StoryEditorOCM
RegionalSUĆURAJ NEMA REDARA PA JE DEVASTATORSKO ČUDO ISPRED VILE MEĐUGORSKE VIDJELICE DOŠAO VIDJETI SAM NAČELNIK

I on se u društvu pročelnika našao u čudu. "Ni mi ne znamo tko je ovo napravio...!

Piše Zadarski.hr
31. srpnja 2019. - 23:33
vidjelica

Nakon što se, sasvim neočekivano, reporterima Slobodne Dalmacije na hvarskoj plaži ukazalo bespravno sunčalište, na taj su dio otoka nahrupile novinarske ekipe.

Dolaze, žele posvjedočiti pravom devastatorskom čudu. Pohode ga snimateljske ekipe iz Zagreba i Splita, približavaju kamere i mobitele, obilaze ga čak i novinari iz Bosne i Hercegovine čime je fenomen dobio predznak međunarodnog.

I dok se gosti slikaju pored ležaljki postavljenih bez koncesijskog odobrenja, a vlasnica obližnje kuće izjavljuje da ni njena kuća ni to sunčalište ne postoje, nevjernici iz Državnog inspektorata RH u svojim udaljenim uredima skeptično škilje u fotografije betonskog zdanja. Ispod glasa pričaju kako sumnjaju da se ono baš samo od sebe pojavilo.

Prilika za selfie

Zato su i posjetili otok. Pokušavaju utvrditi je li netko zaista platio da se beton nasipa i obloži istim kamenom kakvim je dekorirana ograda kuće udaljene niti dva metra, a koja glasi na Mirjanu i Marka Soldu. Kažimo da su nekretninu kupili od Andre Kumarića. Riječ je o bivšem predsjedniku Obrtničke komore Split osumnjičenom za pronevjeru nekolicine milijuna kuna.

Državna služba izvijestila je da “na terenu nitko nije zatečen”, pa su najavili još jučer “poslati poziv predstavniku Općine Sućuraj” da oni pođu i utvrde okolnosti.

Slobodna Dalmacija

A kako Općina Sućuraj nema komunalne redare, HDZ-ov načelnik Ivan Slavić i pročelnik Leonardo Ćurin krenuli su na put prema uvali Blaca, udaljenoj čitavih kilometar i pol od zgrade Općine. Baš kao i DIRH, vidjeli su sunčalište, ali ne i vidjelicu koja ga ne vidi:

- U objektu najbližem betoniranom pomorskom dobru nije zatečena gđa Mirjana Soldo pa nije bilo moguće uzeti njenu izjavu - izvijestio nas je razočarani načelnik.

- Prema našoj evidenciji, Mirjana i Marko Soldo doista imaju vikendicu u uvali Blace kod Sućurja. Oni su je kupili prije više od 10 godina i potom nadogradili, tako da je sada riječ o dvoetažnom objektu prostorne površine nešto veće od 200 četvornih metara, s bazenom. Kuća je, koliko znamo, legalizirana i ona se iznajmljuje, a dotični po tom pitanju plaćaju obveze propisane zakonskim i podzakonskim aktima.

Plaćaju oni i usluge odvožnje smeća, ali samo dok objekt radi, dakle, riječ je o nerezidentima koji su sami po sebi problem, jer mi moramo izgraditi cjelokupnu infrastrukturu koja im je potrebna, nakon čega nam se općenito jako malo vraća da bismo cijeli sustav mogli održavati.

Slobodna Dalmacija

A što se tiče uzurpacije pomorskog dobra popločavanjem obale i izgradnjom stepenica mi smo nakon prethodnog novinarskog upita i suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom poduzeli sve radnje iz naše nadležnosti, surađujemo i s Državnim inspektoratom koji će provesti izvide te u konačnici donijeti odgovarajuća upravna rješenja - kazao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj.

Tome dodaje da s obzirom na zaštitu osobnih podataka, ne može javno iznositi cifre koje se odnose na davanja vezana za korištenje spomenutog objekta, ali i to da se ovdje radi o maloj općini koja nema komunalnog redara, tako da tu nedopuštenu izgradnju na pomorskom dobru praktično nije imao tko ni zabilježiti. Prijava građana po tom pitanju također nije bilo, jer da je onda bi taj dio posla odradio pročelnik, koji u pravilu godišnje ima tek dvije do tri takve intervencije.

Smanjilo se

Inače sporno sunčalište “smanjilo se” za čitavih deset metara otkad je Inspektorat bio na terenu. Naime, DIRH je ranije utvrdio “sunčalište u dimenzijama 24 puta dva metra”, a Slavić kaže: “Dimenzije betoniranog dijela iznose 13,20 x 2,30 metara od kojih je manji dio bio popločan kamenim pločama”.

Šok i nevjerica.

Pokažu li se sumnje inspektora opravdanima, izgledno je da će kazneno odgovarati i investitor i izvođač radova.

20. travanj 2024 11:01