StoryEditorOCM
RegionalOBLJETNICA "VUKOVA"

Milanović: Ja sam ovdje vrhovni zapovjednik, a Bane, Medo i žabac Ernest su gosti i bojkotiraju me! U Dubrovnik ne idem, to je uzurpacija HDZ-a

Piše Mišel Kalajžić
28. listopada 2022. - 16:20

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je sa suradnicima u gospićkoj vojarni Eugen Kvaternik na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade "Vukovi" i ustrojavanja Motorizirane bojne "Vukovi", gdje je novim pripadnicima podijelio podijelio crne beretke s oznakom postrojbe. Prije toga je u Širokoj Kuli odao počast civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

Sudjelovanje Milanovića dogodilo se nakon što ga je dan prije Udruga veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" optužila da je pokvario proslavu na kojoj je trebao dodijeliti i odlikovanja obiteljima poginulih pripadnika postrojbe. Milanović je zabranio ministru Banožiću i Medvedu da sudjeluju u obilježavanju obljetnice postrojbe, pa je otkazana dodjela odličja, a udruga je odlučila samo položiti vijence, što bi u poslijepodnevnim satima trebao učiniti i "protjerani" ministar Banožić.

Evo što je o svemu tome rekao predsjednik Milanović:

- To je odgojna mjera prema tom ponavljaču, ne može se iživljavati na slabijima od sebe što je napravio prije godinu dana kad je na gangsterski način pokušao umiroviti brigadira Burčula, ne isplaćuje dnevnice Počasnoj zaštitnoj bojni... Prema tome to ima svoju cijenu. Odlikovanja su trebala biti dodijeljena na prijedlog udruge, to je prihvaćeno i trebalo je tako biti, a sve drugo je HDZ, Ministarstvo branitelja, novac, korupcija, lopovluk. Ministar Banožić ne govori kad sam ja prisutan, to mu je zabranjeno u vojarni i on nije dio protokola. Ovo je vojarna, danas su podijeljene beretke profesionalnim vojnicima. Nikakve udruge, ni lijeve ni desne, neće odlučivati o protokolu u hrvatskim vojarnama. Sve drugo je slobodno, široko polje i kula, što god hoćeš na obilježavanju u udruzi. Tamo sam trebao dodijeliti odlikovanja, ali ovo je vojarna. Do dodjele odlikovanja neće doći zato što su odlučili žrtvovati tih 13-ero ljudi čije su obitelji trebale dobiti odlikovanja zbog toga što se bacaju pod jureći kamion, radi koga – Banožića – po nalogu HDZ-a. Za Banožića se nitko ne baca ni pod ispuhani madrac. Profesionalni hrvatski vojnici nisu udruge ni HDZ Ličko-senjske županije i Banožić. Neka završi školu. Ovdje se postupa po zapovijedi. Izvan vojarne, ja sam gost. Dolazim, dodjeljujem odlikovanja koja ste tražili. Gdje je ministar branitelja? Nisam ga vidio od travnja, kada je Čermaka, Rojsa, Gotovinu i još nekoliko važnih hrvatskih zapovjednika proglasio udbaškim pudlicama kojima ja dirigiram. Nikad se tim ljudima nije ispričao. Iza ovoga stoji HDZ, nikakva udruga. Ministar i svi oko njega su organizacija koja ima interes u tome da izvlači novac, da vara i da navodno vlada ovom zemljom. Određene udruge, ne sve, su pod njihovim financijskim jarmom. Neće dobiti prebijenog eura ukoliko ne budu radili ono što se od njih traži. Župan ove županije (Ernest Petry) je jedan slatki žabac koji je 2013. godine bio moj kandidat za gradonačelnika, SDP-a i HNS-a, štićenik Vesne Pusić. Taj čovjek je sada HDZ-ov i normalno da se mora dekontaminirati i biti najglasniji, najpoganiji, najviše lagati – kazao je Milanović.

Najavu dolaska ministra Banožića, Medveda i zasebno polaganje vijenaca Vukovima sa županom Petryem nazvao je HDZ-ovom specijalnosti odvajanja kolona u komemoracijama.

- Živim u zemlji u kojoj ima puno lopova u politici. Nije mi neugodno zbog toga, ali sam tužan. Radim sve da ih suzbijem, lopove, ponavljače, lažove, korumpirane udružare, ljude koji će sve što im se kaže napraviti za novac, župane koji su do jučer lizali ovu ruku, proračun moje stranke i Vesne Pusić. Sad je najglasniji, a prozivao je HDZ da su banda 2013. ovdje. I radio u HEP-u preko HNS-a – bio je oštar Milanović koji se složio na kraju kako je nedolazak ministara i župana njihov bojkot njega u Gospiću.

Ja sam ovdje vrhovni zapovjednik, a Bane, Medo i žabac Ernest su gosti, oni bojkotiraju mene, ali kljakavo... Ja se neću iživljati na vojsci, ali ću se iživljavati na njemu (Banožiću) jer on je biomasa politička.

Za najavljeni skup u u Dubrovniku na obilježavanju oslobađanja hrvatskoj juga u Domovinskom ratu kazao je kako nije dobio poziv, ali ga je dobio njegov savjetnik Marijan Mareković koji je nakon Bobetka bio prvi zapovjednik na tom području, ali neće ići jer se opet radi o proslavi u režiji HDZ-a.

- To je jedna beskrupulozna uzurpacija nečega što je hrvatska svetinja. U čemu nisu sudjelovali ti klošari osim možda Medveda, dakle koji će tamo ukradenim parama nešto organizirati... Po čemu bi ja bio tamo? Napisali bi da bi to unijelo svađalački ton. Ja se ne svađam na svečanim akademijama. Doći će HDZ-ovci pa će imati kradljivački ton – dodao je.

Na novinarsko pitanje je li točno da je prema izjavi Milorada Dodika negirao genocid u Srebrenici, odgovorio je da nije točno, odnosno da to nigdje nije javno izrekao.

- Potpuno je nebitno što sam rekao za nekim stolom, za ručkom... Sud je presudio da je to genocid. Da, s tim treba biti vro delikatan jer je to odluka samo jednog suda. Ništa više od toga. Postoje puno veći zločini u povijesti, inzistiranju o tome da je sve genocid radimo nepravdu prema Holokaustu i Židovima. Javno sam upozoravao da se bude oprezan s tim etiketiranjima jer nama dio Srba lijepi etiketu za Jasenovac i lažu o 700 tisuća ubijenih, a tu sam i Dodika zamolio da spusti loptu, tako sada muslimani i Bošnjaci pokušavaju "ubit boga u Srbima". To nije dobro, jer je to korak od Srba kao genocidnog naroda. Ocjena grupe sudaca u određenim okolnostima koja je jedan događaj iz srpnja 95. okarakterizirala kao genocid, ja primam na znanje. Ali to nije Kuran ni Sveto pismo, pa se ne možemo ponašati kao vjerski dogmati. O tome se razgovara, uz dužno poštovanje žrtvama. Na kraju, kakve veze imamo Dodik i posebno ja sa Srebrenicom? Nikakve, ali da ću se cijelo vrijeme klanjati nekim idolima neću, može se govoriti i o zločinima nad Hrvatima, mudžahedinima u srednjoj Bosni... – kazao je Milanović i nastavio:

- Nakon što je Komšić kao predstavnik Hrvata tužio RH zbog Pelješkog mosta, jedino je Dodik stavio veto, doduše zbog pragmatičnih razloga jer je htio da mu pomognemo oko mosta kod Bosanske gradiške, ali bio je to ipak hrabar čin. A nisu ga ni pozvali tamo na most, da barem stoji kao zadnji ćuko... Sad su ga pokušali pokrasti na ovim izborima. Dodik je srpski patriot, nećemo se nikad slagati u svemu, ali oni su samostalni i neovisni, čak i o Beogradu koji mu sad radi o glavi. E takvog Srbina želim za susjeda u Bosanskoj krajini. On nije na daljinskom upravljaču Aleksandra Vučića, on je divlje neovisan. S takvim ljudima nije lako, ali se može. Ovo je drugo sve kupljeno. Jelena Trivić? Nema tko joj nije davao novac, deset puta gora od Dodika. Progledajmo, nije svaki Srbin neprijatelj. Barem je pet puta pošteniji od SDSS-ovaca u Hrvatskoj, nadrapat će zbog njih pošteni Milošević zbog njih...

19. travanj 2024 08:32