StoryEditorOCM
RegionalČETVERO MRTVIH

Kronologija krvavog pohoda: ubojica je izrešetao tri osobe u Šibeniku, a zatim se odvezao u Vodice... Neslužbeno doznajemo povod masakra

Piše Vladimir Urukalo/SD
30. siječnja 2021. - 16:24

Na ulicama Šibenika trenutno traje opsadno stanje nakon višestrukog ubojstva koje je šokiralo cijeli grad. Najnovije neslužbene informacije govore da je hicima iz automatskog oružja, najverojatnije kalašnjikova, ubijeno četvero ljudi. Naravno, šibenska policija poslala je sve raspoložive snage na teren i još uvijek tragaju za osumnjičenim ubojicom.

- Policijska uprava šibensko-kninska zaprimila je u 12:56 sati dojavu da je u Vodicama, u vozilu pored ceste pronađen mrtav muškarac. U 13:23 sati policija je od Hitne medicinske pomoći zaprimila drugu dojavu o pronalasku tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u jednom objektu na Južnoj magistrali. Prve informacije ukazuju da su osobe umrle nasilnom smrću.

Na oba mjesta događaja započinje se s provođenjem očevida, a u ovom trenutku ne možemo potvrditi je li smrtno stradavanje osoba povezano. Odmah po saznanju na teren su upućene dodatne policijske snage s ciljem pronalaska osobe na koju, u ovom trenutku, upućuju informacije da bi se mogla dovesti u vezu sa smrću pronađenih osoba. Policijska uprava šibensko-kninska promptno će izvještavati javnost s novim, provjerenim i potvrđenim informacijama - javili su iz policije. Još uvijek nije potvrđeno da je navodni ubojica i sebi oduzeo život, kako se to pročulo po gradu. Po drugoj se verziji nije ubio nego se zatvorio u svoju kuću u Donjem Polju, naselju kod Šibenika.

Neslužbeno doznajemo da je među ubijenima stečajna upraviteljica Radojka Danek. Nju i još dvije osobe ubio je, prema neslužbenim informacijama, Branko Koloper, vlasnik šibenske tvrtke "Matkol" koja je u gradu imala lanac pekara. Nakon što ih je izrešetao u šibenskom predjelu Ražine, Koloper je sjeo u automobil i odvezao se do Vodica gdje je ispred trgovine "Djelo" ubio Tedija Slamića, izvršnog direktora trgovačkog lanca "Djelo".

Nakon što su mediji objavili da je došlo do ubojstava, po gradu se pronijela priča po kojoj je Koloper na sastanak u Ražine, ispred svog proizvodnog pogona zvao stečajnu upraviteljicu Danek i Šparadu koji je navodno trebao preuzeti neke njegove poslovne prostore. Nesretnu je ženu očito dovezao muž na mjesto sastanka, a kada je stigao i Šparada, umjesto da se dogovore, Koloper je zapucao iz kalašnjikova. Nakon toga odvezao se do Vodica, a tek se treba utvrditi je li znao da će se tamo ispred svog dućana zateći Slamić ili je i njega navukao na sastanak.

Zašto je do tragedije došlo? Neslužbene informacije govore da je Koloper smatrao Slamića odgovornim za propast svoje nekada uspješne firme. Kada je "Djelo" otvaralo lance svojih trgovina, Koloper je s vlasnicima dogovorio poslovnu suradnju na način da će trgovački lanac kupovati njegove pekarske proizvode. Cijela je priča dobro krenula, no onda je došlo do problema i trgovački lanac više nije plaćao Koloperu isporuke. Dug se gomilao, a upućeni govore da je Koloper sa Slamićem dogovorio da dug kompenziraju u brašnu., No, ispalo je na kraju da je brašno imalo veću cijenu nego završni pekarski proizvod pa se nakon nekog vremena ispostavilo da je "Matkol" dužan "Djelu" preko pola milijuna kuna. Naravno, ovi su mu blokirali tvrtku, a nakon 120 dana FINA je pokrenula stečaj zbog duga koji se popeo na 831.702 kune.

Nije to bio jedini dug "Matkola" jer se pisalo nakon otvaranja stečaja da je dužan i Poreznoj upravi, OTP banci skoro tri milijuna kuna, Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu itd.

Očito je kako je Koloper smatrao da je "Djelo" odgovorno za početak njegove propasti. Nekad uspješna firma tako je dospjela pod pasku stečajne upraviteljice Danek. Posljednji članci objavljeni na lokalnim portalima govorili su o tome da je Skupština vjerovnika u srpnju 2019. godine na prijedlog stečajne upraviteljice odlučila da će na bubanj otići sva imovina i to šest nekretnina, deset "Matkolovih" vozila, sva osnovna sredstva i tri rashladne vitrine.

Teško je nagađati o okolnostima koje bi istraga nakon ovih ubojstava trebala pokazati i utvrditi prave motive ovog u šibenskom kraju nezapamćenog zločina.

20. travanj 2024 06:25