StoryEditorOCM
RegionalMUČNA PRIČA

Franjevac heroj razotkrio je subrata koji je seksualno zlostavljao 15-godišnjaka, ali i poglavara koji je smatrao da je u redu dječaku dirati genitalije. Crkva ga je kaznila

Piše PSD.
14. studenog 2022. - 18:49

Odlukom sutkinje splitskog Općinskog suda Julijane Ponoš, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca te njezin sada već bivši član, fra Gracijan Gašperov, koji je odlukom pape Frane, nakon izvješća Kongregacije za nauk vjere, krajem srpnja 2018. godine, izbačen iz crkvenih redova zbog pedofilije, morat će solidarno jednoj od fratrovih žrtava isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete.

Uz to računaju se i kamate od 2018. godine kada je žrtva podigla tužbu za neimovinsku štetu, a Provincija i Gašperov morat će žrtvi podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova.

Sud potvrdio da je splitski fratar zlostavljao mladića u sakristiji! Žrtva pedofilije trebala bi dobiti samo 90.000 kn odštete: ‘Nisam zadovoljan, cijeli život dokazujem istinu‘

Ova je presuda zasad nepravomoćna, no važna je jer je u ovom, svojedobno vrlo eksponiranom medijskim slučaju prvi put službeno sudski, pa makar i nepravomoćno, potvrđeno da je fra Gracijan seksualno zlostavljao tada 15-godišnjeg dječaka iz Splita u sakristiji samostana sv. Frane. Sutkinja je to utvrdila na osnovi iskaza žrtve, kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja te svjedočenja danas, nažalost, pokojnog fra Ambroza Nikole Knežića, Gracijanova subrata iz franjevačkog reda.

Istinito i uvjerljivo

On je od 2006. do 2010. godine bio gvardijan samostana sv. Frane u Splitu i njemu se žrtva povjerila o svemu što je proživjela.

Iskaz fra Ambroza, koji je, nažalost, umro u prosincu 2020. godine, od moždanog udara kao posljedice COVID-a, dva mjeseca nakon što je svjedočio u ovom postupku, sud je prihvatio kao istinit i uvjerljiv. Tada je fra Ambroz prvo u svojoj izjavi koju je ovjerio kod javnog bilježnika, a potom i pri saslušanju pred sudom iznio dosta neugodnih optužbi na račun tadašnjeg provincijala svog reda fra Josipa Blaževića.

Naveo je da mu je žrtva 2008. godine kazala da u crkvu sv. Frane nije dolazila od 1997. godine zbog seksualnog zlostavljanja od strane fra Gracijana Stipe Gašperova i da je on, kada je to čuo, ostao zatečen i šokiran. Odmah je žrtvi rekao da trebaju fra Gracijana prijaviti provincijalu i ako treba policiji, no žrtva se na spomen toga skamenila i počela tresti od straha.

image

Crkva svetog Frane 

Paun Paunović/Cropix

Fra Ambroz je u ovjerenoj izjavi 5. studenog 2018. naveo i da je nakon ovog pozvao žrtvu da ministrira u crkvi te da je tražio način kako da mu pomogne, a 2010. godine mu je u više navrata spomenuo da "zbog duševnih rana treba razgovarati s provincijalnim ministrom i obavijestiti ga o svom slučaju i stanju".

- Valja navesti da je ova pisana i ovjerena izjava fra Ambroza Knežića zaista opsežna i precizna, u detalje je opisano svako postupanje i sva njegova saznanja o postupanju nakon njegova prvog kontakta s tužiteljem, svakako, isti niti u jednom jedinom trenutku ne sumnja u istinitost tužiteljevih riječi, činjenicu da je fra Gracijan napravio to za što ga se tereti i na kraju navodi da je "činjenica da je fra Gracijan uništio tijek žrtvina života" - navodi u svojoj presudi sutkinja Ponoš.

No, iskaz koji je fra Ambroz dao zamolbenim putem 21. rujna 2020. godine kao dio ovog postupka za naknadu štete još je zanimljiviji. Tada je naveo da mu je tajnik Provincije rekao da je fra Gracijan suspendiran zbog pedofilije i da je i on sam čuo pritužbe od župljana o njegovu "gay ponašanju".

Tajniku je kazao da zna da je ovaj mladić bio žrtva, da je razgovarao i s radnicama u samostanu koje su mu rekle kako su viđale da fra Gracijan vodi dečke u svoju sobu. Kazao je i da je fra Gracijan htio u svoju sobu odvesti jednog dječaka s poteškoćama u razvoju, a kad je dijete to reklo ocu, ovaj je odmah uzbunio tadašnjega gvardijana fra Žarka Relotu te su otišli kod nadbiskupa koji je odmah suspendirao fra Gracijana.

Jedini svjedok

- Ja sad živim u Domu sv. Josipa, prisilno i po kazni, za vrijeme kanonske istrage (protiv Gracijana - op.a.) sam tu smješten. Osobno sam otjerao pet svećenika zbog njihovih nedjela. Održao sam tada osobno lekciju poglavaru fra Josipu Blaževiću o tome kako se poglavar mora ponašati. Naš poglavar je (Blažević - op.a.) šampion laži koji mi je pokušao objasniti da ljubljenje, grljenje, stavljanje dječaka u krilo i pokušaj doći do genitalija nije ništa - kazao je pred sudom fra Ambroz.

- Svjedok Nikola Knežić je po stavu ovog suda jedini svjedok kojeg je trebalo saslušati u ovom postupku, u svjetlu svih ostalih izvedenih dokaza, okolnosti da je isti u bitnom potvrdio ključne navode tužitelja. Sud drži da je ovim, pa i svom spisu priloženom dokumentacijom, dokazano da je tuženik (fra Gracijan - op.a.) na štetu tužitelja u listopadu 1997. godine počinio ono što je tužitelj potanko u historijatu tužbe i svom iskazu pred sudom iskazao.

Sud nema razloga sumnjati u iskaz tužitelja, njegov iskaz potkrijepljen je i iskazom i izjavom svjedoka Knežića kojemu sud poklanja vjeru, kao časnom i vjerodostojnom svjedoku i svećeniku - obrazloženo je, uz ostalo, u presudi.

Pokušali smo doći i do komentara fra Josipa Blaževića koji je odnedavno premješten u samostan u Vinkovcima kao gvardijan, no na telefon se nitko nije javljao. Poslali smo službeni upit za komentar o iskazu fra Ambroza i novom ministru provincijalu fra Miljenku Hontiću, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.

Sutkinja je u presudi, uz ostalo, navela i da se, s obzirom na to da je vrh reda još u prosincu 2017. godine obaviješten o "neprimjerenom ponašanju" fra Gracijana prema nekoliko osoba, stječe dojam da je Provincija znala za neprimjereno ponašanje svog fratra godinama prije negoli su o tome obavijestili Nadbiskupiju splitsko-makarsku.

image

Osobno sam otjerao pet svećenika zbog njihovih nedjela - kazivao nam je danas pokojni fra Ambroz Knežić nedugo nakon izbijanja afere

IKA

Nadbiskupija nije odgovorna

Naime, ova je žrtva prijavila fra Gracijana još 2011. godine, a tek je, nakon što je pokrenuta istraga po prijavi fra Žarka Relote, u travnju 2018. godine o svemu obaviješten službeno i splitski ŽDO. No oni su policiji naložili provođenje izvida, ali postupak nikad nije pokrenut jer je utvrđeno da je za počinjena djela nastupila zastara. Žrtva je i od Nadbiskupije tražila odštetu, no sud je ocijenio da oni ne snose nikakvu odgovornost jer su, po saznanju o događaju, odmah poduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti.

Bivši je fratar u svom iskazu na sudu tvrdio da nikad žrtvu nije vidio, da ništa nije istina i da nikoga nikad nije zlostavljao. Nije želio objasniti ni govoriti o tome zašto je sam tražio razrješenje iz reda u kojem je napisao i da je "svjestan svojih pogrešaka prema žrtvama" i da razrješenje traži zbog pravde prema žrtvama. Kazao je da je, ako je pogreška nekog zagrliti, onda on i pogriješio, no da smatra da nije bilo nikakve zle namjere u tome što je nekog zagrlio. Ponovio je da nikog nije zlostavljao i da se ne sjeća da je imao seksualne kontakte s osobama koje su ga tada prijavile.

GRIJESI UPRAVE FRANJEVACA: Nijekanje je redovita reakcija

Fra Ambroz je još u travnju 2018. godine, nakon izbijanja pedofilske afere u javnost, za Slobodnu Dalmaciju ekskluzivno ispričao što se događalo oko slučaja pedofilije u Sv. Frani. Naravno, tada je iz razumljivih razloga istupio anonimno.

- Redovita reakcija klera kad se radi o skandalima, pa i pedofilskima, jest nijekanje. Da, oni su (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca sa sjedištem u Zagrebu - op.a.) još od 2011. znali za prijavu jedne od žrtava, da ga je fratar samostana sv. Frane seksualno zlostavljao.

No oni su proglasili da je to laž jer je netko, ne znam tko, rekao da je žrtva došla i pitala novac i slično. Sistem samoobrane je jak i, naravno, kad se ovako nešto pojavi, da je napad najbolja obrana: on je kriv, on laže, on traži novac, stan... - rekao nam je prije četiri godine.

Nije do veljače te godine znao da je fra Gracijan pedofil, no znao je, kazao nam je, da je homoseksualac te to svojedobno i prijavio crkvenim poglavarima.

- Za ovaj slučaj pedofilije koji je prijavljen u prosincu 2017. godine saznao sam krajem veljače ove godine, kad nas je imenovani crkveni sudac istražitelj pitao znamo li koga tko je bio zlostavljan od strane tog fratra jer da je on suspendiran. Tad je bilo prisutno 50-ak fratara i svi su se neugodno iznenadili.

Ja sam tada rekao da znam za jednu žrtvu (koja je sad dobila i sudsku naknadu štete - op.a.) koju sam ispovijedao... - ispričao nam je danas, nažalost, pokojni fra Ambroz, dodajući da u Provinciji "nikad nisu shvatili da je okrivljeni psihički bolesna osoba".

- Kad se sve pojavilo u novinama, zavladala je panika, svi su tvrdili da nisu znali za te njegove sklonosti. Pogreška je bila što ga tada, prije sedam godina (2011. godine - op.a.), nisu izolirali, jer kad je to počelo, on je trebao biti maknut iz Splita.

Naša uprava definitivno je abortirala svoju dužnost jer glavni ordinarijat tom fratru je Provincijalat, ali oni su htjeli maknuti taj "vrući krumpir" i prebacili su ga nadbiskupu. Provincijal ga je morao suspendirati prije nadbiskupa, to je jasno.

No, psihološka karakteristika tadašnjeg provincijala je da se ne želi suočiti s istinom, uvijek nađe drugoga pa je tako poslao i delegata u Rim, znači opet je išao netko drugi - rekao je tada za naše novine.

- Nadam se sad, kad je to izbilo van, da će više ljudi doći i svjedočiti. Znam da je fra Gracijan uvijek imao svoj auto, pravdao se da mu je nećak to dao, pa tako i brod koji je koristio. On je, na neki način, bio slavan i poznat, išao je svugdje po svijetu s dječacima, dobar je propovjednik, formirao je i zbor, donio je jedan određeni životni stil, ali je jako dobro shvaćao tko bi mu od dječaka pružio najmanje otpora i tu je "upirao".

TAKO JE GOVORIO fra AMBROZ: Prije primanja u red - na psihoanalizu

Prisutnost istospolnog osoblja u jednom prostoru kao što su samostan, sjemenište, samostani časnih sestara i slično nešto je što definitivno utječe na mentalitet i psihozu ljudi. Mi smo ljudi koji griješimo, ljudi koji se upleću u neke stvari u kojima jednostavno zanemarimo ono za što smo pozvani i onda skrenemo s puta.

Problem samoće je veliki problem klera, bilo redovničkog ili dijecezanskog. Mi smo ljudi koji nemaju nikoga tko nas istinski voli i to je jedan veliki problem. Ako si svjestan toga, onda tražiš jednu ljubav koju ne smiješ sebi priuštiti.

Problem je kako živjeti s tim, a istovremeno biti čist i prihvatiti i reći: "Bože, hvala ti za moju spolnost!"

Postoji fama da su svećenici posebni ljudi, da bi trebali biti sveti, ali mi smo samo dio društva i kod nas su problemi kao i u društvu. I mi svećenici smo stvoreni za ljubav kao sva Božja stvorenja, a odlučili smo se živjeti za jednu drugu ljubav.

Problem je u našem odgoju što se dečki primaju, a da ne prođu osnovne psihološke analize iz kojih bi se vidjelo može li dotični kandidat biti u zajednici ili ne. Nikad se to u našoj provinciji nije činilo da bi se prosudilo, nego tek kad netko napravi pogrešku, onda reagiraju.

Većina mladih fratara su dobri i otvoreni, stariji se pravdaju starošću i ne žele biti upleteni. No ovakve se situacije moraju rješavati odmah kad se pojave, a ne ih gurati u stranu - iskreno je tada za Slobodnu Dalmaciju govorio fra Ambroz.

19. travanj 2024 18:28