StoryEditorOCM
RegionalŠTO JE TIM LJUDIMA?

Kontroverzni isusovac poziva na novi Bljesak. Branitelj iz Biograda mu u komentaru poručio: ‘Samo budala može zazivati ubijanje!‘

Piše Anita Belak Krile
2. svibnja 2021. - 13:07

Pater Ivan Ike Mandurić, isusovac i svećenik, široj je javnosti postao poznat kad je 2015., zaustavio ulazak interventne policije u Crkvu svetog Marka za vrijeme prosvjeda branitelja iz poznatog šatora u Savskoj.

Rođen je u Posušju, diplomirao je arhitekturu i do svoje 37. godine radio je u struci. Prema vlastitom kazivanju na svećenički poziv odlučio se nakon ispovijedi kod međugorskog fratra Slavka Barbarića, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je i hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom, bacao je koplje.

Dosad je u više navrata svojim objavama zgražao javnost, pa je tako između ostaloga stao u obranu nekadašnjeg HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića koji je mlatio svoju suprugu. Vrijeđao je Đorđa Balaševića i njegove obožavatelje, prozivao je Kolindu Grabar-Kitarović jer je vježbala jogu, a smeta mu i ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu jer, kako je napisao - muškarac treba biti ratnik.

Sad je pak na obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak" objavio pjesmu kojom poziva na "novi Bljesak, novim oružjem, za ovo novo vrijeme, kojim će se opet rasvijetliti laži”.

Većina je hvalospjevima popratila njegovu objavu, no bilo je i onih koji su me se u komentarima suprotstavili.

Jedan od njih je branitelj veteran Mario Deur iz Biograda.

"Ne dao Bog više nikada ovakvih bljeskova i oluja, samo budala može zazivati ubijanje i prolijevanje krvi pa ma s koje strane to dolazilo. Hrvatski sam branitelj od 91.-95., najljepšu mladost sam ostavio u ratu i zato nikada nikome a pogotovo svojoj djeci ne bih poželio da ih snađe ono što je mene snašlo. Najviše ratove zazivaju upravo oni koji rata ni vidjeli nisu niti ih je okrznuo. Daj Bože novih bljeskova i oluja ljubavi, vjere i ufanja. Slava Bogu na visini a mir ljudima miljenicima Njegovim", napisao je Deur.

image
Darko Tomas/Cropix

Drugi pak na društvenim mrežama upozoravaju:

„Bljesak je bila briljanta i jedna od najvažnijih operacija Domovinskog rata kojim je oslobođena naša domovina. Zazivanje novog rata, ovo što pater Ike Mandurić radi, je u domeni Kaznenog zakona“

Evo što je pater Ike Mandurić napisao:

"Neprijatelj je mislio da je Hrvatska slaba,

Da nema snage.

Ali nije znao da ima ljubavi.

A ljubav je jaka.

Kao smrt.

Neprijatelj je povjerovao da ima pravo veće od drugih.

I da hrvatski dom nije svet

Da nije Bogu važan

Da je komunizam Bog.

Ali sve je bila laž.

Onda je Bljesak raskrinkao laž

Okupatora je zabljesnula istina:

Komunizam je prevara i laž

Hrvatska je jaka kao život

Hrvatski dom je svet.

Čestitam ti Bljesak!

I želim i zazivam novi Bljesak

Koji će opet rasvijetliti laži

Jer opet su počeli ludovati

Opet se neki oslanjaju na laž.

I bit će Bljesak, neki novi, za ovo vrijeme, s novim oružjem, i po svim znakovima vremena se iščitati da, onome koji Domovinu ljubi.

Ja to znam!

Čestitam ti BLJESAK!"

19. travanj 2024 13:08