StoryEditorOCM
RegionalNEŽELJENI REKORDI

Imamo rekordan broj zaraženih, a kriza bi tek mogla eskalirati: Nismo se držali mjera i to će nam skratiti sezonu

Piše Goranka Jureško/JL
13. kolovoza 2020. - 22:33

Talijanska odluka prema kojoj povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju na testiranje za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, za doc. dr. Krunoslava Capaka dio je specijalnog rata kojem je cilj da Talijani svoje godišnje odmore ipak provode u Italiji.

Diskriminacija

Dodao je da Hrvatska kad se otvarala nije radila diskriminaciju prema zemljama EU koje su imale značajno veći broj zaraženih na milijun stanovnika. No, činjenica je da brojka od 180 novozaraženih, najveća od početka epidemije i dvostruko veća nego prije dva dana, potaknula donošenje odluke da od petka noćni klubovi smiju raditi samo do ponoći.

Ta će se odluka ponovno razmotriti za deset dana. Inače, u četvrtak je u Hrvatskoj bilo ukupno 811 aktivnih slučajeva Covida-19, 115 pacijenata bilo je na bolničkom liječenju, a od toga 10 na respiratoru, dok je jedna osoba umrla. U samoizolaciji je 2752 osobe, a u posljednja 24 sata testirana je 1201 osoba.

Hoće li se potpuno zabraniti rad noćnih klubova na obali ili ograničiti broj okupljenih na raznim događanjima, zasad nije poznato. Ipak, sve govori u prilog tome da su nove mjere potrebne ako ne želimo da Hrvatska u jesen uđe s velikim brojem zaraženih. Naime, da su partijanja po Jadranu glavni uzrok povećanog broja zaraženih potvrđuju brojke po kojima je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen 41 novi slučaj, kao i u Zagrebu. Zagrebački epidemiolozi pak objašnjavaju da su od tog broja njih čak 24 povratnici s godišnjih odmora i, dakako, mladi.

“Očekivali smo rast broja zaraženih jer smo se otvorili turistima, ali ne ovako velik. Posljedica je to nepridržavanja mjera, koje je preporučio Stožer, kako onih koji su došli na odmor, tako očito i onih koji organiziraju razna okupljanja. Da smo se svi pridržavali preporuka o distanci i higijeni, mogli smo imati još čitav mjesec dobre turističke sezone, a ovako je to dovedeno u pitanje. Jedina je sreća da nema puno teško oboljelih, a onda niti smrtnih slučajeva”, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

20. travanj 2024 05:52