StoryEditorOCM
RegionalNA DUGOM OTOKU 12 NASELJENIH MJESTA I TISUĆE TURISTA, A LIJEKOVA NEMA

Jedina ljekarna se zatvorila, na natječaj se javio zadarski „Krišto“, subvencionira ga Općina Sali, ali rok za otvorenje je 15. rujan!

Piše L.B.
21. lipnja 2018. - 20:15
3_hitna

Dugi otok, na kojem u ljetnim danima ima više od deset tisuća ljudi, sezonu počinje – bez ljekarne.

Ljekarna je do prije nekoliko mjeseci bila otvorena u Salima, radila je gotovo sedam godina, otvorili su je farmaceuti sa velikim znanjem, no nisu uspijevali poslovati pozitivno. Prije nekoliko mjeseci su povratnici iz Švicarske, koji su bili otvorili ljekarnu u Salima, odustali od posla i otišli sa Dugog otoka.

- To je bio veliki problem. Sada smo poduzeli sve radnje da što prije otvorimo ljekarnu, no sezona je praktično počela, a procedura će potrajati još neko vrijeme – kaže načelnik općine Sali Zoran Morović.

Dugi otok, sa svojih 11 naseljenih mjesta kojima se pribraja i naseljeni otočić Zverinac, dobro je pokriven liječnicima i medicinskim osobljem, tvrdi načelnik Morović. Ambulante rade u Salima, Božavi i u Žmanu, no sa prepisanim receptima se mora otputovati sa Dugog otoka da bi se dobio lijek. Isto je i da bilo kome od deset tisuća turista zatreba običan flaster.

- Sigurno da nam nije svejedno što je otok ostao bez ljekarne, mi smo odmah po njezinom zatvaranju raspisali natječaj, na koji je stigla jedna prijava, no ta je osoba odustala jer je poslovanje bilo neisplativo. Stoga smo vijećnicima predložili usvajanje odluke po kojoj bi Općina Sali sufinancirala ljekarnu sa 120 tisuća kuna godišnje, vijećnici su odluku potvrdili, raspisan je novi natječaj i javila se zadarska ljekarna „Krišto“. Oni su se bili javili i na prvi natječaj, a i na drugom su bili jedini. Mi ćemo ih sufinancirati, no potrebno je sada proći proceduru u Ministarstvu zdravstva oko ishodovanja svih potrebnih dozvola – kazao je načelnik Morović.

Vlasnica zadarske ljekarne „Krišto“ je s općinom Sali potpisala ugovor, prema kojem je rok za otvaranje ljekarne 15. rujan.   

- Ljekarna će sigurno biti otvorena puno ranije. Zbog ozbiljnosti i sigurnosti „Krišto“ je zatražio duži period, no ja sam odlučan u nakani da Općina Sali pomogne i u kontaktima sa Ministarstvom oko dobivanja svih dozvola, jer vjerujem da nitko ne želi probleme kada na otok nahrupi na tisuće turista, a da nemamo osnovne stvari koje se nabavljaju u ljekarni – zaključio je Morović.

Navodno je najveći problem bilo stvaranje zaliha lijekova, što je skupo, pa su ljudi radije nabavljali drugdje lijek nego čekali narudžbu. S obzirom da ljekarna „Krišto“, koja se u Zadru nalazi kod Opće bolnice, posluje godinama i ima svoje zalihe, tu više ne bi bilo problema, pogotovo s obzirom i na subvenciju Općine. Unatoč svemu, Dugi otok ipak sezonu počinje bez ljekarne, za koju se svi nadaju da neće biti otvorena tek u rujnu.

23. travanj 2024 22:52