene reakcije i uspjehe.

Potporu komorskoj borbi za građevinske poduzetnike dao je gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, koji je pozvao sve zainteresirane investitore i izvođače da pošalju svoje zahtjeve za nastavak građevinskih radova tijekom ljeta kako bi ih mogao dati na raspravu Gradskom vijeću.

Naglasio je kako je izuzetno važno da se investicije koje najbrže mogu pokrenuti gospodarstvo omoguće i potiču pa obećao da će preporučiti Vijeću pozitivno rješavanje svih zaprimljenih zahtjeva. Splitu se pridružio i Dubrovnik čije je gradsko vijeće dozvolilo da se od 15. lipnja do 15. rujna izvode konstrukcijski radovi, ali ne i oni zemljani.

S našim stajalištem se slažu i kaštelanski SDP-ovci koji su također uputili Gradskom vijeću prijedlog o ukidanju zabrane radova

image
Duje Klarić/Ilustracija/HANZA MEDIA


Hoće li vaša inicijativa naštetiti ionako mršavoj turističkoj sezoni koja nas očekuje? Može li se postići konsenzus oko tog pitanja?

- Svjesni smo važnosti turizma za ekonomiju naših obalnih gradova i općina, ali u ovoj iznimnoj situaciji treba dati prioritet industriji.

Konsenzus koji je samo par dana od početka inicijative HGK postignut na raznim stranama dokazuje da postoji svijest o tome na svim razinama.

Cilj nam je da sinergijom poduzetnika s Komorom, lokalnim i državnim vlastima dođemo do najboljeg rješenja za sve, a dosadašnji razvoj događaja potvrđuje da smo na pravom putu.

 

19. travanj 2024 23:24