StoryEditorOCM
RegionalDEŽELA NA ŠKOJU

Hajdukova legenda gradi vile na čak tri lokacije, ali meštri od nekretnina su slovenske nogometne face. Otkrivamo njihovu dalmatinsku oazu

Piše Gordan Zubčić/SD
8. prosinca 2022. - 07:30

Dio uspješnih sportaša, već desetljećima unatrag, ulaže zarađeni novac u različite oblike biznisa kako bi se osigurali za "stare dane".

Posljednjih godina primjetna su njihova intenzivna ulaganja u nekretnine i projekte, pretežito u stanogradnji i turističkoj izgradnji, u čemu prednjače (bivši) nogometaši ili su oni po tome barem najprimjetniji u široj javnosti. Primjerice, Slaven Bilić, nekadašnji hrvatski reprezentativac i izbornik, gradi na tri lokacije, među kojima je i ona na splitskim Mejama, dok je Darijo Srna, još jedan bivši hajdukovac, aktivan od Zagreba do Dubrovnika.

Bosansko-hercegovački dvojac, Edin Džeko i torcidašima omiljeni Senijad Ibričić, uložili su u novogradnju uz Jadransku magistralu u Podstrani, a najnoviji projekt razvija se na južnoj, osunčanoj obali otoka Hvara i također ga potpisuje nogometna legenda iz susjedstva. Ovog puta najvjerovatnije je riječ o 37-godišnjem Valteru Birsi, lani umirovljenom slovenskom reprezentativcu.

Posredstvom svoje tvrtke "Val Investmens", registrirane u Ajdovščini, zatražio je građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta u Zavali.

Upravo spomenuta tvrtka službeni je vlasnik pozamašnog zemljišta u srcu otočnog mjesta, u prvom redu do mora, na kojem je i dalje upisan nelegalizirani objekt od 139 četvornih metara za koji su se tražili "papiri" za njegovo uklanjanje. Sada se traži dozvola za izgradnju nove zgrade na sjevernom dijelu parcele, ukupne površine od gotovo 2600 kvadrata.

image

Valter Birsa objesio je kopačke o klin lanjskog kolovoza, posljednje utakmice odigrao je u dresu talijanskog Cagliarija

Jonathan Moscrop/Pa Images/Profimedia

Budući da se cijene građevinskih zemljišta u zavali kreću od 250 eura naviše, a gotovo svi prostori uz more su već zauzeti, nije teško pretpostaviti da će inozemni ulagač "okrenuti" dobar novac.

Riječ je o čovjeku rođenom 1986. godine u Šempeteru pri Gorici koji je svoju nogometnu karijeru počinjao u Ajdovščini i Novoj Gorici. Nakon pet sezona provedenih u redovima francuskih prvoligaša Sochauxa i Auxerrea, preselio se na Apeninski poluotok gdje je tijekom 10 sezona nastupao za pet klubova, uključujući i epizodu u Milanu.

Najveći trag ostavio je u Chievu, klubu iz predgrađa Verone u kojoj i danas ima prijavljenu adresu. Ukupno je u seniorskoj karijeri odigrao 441 utakmicu i zabio 71 zgoditak.

Za slovensku reprezentaciju nastupio je respektabilnih 90 puta i postigao sedam golova, uključujući i onaj protiv SAD-a na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi prije 12 godina.

Svakako je zanimljivo spomenuti kako je početkom 2000-ih, kao mladi igrač, bio priključen Hajdukovim kadetima koji su išli na turnir u Padovu, i to na preporuku iskusnog Marina Kovačića koji je bio trener u Sloveniji.

Kako je poslovično precizno zabilježio naš kolega Slaven Alfirević, tada je danas gotovo zaboravljeni Teo Kardum (sjetite ga se i u Dinamovu dresu, op.a.) igrao u napadu, a na golu je bio Goran Blažević Šiljo, kasnija reprezentativna uzdanica Šibenika i Hajduka. U finalu turnira bijeli su svladali milanski Inter, osvojili pokal, a za najboljeg igrača turnira proglašen je - mali Birsa.

Njegov otac bio je presretan na povratku ekspedicije na granici na Sežani, sklon bijelima. Valter je trebao doći odmah u Poljud, ali su uslijedili Birsi pozivi iz inozemstva i tako je kontakt zamro, kako to već biva...

Ulaganje u Zavali ne treba čuditi, jer i još jedan slavni Slovenac iz nogometnih krugova, predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, također ima kuću u toj hvarskoj oazi.

image

Aleksandra Čeferina često se može susresti kako se rekreira u okolici Zavale

Duje Klarić/Cropix
24. travanj 2024 00:21