StoryEditorOCM
RegionalNE IDE NA BOLJE

Meterolog i profesor Grisogono: "Klimatske promjene ubrzane su pod čovjekovim utjecajem... Više je topline, a količina vode je ograničena"

Piše PSD.
25. rujna 2022. - 17:19

Ovogodišnji srpanj jedan je od tri najtoplija otkad postoje mjerenja, odnosno u više od 150 godina.

Kalifornija je u samo četvrt stoljeća izgubila 7 posto svojih šuma, uglavnom u požarima. Sve se brže tope ledenjaci, razina mora raste i ugrožava brojne gradove uz obalu. Sve je manje pitke vode i čistog zraka, izumiru biljne i životinjske vrste.

Meteorolog Branko Grisogono, profesor s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izjavio je u HTV-ovom Studiju 4 da se klima i do sada mijenjala, ali su sada čovjekovim utjecajem promjene ubrzane.

Posljednjih godina jesen je drugačija nego što smo je pamtili godinama ranije. Sve kraće traju prijelazna godišnja doba - od ljeta prema zimi.

- U energetski podraženom sustavu kao što je zemaljska kugla i klima, prijelazi su vrlo kratki. I onda bude ili pretoplo, prevruće, prehladno, kazao je Grisogono te najavio da će se to i dalje tako događati.

- Više je topline, a količina vode je ograničena. Ne dobivamo ekstra vodu iz svemira na zemaljsku kuglu. Vodu možemo crpiti iz zemlje, pa mjesta koja su sušna bit će sušnija, a ona koja dobijaju kišu, vjerojatno će dobijati još više kiše. No sušna područja će se progresivno sve više širiti. To se već i sada događa, a ona kišinija područja će se sažimati na manja, izjavio je Grisogono.

Poremećena je globalna energetska ravnoteža 

- Klimataski sustav u najopćenitijem smislu je trknut iz standardne ravnoteže, istaknuo je meteorolog Grisogono. Objašnjava da su se prije ti ciklusi na geološkim skalama mijenjali u razdoblju od više stotina tisuća godina, a sada se to događa na skali od nekoliko stotina godina. Kad se naglo izbaci sustav iz ravnoteže, onda on bude nervozan i počne, kaže Grisogono, ubrzano tražiti i istraživati nove točke potencijalno svoje ravnoteže.

image

Branko Grisogono iz Geofizickog odsjeka PMF-a.
 

Zeljko Hajdinjak/Cropix

U Japanu su u ova doba tajfuni uobičajena pojava, no kažu da su ovoga puta ekstremniji nego inače. Uragan Fiona poharao je Karibe i na putu je prema Kanadi. Meteorolozi su ga nazvali povijesno ekstremnim.

- Takve stvari se vrlo vrlo rijetko događaju. Čak vrlo malo uragana prijeđe iz Atlantika na Pacifik, objašnjava meteorolog Grisogono. 

Klimatske promjene bile su i ranije, ali ograničeno i kroz dulje vremensko razdoblje

Istaknuo je da je na Zemlji pređeno oko 1,2°C globalne prizemne temperature u odnosu na onu što je bila potkraj 19. stoljeća. To je izuzetno velika i nagla promjena. One su se događale i prije, ali samo na ograničenim područjima, veličine jednu ili dvije Europe.

Ako su se i događale promjene, onda je to trajalo kroz tisuće godine, a sada to imamo u roku od manje od 200 godina, napominje Grisogono. 

image
Duje Klaric/Cropix

U HTV-ovom Studiju 4 govorio je i o ledenjacima koji se vrlo brzo tope, a razina mora diže. Upozorava da svi bacamo previše stvari i hrane te da se to treba više reciklirati, kao nekada prije.

Smatra da političari nisu dovoljno svjesni problema koje nose klimatske promjene. Istaknuo je i da je energetska kriza povezana s klimatskom krizom, da moramo proizvoditi više energije koja bi trebala ići iz obnovljivih izvora.

- Iz dana u dan svjedočimo nestanku vrsta. Jedna od najgorih stvari je pomor koraljnih grebena. Biljke se puno sporije tome prilagođavaju, dok životinje još donekle i mogu pronaći ravnotežu u donekle apsurdnim situacijama. No biljke ne mogu jer je promjena preubrzana - zaključio je Grisogono. 

 

17. travanj 2024 10:15