StoryEditorOCM
RegionalTVRTKE IZ ZADARSKE ŽUPANIJE POVUKLE VIŠE OD 147 MILIJUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZ EU FONDOVA

Evo tko je rekorder s povučenih 25 milijuna kuna, donosimo i ostale tvrtke i iznose!

Piše L.B.
16. listopada 2018. - 16:40
HSTec7-030613

Mala i srednja poduzeća iz Zadarske županije od 2015. godine do danas povukla su više od 147 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

Najviše bespovratnih sredstava dodijeljeno je kroz poziv „Razvoj poslovne infrastrukture“ – čak 86 milijuna kuna, dok su kroz poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ zadarski poduzetnici osvojili 33 milijuna kuna. Značajna sredstva dodijeljena su i za izgradnju proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu te konkurentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća.

Poduzeće iz Zadarske županije koje je ostvarilo najveću bespovratnu potporu je Aluflexpack novi d.o.o. s dobivenih gotovo 25 milijuna kuna za projekt koji se bazira na istraživanju i razvoju novih proizvoda i usluga.

Do kraja ove godine ministarstvo planira objaviti još 4 natječaja u vrijednosti 1,5 milijarde kuna namijenjenih poduzetnicima.

Donosimo popis tvrtki sa područja Zadarske županije koje su povukle 147 milijuna kuna bespovratnih sredstava: Tvornica mreža i ambalaže iz Tkona (4,34 mil. kuna) i zadarski HSTEC (3,75 mil. kn) za izgradnju proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu.

HSTEC je povukao dodatnih 1,6 milijuna kuna za komercijalizacija inovacija u poduzetništvu.

Za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije sredstva su povukli  Kamen  Benkovac  (188 tisuća kuna), Božava d.d. iz Sali (640 tisuća kuna), te Villa Partners d.o.o. iz Lišana Ostrovičkih (224 tisuće kuna).

Za kompetentnost i razvoj bespovratna sredstva dobili su MSP ADRIATIC PROPELERI, vlasnika Lovre Martinovića iz Bibinja (3,3 milijuna kuna), zadarska TKV tvornica konopa i veziva (644 tisuće kuna),  EZ Engineering iz Bibinja (6,7 milijuna kuna), dok su „E-impuls“ dobili ARGOLA TENDE I JEDRA, obrt u vlasništvu Zlatka Tokića iz Biograda (283 tisuće kuna), DOORS, proizvodnja i ugradnja građevinske stolarije od metala, vlasnika Slobodana Šušića iz Zadra (220 tisuća kuna), VOTUM iz Biograda (300 tisuća kuna), Staklarski obrt Stolarija Perica, vlasnik Damir Perica iz Stankovaca (238 tisuća kuna), Dunit građenje sa Paga (119 tisuća kuna), Mediteran Kamen iz Benkovca (300 tisuća kuna), te zadarski Grafikart (137 tisuća kuna).

Za internacionalizaciju poslovanja MSP-ova novac su dobile tvrtke Marex-elektrostroj iz Zadra (214 tisuća kuna) i HSTec, Visokobrzinska tehnika d.d. iz Zadra (167 tisuća kuna).         

U kategoriji „Certifikacijom proizvoda do tržišta sredstva je dobio zadarski Marex Elektrostroj (470 tisuća kuna) i Mont Trade obrt u vlasništvu Joška Zekanovića iz Nina (236 tisuća kuna).

Za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja sredstva su povukli ELEKTROKOVINA PLUS iz Zadra (8,2 milijuna kuna), te Aluflexpack novi d.o.o. iz Poličnika (25 milijuna kuna).

Za podršku razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela sredstva je dobila tvrtka Šangulin d.o.o. iz Biograda (4 milijuna kuna).       

Za razvoj poslovne infrastrukture je Zadarska županija povukla 20 milijuna kuna i bit će uloženi u Općinu Poličnik, a istodobno je i sama Općina Poličnik povukla isti iznos. U ovoj kategoriji sredstva su povukli i Inovativni Zadar d.o.o. (6,1 milijun kuna), Grad Biograd (20 milijuna kuna), te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Zadar (20 milijuna kuna).       

Što se tiče inovacijskih vaučera za MSP-ove, tu je zadarski Marex Elektrostroj povukao 75 tisuća kuna.

19. travanj 2024 22:53