StoryEditorOCM
RegionalOBITELJ TRAŽI PRAVDU

Kronologija zbivanja koja su dovela do smrti Kristiana Vukasovića: bio je žrtva nesmiljene birokracije i bešćutnosti pravosudnog aparata koji su ugasili njegov mladi život

Piše PSD.
9. ožujka 2021. - 19:51
Na Općinskom sudu u Zadru danas se održalo pripremno ročište zbog smrti Kristiana Vukasovića (18), na fotografiji u prvom planu odvjetnik Vinko Ljubičić, iza njega Stipan Vukasovic, otac preminulog mladića  Jure Miškovic/Cropix

Tijekom postupka na Općinskom sudu u Zadru radi naknade štete zbog smrti Kristiana Vukasovića (18), mladića iz Jesenica kraj Omiša, korak po korak prolazit će se period od kraja ožujka do kraja kolovoza 2019. godine tijekom kojeg je pokrenut kobni slijed događaja. Od dana kada je kraj svoje obiteljske kuće izazvao prvi požar Kristian je bio žrtva nesmiljene birokracije i bešćutnosti pravosudnog aparata koji su ugasili njegov mladi život.

Od 28. do 30. ožujka Kristian je na predjelu Sumpetar izazvao četiri požara u okolici svoje obiteljske kuće. U plamenu je izgorjelo pet maslina, nekoliko stabla mladih borova i dva hektara niske trave i raslinja. Kako su u gašenju sudjelovali kanaderi i brojni vatrogasci smatralo se kako je tijekom gašenja nastala velika materijalna šteta, a izbijanje plamena u blizini naselja ocijenjeno je kao dodatni otežavajući element.

Nakon što je doveden u Policijsku postaju Omiš mladić je odmah sve priznao, čak je predao i upaljač kojim je palio suhu travu. U najkraćem roku je doveden na ispitivanje na državno odvjetništvo gdje ga je stalni sudski vještak psihijatar ocijenio ubrojivim za ispitivanje unatoč dijagnosticiranom ADHD-u, utvrđenim invaliditetom težeg stupnja zbog čega mu je potrebna stalna skrb te činjenicom da se radi o mladiću s poteškoćama u razvoju.

Suicidalne misli

Nakon toga vještak se izjasnio kako Kristian boluje od piromanije što spada u poremećaj navike i impulsa što je bio temelj za određivanje istražnog zatvora. U Zatvor Bilice u Splitu sproveden je 01. travnja. Već 11. travnja zbog suicidalnih misli i izjava odveden je u Zagreb u Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu.

Otpušten je 24. travnja i vraćen u ćeliju na Bilicama da bi tijekom sljedeća dva mjeseca još dva puta bio doveden u bolnicu u Zagrebu. U zatvorskoj bolnici je dobivao terapiju propisanu od strane psihijatra koja je pojačavana prilikom svakog ponovnog dolaska.

Unatoč takvom stanju, tri puta je vraćen na Bilice, iako su u međuvremenu bila dva incidenta prilikom kojih se jednom izrezao po rukama, a u drugom zapalio madrac. Već 18. travnja protiv njega je podignuta optužnica zbog produljenog kaznenog djela protiv opće sigurnosti: dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili djelom.

image
Kristian Vukasović
Privatni album

Na općinskom sudu u Splitu je 23. srpnja u jedan dan održana glavna rasprava. Na raspravu nije pozvan ni defektolog ni psiholog i nije zatraženo mišljenje Centra za socijalnu skrb bez obzira na to što je mladić zbog svoje dobi imao pravo na postupanje po Zakonu o sudovima za mladež. Dodatni element su bili njegovi dijagnosticirani poremećaji i invaliditet zbog kojih je bio nezreliji od svoje stvarne dobi.

Na savjet odvjetnika po službenoj dužnosti Kristian priznaje sve i kaže ocu kako se nada da će ga upravo zbog toga pustiti iz istražnog zatvora. Odmah je objavljena presuda na 8 mjeseci zatvora, ali njegove nade u obranu sa slobode pokazale su se jalovima jer mu je produljen istražni zatvor.

Krvni podljevi

Tjedan dana kasnije, 01.kolovoza mladić je u 2 sata ujutro iz ćelije sa splitskih Bilica prevezen u KBC Split bez pulsa i s mozgom u toliko lošem stanju da nije bilo mogućnosti da se oporavi. Ekipa Hitnog internog prijema KBC Split uspjela je ponovno pokrenuti srce, za što su između ostalog upotrijebili 9 ampula adrenalina i primijenili dvije defibrilacije, ali moždana smrt je nastupila prije dolaska u bolnicu.

Uspjeli su upornom reanimacijom povratiti rad srca, intubacijom omogućili disanje te su utvrdili postojanje brojnih krvnih podljeva po koži trbuha. Cijelo vrijeme su zjenice neaktivne, bez refleksa što ukazuje na cerebralnu komu. Isti dan rade MSCT mozga koji pokazuje edem.

Sljedeća tri tjedna Kristiana su održavali na životu i borili se s infekcijom nepoznatog uzroka zbog koje je imao temperaturu 41 stupanj C, otkazivanjem bubrega te nizom posljedičnih zdravstvenih problema, ponovno ga oživljavali dva puta od čega jedan put uspješno.

Preminuo je 24.kolovoza 2019. godine, a u međuvremenu je nad njim ipak ukinut istražni zatvor kako Bilice ne bi nepotrebno morale slati pravosudne policajce da čuvaju mladića u komi.

18. travanj 2024 09:37