StoryEditorOCM
RegionalDRUGA STRANA

Javila nam se ljuta žena koja živi od turista: ‘Ne pišite o visokim cijenama! Evo što se meni dogodilo u Italiji‘

Piše DALMACIJA SD
2. lipnja 2023. - 20:16

Nakon što smo objavili brojne priče hrvatskih građana koji su naišli na goleme račune u ugostiteljskim objektima, gdje je tonik sedam eura, a kava pet - šest, javljaju nam se oni koji žive od turizma. Nije im drago što pišemo o skupim kafićima, restoranima. 

Evo pisma jedne žene:

- Svaki dan čitam vaše članke o cijenama i čuđenju koje izazivaju. Turistička sezona je počela, dolaze nam gosti od kojih žive naše obitelji i vi nas prikazujete kao skupu destinaciju. To nije istina, jer je u susjednim zemljama to sve puno skuplje.

Dobili smo račun iz kafića za malu limenku pive, zamantalo nam se! Ima li još ko šta za prijaviti?

Skuplje je i i na lošijim destinacijama, a ne na našim rivama i nacionalnim parkovima. Primjerice, u Italiji je smještaj katastrofalan u odnosu na naše apartmane i ljude koji se trude i ulažu u interijere i stoje iza svake kune koju su naplatili.

Ovo vam javljam jer sam se upravo vratila iz južne Italije. Cijene u Napulju, gradu koji se ne može mjeriti sa Splitom, su duplo veće. Kava je tamo 5,50 eura, kolačić 6 eura, a kamilica 8 eura. Donijeli su nam krivu kavu i nisu priznali da su pogriješili nego su nam i tu naplatili. Tri kave, tri kolačića i dvije kamilice platili smo 54 eura. Na Kapriju dva soka "u limunu", što je, kao, simbol Kaprija koštaju 40 eura, dakle 20 eura svaki. Pompeji ulaznica 23 eura.

U Šibeniku naručila 3 kave, kad su joj donijeli račun nije mogla doći sebi. Evo i iznosa koji će vas izuti iz cipela

O uređenju apartmana i ponudi u njima da ne govorim. Nismo imali ni tekućeg sapuna, ni kupke, kao ni tapetića koji bi trebao spriječiti da se ne posklizneš. A u kuhinjici nema ništa, ni šećera, ni soli, ništa... Na putovanju sam bila s prijateljicima koje se bave turizmom u Splitu, kad smo došle kući zaključile smo da smo najljepša destinacija i da sve što nudimo nije skupo za turiste jer je omjer cijene i kvalitete na našoj strani. Naša Salona, naša Palača, naša Kliška tvrđava, to bi sve turističke države naplaćivale po suho zlato...

Ma šta grintate, kava na Rivi može biti i 20 eura, ako ima tko platit. Ako vam je preskupo, ne idite u centar grada!

Ljudi iz cijelog svijeta gledaju tu ljepotu za nikakve pare. Zato nemojte od nas praviti skupu destinaciju, jer to i nismo. Poštujmo naše i ne pišimo da smo skupi, jer smo najlipši i najbolji - napisala nam je jedna Dalmatinka.

No, s druge strane gsopođa je zaboravila da u tim objektima piju i jedu i hrvatski građani i da nije sve na prodaju u Dalmaciji. Naime, malo koji hrvatski građanin može platit kavu 40 kuna, tonik više od 50... Također, ne živimo svi od turizma i ako gospođa zarađuje na turistima, na njima ne zarađujemo svi, pa mora malo pogledati i širu sliku.

Ako i vi imate neki astronomski račun pošaljite nam ga na mail: portal@slobodnadalmacija.hr ili putem našeg Facebooka ili Instagrama. Naznačite vrijeme i mjesto gdje je račun napravljen. 

23. travanj 2024 21:17