StoryEditorOCM
RegionalULTRA ZA PROGRAMERE

Ivan Burazin prodao je tvrtku Infobipu, ali pravi planovi tek kreću: Cilj mi je u Splitu organizirati najveću svjetsku konferenciju za IT developere

Piše Sandro Pogutz
14. travnja 2021. - 16:47
Ivan Burazin: Od svojevrsnog 'hobija' Shift se razvio u najveći takav događaj u jugoistočnoj Europi, strukturiran biznis koji sada možemo replicirati svuda po svijetuINFOBIP

Ivan Burazin nije trijumfalistički raspoložen. Štoviše, kaže da nije još zadovoljan, iako je njegovu tvrtku Shift Conference preuzeo Infobip, prvi hrvatski startup koji je postao "jednorog", vrjedniji od milijardu dolara.

S dionicama te, zapravo, svjetske kompanije u svom portfelju, kojima je plaćeno preuzimanje, a koje imaju ozbiljan potencijal rasta kad Infobip, nadaju se, za dvije godine iziđe na newyoršku burzu, Burazin će voditi i odjel Developer Experience. Postao je član Uprave za developersko iskustvo, a osim ljudi iz Shifta vodi još tri tima. Svejedno, Burazin nije ni blizu osjećaju da je iskoristio sve svoje potencijale. I zato još nije zadovoljan. Kaže da mu prijatelji zbog toga znaju reći da bi se trebao odmoriti, ali on ima taj poduzetnički "pogon" u sebi kojemu nije do hlađenja.

Velike ambicije

Novi cilj Burazinu jest napraviti u Splitu nešto kao – Ultru za programere. Najveću svjetsku konferenciju za web-developere, veću od trenutačno najveće u Beču, a potom – sada na leđima jačeg "brata" Infobipa – izvoziti "franšizu" po svijetu. Zašto ne i u Las Vegas, recimo? Da, i to je u planu.

Da ga nije spriječila pandemija, splitski Shift imao bi svoju inozemnu ekstenziju već lani, u Dublinu, nakon što se već bio raširio na domaćem terenu, u Zagrebu. "Irski" Shift održan je, znatno skromnije, online, kao i sama splitska konferencija, koja je ipak privukla dio svjetske developerske zajednice krajem ljeta i na Sustipan, umjesto u HNK. Naposljetku je Burazinu i ekipi 2020. godina financijski ispala bolja od dotad najbolje 2019., a sada im je samo prvo mjesto u svijetu granica.

Ako se to nekom iz naše lokalne besperspektive čini prepotentnim, preambicioznim, ne poznajete osobno Burazina. Već desetak godina je u startup svijetu, ali prije tri našao se na rubu. Kao suvlasnik tvrtke CodeAnywhere – koja je sa svojim alatom za programiranje u "oblaku" 2013. privukla američko ulaganje od 600 tisuća dolara – krenuo je poslovnom nizbrdicom. Istodobno, Shift konferencija bila je na nuli. Normalno da se sa zebnjom pitao što i kako dalje.

Upravo se bio vratio s tromjesečnoga bračnog putovanja oko svijeta, na kojem je supruzi i njemu posljednja destinacija prije leta kući bila Indija. Kaže da ga je tamo dotuklo siromaštvo velikog dijela stanovništva, koje nema nikakve šanse da se iz njega iščupa. Stoga je rekao sebi: "Zdrav si, imaš neka znanja i sposobnosti, možeš puno više nego si napravio. Kakva šteta da ti, u poziciji u kojoj jesi, ne iskoristiš šanse koje ti se nude."

– Ako imaš formulu 1, nije li šteta voziti je od semafora do semafora po gradu? Ne mislim to u egocentričnom smislu, nego šteta je ne učiniti ono što realno možeš. S kolegom Marinom Tomičićem odlučio sam se od Shifta napraviti primarni biznis – opisuje Burazin prekretnicu na kojoj su se našli. Dotad je Shift bio usputan, "altruistični" projekt, "ajmo napraviti nešto za zajednicu".

– I to je super – reći će Burazin – ali ako svi pojedinci uključeni u njega nemaju financijski, emotivni, životni motiv, onda to brzo propadne. Stoga smo Marin i ja odlučili osmosatni radni dan, u malom uredu iza kazališta, posvetiti samo Shiftu. Pripremali smo njegovo sedmo izdanje, tada još samo splitsko.

CodeAnywhere postao je Burazinu sekundarni biznis, održavan samo da podmiri sve vjerovnike, ali poslije će se i on "iskopati", no sa Shiftom ga je baš krenulo. Umjesto informatičke literature, sve više je čitao onu o event biznisu. Umjesto da "bildaju" broj sudionika, s predavačima među kojima su bile i najveće svjetske zvijezde iz giganata poput Facebooka, Applea ili Oraclea, krenuli su u horizontalno širenje. Najprije sa zagrebačkim Shift Money, konferencijom posvećenom fintech industriji, a onda su se ambicije protegnule do Dublina, tehnološkog središta Europe s dosta iseljenih Hrvata iz IT ceha.

– Od svojevrsnog "hobija" – kaže Burazin – postali smo najveći takav događaj u jugoistočnoj Europi, napravili smo strukturiran biznis koji smo sada mogli replicirati svuda po svijetu. Najveći nam je uspjeh što su sponzori to sami prepoznali i tako nam je predstavnik Microsofta za Europu došao i rekao: "S vama smo od sada zauvijek."

Na isti način prepoznali su ih i hrvatski kolege iz Infobipa, a Burazin objašnjava zašto...

Gadan osjećaj propasti

– Oni žele poboljšati odnose s programerima, žele im omogućiti bolje developersko iskustvo, vidjeli su da mi već imamo najširu bazu zadovoljnih developera oko Shifta i zaključili da im se stoga ova akvizicija isplati. Kako smo se zbog korone prebacili na virtualne evente, oni su nas tijekom cijele prošle godine pratili svojom logistikom i radikalno olakšali održavanje online konferencija. Jer, tek što smo se bili posvetili prvenstveno event biznisu, u kojem su profitne margine od 40 do 50 posto, korona je udarila najjače upravo na tu industriju – prisjeća se Burazin neizvjesnosti u kojoj su se našli.

Kad su krenula otkazivanja za Dublin, ponovno je imao intenzivan osjećaj propasti kakav je već osjetio u životu. Zapravo se kolega Marin dosjetio virtualnog eventa kao rješenja, a Ivan je rekao da ne želi nikakve nesavršene Zoom pozive, već da to mora izgledati hollywoodski.

– Produkcija je morala biti kao naša uživo, da ja to želim gledati: animacije, glazba, DJ... Na kraju je bilo 2000 gledatelja, izgubili smo nešto malo, a ne 150 tisuća eura, koliko smo mogli i potom propasti. Da bismo preživjeli do splitske konferencije, uspjeli smo naći 15 sponzora za 15 "remote" konferencija, a Shift Dev na Sustipanu u pauzi između dva vala zaraze je uspio, izgledao je super – prisjeća se Burazin.

– Ako smo ovo preživjeli, ne može nas ništa na svijetu zaustaviti – zaključila je ekipa iz Shifta, spremna da s tim iskustvom hrabro uđe u ovu godinu. Našli su se i s potencijalnim novim domaćim investitorom, na večeri u Opatiji. No, ranije iste večeri, Burazinu je Roberto Kutić iz Infobipa, s kojim se kolegijalno redovito dopisivao, poslao link na neku develeporsku konferenciju, sav oduševljen njome, a Ivan mu je u šali odgovorio: "Pa da, morate i vi nešto takvo organizirati. Ili uzmite nas, pa ćemo skupa."

Nove prilike

– Nisam ništa očekivao, odložio sam mobitel i otišao se tuširati. Kad sam se vratio, vidim njegovu poruku s pozivom na sastanak. Već sutra sam bio kod njih u kampusu u Vodnjanu. Nevjerojatna situacija, kao u meni kultnoj seriji "Silicon Valley". Prije 15 dana si "mrtav čovjek", a danas imaš istodobno mogućnost da dobiješ investiciju ili da prihvatiš preuzimanje – sa smiješkom će Burazin.

Nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i konačne vijesti o novoj uzbudljivoj akviziciji na hrvatskoj IT sceni, sve ostalo je već povijest, doduše bliska. A svijetla budućnost je izgledna.

Burazinu, sada na čelu potpuno novog odjela u Infobipu, vrlo je čudan osjećaj primati plaću nakon što je 12 godina plaće isplaćivao, iako i dalje ostaje poduzetnik. Sada i s namjerom da dalje razvija CodeAnywhere, a u okrilju Infobipa Splitu u Spaladium Areni priušti najveću developersku konferenciju na svijetu.

20. travanj 2024 17:01