StoryEditorOCM
RegionalDOZVOLA ZA ZOO

Ministarstvo poljoprivrede: U slučaju Macolinih medvjeda postupano je u najboljem interesu životinja, ali pravilnik će se mijenjati

14. kolovoza 2020. - 14:44

Ministarstvo poljporivrede istaknulo je u petak kako je u slučaju davanje dozvole ugostelju Macoli i obitelji Bizik za otvaranje zoološkog vrta, postupalo u najboljem interesu životnja te da je ta odluka u skladu s pravilnikom o uvjetima za osnivanja i rad zooloških vrtova.

"Ovo tijelo postupilo je u najboljem interesu životinja s ciljem osiguranja njihove dobrobiti”, ustvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede za Hinu na upit o okolnostima davanja dozvole za zoološke vrtove ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik, zbog čega je međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws u srpnju s Hrvatskom prekinula suradnju

Iz te udruge su ustvrdili da je davanjem dozvola za zoološki vrt, Hrvatska okrenula leđa zaštiti medvjeda istaknuvši da Ministarstvo poljoprivrede tom odlukom nije ispoštovalo memorandum sporazuma o suradnji koje je potpisalo s organizacijom Four Paws te nije osiguralo provedbu zakona prema kojemu su te životinje trebale biti zaplijenjene te smještene u adekvatna skloništa. 

Također, udruga Prijatelji životinja istaknula je kako važeći pravilnik, na temelju kojega su izdane dozvole za zoološki vrt, nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja te europskim direktivama te ga je potebno hitno mijenjati.

image
Prijatelji životinja

U Ministarstvu, međutim, smatraju da je sporazum o razumijevanju u ovom slučaju poštovan u najvećoj mogućoj mjeri, i to s naglaskom na osiguranje dobrobiti životinja, a da se pri dodjeli dozvole, poštivao važeći pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova. 

Istaknuli su da je premještaj medvjeda u skloništa navedene organizacije u drugim zemljama članicama Eurospke unije zahtjevan te su na takav način već premještena dva medvjeda. 

"Da bi se moglo organizirati premještanje preostalih medvjeda u sklonište navedene organizacije u drugoj zemlji članici EU, iste je trebalo izmjestiti od fizičkih osoba i smjestiti u odgovarajuće uvjete u Hrvatskoj, međutim, sva mjesta za premještanje medvjeda unutar Hrvatske u svrhu čekanja na njihovo daljnje premještanje u sklonište u nekoj drugoj članici EU bila su zauzeta", napisali su.

Dodali su da je u međuvremenu uređen prostor za smještaj medvjeda vlasnika Željka Oreškovića Macole te je utvrđeno da on udovoljava uvjete i potrebe životinja pa je odobren kao zoološki vrt.

Tvrde i da je tom odlukom izbjegnut stres zbog prijevoza i navikavanje životinja na novi okoliš, što se u slučaju prethodno premještenih medvjeda pokazalo kao vrlo otežavajući čimbenik u prilagodbi medvjeda novim uvjetima.

Navode i kako je obitelj Bizik također zatražila odobravanje zoološkog vrta te je ovo tijelo temeljem zapisnika stručnog povjerenstva Državnog inspektorata da zoološki vrt udovoljava uvjetima propisanim pravilnikom, donijelo valjano rješenje.

Međutim, u Ministarstvu kažu i da će se pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova na temelju kojeg su izdane dozvole za zoološki vrt, mijenjati jer ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o zaštiti životinja.

19. travanj 2024 18:17