StoryEditorOCM
RegionalU SUKOŠANU NA MAGISTRALI SVOJA VRATA OTVORIO JE NOVOOBNOVLJENI RESTORAN

"Matanovi dvori" nastavljaju obiteljsku tradiciju domaće kužine

Piše Zadarski.hr
30. lipnja 2017. - 13:11
restoran1-080617.JPG

Preko puta sukošanske uvale, na samoj magistrali, svoja vrata nedavno su otvorili "Matanovi dvori", međutim priča o ovom restoranu puno je starija i proteže se unazad 20 godina, ali i dvije generacije jedne obitelji.

Na istom mjestu na kojemu su njegov otac Ilija i stric Mate krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća vodili svoj prvi pansion, 38-godišnji Mate Ražov otvorio je krajem travnja "Matanove dvore", obiteljski pansion s deset soba i restoranom gdje je ostvario svoj dugogodišnji san kojim je spojio obiteljski tradiciju i vlastitu ljubav prema ugostiteljstvu.

U tome mu pomaže supruga Lucija, a prije nekoliko godina zajedno su donijeli veliku životnu odluku o pokretanju vlastitog posla. Preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) podignuli su kredit za mlade poduzetnike i krenuli u realizaciju restorana s kuhinjom sa 60 sjedećih mjesta, na ukupne površine od 200 metara kvadratnih. Zaposlili su sebe i otvorili još tri nova radna mjesta s napomenom da su još uvijek u potrazi za dobrim konobarom.

- Još od srednje škole sanjam obnovu Matanovih dvora, htio sam završiti priču koju su započeli moji otac i stric. Kroz cijelo to vrijeme radio sam kao konobar u susjednom restoranu zahvaljujući čemu sam stekao ogromno iskustvo u ugostiteljstvu koje sada mogu primjeniti na vođenje svog posla- kaže nam Mate koji je, oslanjanjući se baš na tradiciju, svoj restoran odlučio brendirati kao mjesto na kojemu se sprema potpuno domaća spiza, pravi domaći kruh, tjestenina i kolači, poslužuje samo friška riba i meso, domaća jela ispod peke.

Sve to zaliveno nagrađivanim ekstra djevičanskim maslinovim uljem jer je Mate i ove godine ušao među deset najboljih zadarskih maslinara na nedavno održanim Danima masline. U Škabrnji, na obiteljskom imaju, ima 180 stabala o kojima se brine i već godinama proizvodi vrhunsko ulje.

I restoran je uređen u istom stilu, moderan s ruskikalnim elementima, a u prostoru dominira kamen, drvo te skulpture mlade zadarske akademske kiparice Zvonimire Karavida.

- Kada smo razmišljali o ponudi u našem restoranu, htjeli smo da to bude nešto posebno, autentično i kvalitetno. I nije bilo dvojbe da će to biti potpuno domaća kuhinja. Imali smo sreću i angažirali kuhara s dugogodišnjim iskustvom koji je našu viziju proveo u djelo na tanjuru. Držimo se toga da kvaliteta nikad ne izlazi iz mode i to je najbolji put do gostiju- kažu nam Mate i Lucija koji na početku svoje ugostiteljske priče imaju samo jednu želju.

- Voljeli bismo kada bi nas prepoznali naši, domaći ljudi. Oni su na toj spizi odrasli i sigurno znaju prepoznati njezinu kvalitetu, zato bi nam bilo drago da nas prepoznaju. Stranci dođu i odu, a naši ljudi ovdje žive cijelu godinu, baš kao i naš restoran- poručuje ovaj mladi bračni par.

19. travanj 2024 13:33