StoryEditorOCM
RegionalTRI NOVA STRUČNJAKA

Korupcijom osramoćenu Kardiokirurgiju KBC-a Split preuzela ekipa s Rebra na čelu sa Splićaninom dr. Matom Petričevićem. Nema više ‘koliko se uzima‘

Piše Milena Budimir/SD
21. rujna 2021. - 08:33
Stjepan Ivanković, Mate Petričević te Josip Vojković, tim kardiokirurga prije ulaska u operacijsku saluPaun Paunović/Cropix

Nosi me kao srce na dlanu. Koliko je nježnosti u toj rečenici, romantika čista, zar ne? Mi smo upoznali one kojima je ta rečenica (možda i stih?) životna vodilja, one koji stvarno drže srce na dlanu.

Nakon svega što se događalo na Zavodu za kardiokirurgiju, a vjerujemo da se jako dobro sjećate i mita i korupcije, i plaćanja i sramote, tamo je stigla nova energija. Dva kardiokirurga i anesteziologinja zagrebačko su Rebro zamijenili za Firule.

– Red je da napokon kažemo kako idemo u Split na pretrage, a ne obrnuto – kazat će ravnatelj Julije Meštrović, ponosan na novu akviziciju. Svjetsku, tvrdimo pritom, pa dodaje:

– Ovo je nova paradigma KBC-a Split.

Novi voditelj dužnosti na Zavodu je dr. Mate Petričević, uz njega je dr. Stjepan Ivanković i dr. Rajka Gabelica, a sve u svemu šest kardiokirurga i dva specijalizanta, ekipa iz snova.

Štef postao Stipe

– Split je grad koji nam omogućava živjeti medicinu i pritom živjeti punim plućima – jednostavno će dr. Petričević, splitski student, kojeg je specijalizacija odvela u Zagreb, a potom i svugdje po svijetu.

image
Docent Mate Petricčević za vrijeme operacije u operacijskoj sali
 
Paun Paunovic/Cropix

– Did i otac su odrasli u Plinarskoj, ja sam maturirao u Četvrtoj gimnaziji Marka Marulića, a korijeni su obiteljski duboko položeni u Prološcu – prolazimo brzo genetsku kartu, dok se smijemo kako je dr. Stjepan Ivanković od Štefa postao Stipe – doslovno preko noći.

– A ja iz Peščenice došao do Varoša – veli nam novopečeni Stipe.

image
Doktor Stjepan Ivanković
Paun Paunovic/Cropix

Ozbiljan su program postavili pred sebe i kolege. Teže tome da im je kirurgija što manje invazivna, minimalna, kazat će; sanjaju robotsku kirurgiju i kirurgiju umjetnoga srca, ali i totalnu arterijsku revaskularizaciju.

– Pacijent mora biti siguran, mora znati da je siguran! Ne smijemo štetiti, već za svakog pacijenta napraviti upravo ono i onoliko koliko mu treba, od čega će imati najviše koristi – laički će dr. Petričević.

Pregledavamo fotografije operacija. Mnoge od njih će završiti u znanstvenim publikacijama jer su inovativne, posebne i jedinstvene.

'Dobri smo!'

– Ovo je jedini "sport" gdje se muškarci natječu čiji je (rez) manji – smijemo se, shvaćajući kako su pred nama stručnjaci dovoljno skromni da nikada ne zaplove morem ega.

Znaju koliko znaju. Znaju koliko vrijede.

– Realno – dobri smo! Split bi trebao postati centar izvrsnosti, centar koji će privlačiti ljude, sinonim za liječenje srca. Imamo jaku kirurgiju, na čijim krilima može doći do ekspanzije kardiokirurgije – veli dr. Ivanković.

image
Josip Vojković,  Mate Petričević i Stjepan Ivanković
Paun Paunović/Cropix

Ne zanima ih što je bilo, ni što je prošlo, zanima ih samo jedno i to izgovaraju jasno i glasno:

– Nema više pitanja "koliko se uzima"! Nema uzimanja! Otvoreni smo i dostupni pacijentima 24 sata dnevno. Tehnički možemo izvoditi sve, ali eksperimentirati nećemo. Sigurnost pacijenta je broj jedan – kazat će dr. Petričević, a dr. Ivanković dodaje:

– Ako pacijent treba obradu koja se ne radi u Hrvatskoj, mi otvaramo kanale kojima ćemo ga uputiti na pravo mjesto! Ili riješimo problem po zlatnom standardu ili organiziramo gdje se to radi.

image
Paun Paunović/Cropix

Red, rad i disciplina, to im je moto, iskoristiti sve resurse do maksimuma, a onda će i porasti broj operacija, onda će raditi i maštati dalje i više. Kirurgija je grana medicine koja traži puno odricanja, puno truda, puno znanja.

– Ovo je poziv, a ne struka – jasno će dr. Petričević.

– Imao sam privilegij odabrati najbolje, i to u gradu u kojem sam rođen. Tim, sinergija, to je to. Tu smo u najboljoj namjeri, a ako uspijemo popraviti ugled, sprati ljagu s imena Zavoda, onda ću biti zadovoljan – dodaje.

Snaga je u timu

Naglašavaju kako je snaga kardiokirurgije u snazi njezina tima, ne jednog čovjeka.

– Dođite i napravit ćemo za vas sve što možemo – poručuju pacijentima.

Eto, toliko je to jednostavno kada je čovjek tu u najboljoj namjeri, sa željom da se radi, radi i radi. Zato su i odabrali kirurgiju! Jer su skloni radu rukama. A zašto su odabrali Split, već smo vam kazali, pa dok se smijemo dr. Ivankoviću kako će mu sin odrasti u hajdukovca (Torcida Peščenica u nastanku), on nam govori:

– Možda sam subjektivan, ali čini mi se da su ovdje ljudi veseliji! Susjed vas radosnije pozdravi, lakše se stupa u komunikaciju!

– To ti je od soli u zraku – zafrkava dalje dr. Petričević.

image
Paun Paunović/Cropix

Upravo ta sol života mu je nedostajala tijekom boravka u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Zagrebu...

– Nesvjesni smo ovog blaga jer smo navikli – objašnjava.

"Slobodnu" je čitao i u Melbourneu i u Detroitu, Novina mu je bila prozor u događanja u domovini. Ne možeš izbiti Split iz Splićanina – dodajemo mi.

I tvrdimo, a kao laici na to imamo pravo, kako bi u tim rukama srce bilo na sigurnom. Ono, garant.

KARDIOLOŠKI MESSI: Prof. dr. Gebrine El Khoury dolazi za nekoliko mjeseci


U idućih nekoliko mjeseci u Split dolazi kardiološki Messi (ili Ronaldo, kako vam draže), svjetska zvijezda u aortalnoj kirurgiji, prof. dr. Gebrine El Khoury. Najavio se i Sir David McGriffin, kirurg koji je ugradio najviše umjetnih srca na južnoj polutki ovog našeg planeta

24. travanj 2024 07:40