StoryEditorOCM
RegionalKAKO JE TO MOGUĆE?

Jedna stvar bode u oči: u ovom Stožeru ima pedijatara, nastavnika, inženjera, branitelja, vatrogasaca i vjeroučitelja. Ali nema - epidemiologa!?

Piše Marina Karlović Sabolić
18. travnja 2020. - 21:49

Tko su ljudi koji u Splitsko-dalmatinskoj županiji zapovijedaju  bitkom protiv koronavirusa?

Lista članova Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije je pozamašna i – uz predsjednika i zamjenika – ima 15 imena. Dio ih, kako i priliči, otpada na političke funkcije županijskih pročelnika i dožupana. Dio su predstavnici lokalnih ustanova i institucija. Dio su zdravstveni djelatnici iz splitskog KBC-a, Hitne pomoći, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ima tu inženjera i branitelja, profesora povijesti, arhitekata i vatrogasaca. Ima i ekonomista, HGSS-ovaca, lučkih kapetana i pedijatara. Specijalista Hitne medicine. Šefova Crvenog križa. Specijalista za izvlačenje iz ruševina. Obiteljskih liječnika.

Ima čak i jednog vjeroučitelja. Luku Brčića, HDZ-ovog dožupana.

Jedna stvar pritom bode oči. Među članovima Stožera civilne zaštite nema nijednog – epidemiologa.

Tijelo kojemu je glavni i jedini zadatak spriječiti širenje epidemije koronavirusa u županiji koja je druga u Hrvatskoj po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika nema niti jednog stručnjaka kojemu je uža specijalnost epidemiologija.

Dr. Željka Karin, koja na konferencijama za novinare objavljuje upute za građane, specijalistica je školske medicine. Ujedno i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. No nije epidemiolog.

S vremena na vrijeme javnosti se obraća i dr. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ u Splitu. No ona nije članica Stožera.

Možda splitsko-dalmatinski stožer nije napravio ništa neuobičajeno.

Možda je tako i u stožerima po drugim županijama. Možda ni oni nisu posezali za epidemiolozima u vremenima kada svijetom haraju epidemije.

Jesu, vidi se već na prvi pogled. Član Stožera civilne zaštite Zadarske županije je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. On je taj koji u Zadru objavljuje detalje epidemiološke slike, iznosi podatke i javnost upoznaje sa poduzetim akcijama.

U Dubrovniku to čini ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić. Po struci epidemiolog.

I Nacionalni stožer ima epidemiologa. Prof. dr. Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji prilično autoritativno ocjenjuje epidemiološku situaciju u zemlji. Objašnjava zašto se neka mjera uvodi, a druga povlači. Kada se smije izaći van, a kada treba ostati u kući. I kada se građani mogu – i mogu li se uopće - nadati povratku normalnom životu.

No, u stožeru Splitsko-dalmatinske županije epidemiolog je, čini se višak. Slučajno ili ne, upravo iz tog stožera nitko nije reagirao na zahtjeve glavne medicinske sestre iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici za hitnom dostavom zaštitne opreme. Puno prije nego je koronavirus ušao u Dom. Kao i na njezina upozorenja da je liječnica koja skrbi o štićenicima u Domu istovremeno zadužena i za ljude u COVID-19 karanteni.

Slučajno ili ne, upravo taj stožer šalje priopćenja koja onda sam mora ispravljati. Igra se sa statistikom pa frizira broj preminulih štićenika Doma u Vukovarskoj, navodeći gradove u kojima imaju prebivalište. Ne i Dom u kojemu su virus pokupili. I time pokušavaju zaštititi HDZ-ovca Ivana Škaričića, nastavnika povijesti u čijem mandatu ravnatelja se dogodio dosad najveći proboj koronavirusa u jedan starački dom u Hrvatskoj.

Slučajno?

Slučajnosti su, dakako, moguće. Ali baš da ih je ovoliko….

19. travanj 2024 16:06