StoryEditorOCM
RegionalTINTA MI SE PROLI

Malomišćanski serijal postaje nacionalni hit! Poštar svaki dan dotegli 50-ak pisama na adresu oporbenog vijećnika: Točno 10 kila, sve isti autor

Piše Vinko Vuković
18. studenog 2022. - 12:09

Komedija u Segetu se nastavlja. Groteska zapravo. Lokalni politički serijal koji izrasta u nacionalni hit.

Likovi su vazda isti. S jedne strane je Općina, utjelovljena u liku i djelu HDZ-ova načelnika Ive Sorića, a s druge su Ante Barada i Luka Jadrić, vijećnici nezavisne liste Vrime je, najjače segetske oporbene grupacije.

U dosadašnjim epizodama mogli smo ih gledati kako se prepucavaju oko raznih tema, pri čemu su ih podjednako mučili i ideološki i komunalni problemi. Prije desetak dana mogli smo pak pratiti kako je pred kućom Ante Barade osvanuo prijeteći grafit. Nedvosmislen i crn, da se smrzneš. I kako je ekipi iz nezavisne liste zabranjeno na teritoriju Segeta održati tribinu na kojoj su mislili ugostiti splitskoga gradonačelnika Ivicu Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića. I kako su zbog toga, mrtvi ozbiljni, napisali pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

image

Ante Barada u društvu Ivoševića i Puljka


 

Saša Burić/Cropix

A danas vas obavještavamo kako im je to pismo upalilo, i kako su Ante Barada i Luka Jadrić nakon 1500 uzaludnih pokušaja napokon dobili elektroničku poštu iz Općine.

- Nisam mogao vjerovati kad je stigao mail - još uvijek se krsti Ante Barada.

Uvjeren je kako je poštovani predsjednik Hrvatskog sabora u tome imao svoje prste pa su mu odmah poslali i zahvalu. Uz ispriku što mu smetaju drugi put u samo dva dana.

"Nismo mogli ni zamisliti da će učinak otvorenog pisma koje smo vam jučer uputili uroditi plodom već nakon nekoliko sati. Naime, mi već godinu i pol dana šaljemo dopise na adrese naše Općine Seget, ali dosad nismo imali tu sreću da nam se nakon više od 1500 dopisa naš načelnik ovako brzo obrati i uvaži nas", pišu Barada i Jadrić Jandrokoviću.

Do te mjere izražavaju sreću i zadovoljstvo što su uspostavili komunikaciju s načelnikom da ih njegov negativan odgovor uopće neće pogoditi.

"Ako ništa, sad barem znamo da je mail adresa na koju smo poslali više od 1500 zahtjeva za pristup informacijama aktivna i točna!", odahnjuju segetski oporbenjaci.

Uvažavaju i argumente načelnika Sorića da im za željenu tribinu ne može ustupiti općinsku dvoranu predviđenu za sastanke lokalne predstavničke vlasti te ga obavještavaju - ne Sorića, nego Jandrokovića - da su na adresu Općine već poslali novi dopis sa zahtjevom da im se za predviđenu tribinu 19. studenog 2022. odobri prostor Vatrogasnog doma Seget.

"Svrha tribine je osloboditi mještane Segeta straha od građanskog aktivizma i prijetnji HDZ-ovih lokalnih moćnika svima koji im se usude biti politička i javna oporba", navode u pismu predsjedniku Sabora Barada i Jadrić.

Tribina bi se trebala održati u nedjelju pod nazviom "Bolje građanski tulum, nego politički Zul(i)um". Jasna je to aluzija na onu slavnu epizodu s dugogodišnjim općinskim načelnikom i članom Središnjeg odbora HDZ-a Vinkom Zulimom koji je nedavno završio iza rešetaka nakon što je USKOK utvrdio kako je samo u zadnje dvije godine svoga mandata općinski proračun oštetio za više od 400.000 kuna. A sve zbog izdavanja naloga da se ugostiteljskim objektima plaćaju ručkovi i večere za koje nije bilo nikakve potrebe. Mediji su to kolokvijalno nazvali žderačina na račun Općine.

Ante Barada s nestrpljenjem iščekuje poštara. Baš ga zanima hoće li im Općina i Vatrogasni dom zabraniti. Od početka godine, kad je već načelniku Soriću lijeno na mail odgovarati, dobio je na stotine pisanih odgovora na svoje upite. U kojima uvijek piše isto: Poštovani, odbija se vaš zahtjev bla bla bla...

U jednom odgovoru čak piše kako bi bilo lijepo kad bi ih gospodin vijećnik Barada i gospodin vijećnik Jadrić prestali maltretirati. U redu, ne piše baš tim riječima, ali smisao je jasan. Žale se segetski oci da u jednom danu znaju zaprimiti i deset njihovih vijećničkih zahtjeva za pristup informacijama te da tako, citiramo, "dolazi do opterećenja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti."

- Tvrde da zloupotrebljavamo pravo na pristup informacijama, što je smiješno jer nam nikad ni na jedan upit nisu konkretno odgovorili pa ih zato i šaljemo toliko - objašnjava nam Barada.

A pisma u ime Općine Baradi i Jadriću potpisuje Odvjetničko društvo Jajaš & Vukelić iz Rijeke. I dosad ih se skupio već pristojan broj.

- Ima dana kad mi poštar donese i 50, 60 pisama. Rekao mi je da će dobiti povišicu jer zahvaljujući meni debelo prebacuje normu - smije se Barada.

Sva pisma čuva. Na našu zamolbu stavio ih je na vagu i dobio ravno deset kilograma. Ničega.

- Svako pismo je copy paste onog prethodnog, nikad valjan odgovor na naš upit nismo dobili - tvrdi Barada.

image

Luka Jadric i Ante Barada 

Božidar Vukičević/Cropix

A mi provjeravamo je li stvarno istina da su samo ove godine Općini poslali više od 1500 zahtjeva za pristup informacijama.

- Jesmo, to nam je jedini način da se borimo protiv Općine od koje u Hrvatskoj vjerojatno netransparentnije nema - napominje Barada.

Ipak, nešto su uspjeli saznati. Općina je samo na poštu ove godine potrošila 30.000 kuna. Dok ih je Odvjetničko društvo Jajaš&Vukelić stajalo 102.000 kuna.

image
Privatni Album

- Tek nakon njihova agažmana, od 28. siječnja 2022. godine, počeli su nam dolaziti pismeni odgovori, odnosno pismene odbijenice naših zahtjeva, tako da pretpostavljamo kako je moguće da su to troškovi nastali samo zbog nas. Kako bilo, to je čisto bacanje novca poreznih obveznika jer slanje maila ništa ne košta, ali, eto, načelniku Soriću je lakše ovako, tuđim parama rješavati svoje probleme - zaključuje Ante Barada.

Što na sve kaže prozvani načelnik ne znamo jer nam nije odgovarao na pozive. A opet, nismo ga željeli previše smetati. Možda piše pismo. Odnosno scenarij za novu epizodu.

image

Pisani odgovori koje Općina Seget šalje nezavisnom vijećniku Anti Baradi

Privatni Album
25. travanj 2024 08:57