StoryEditorOCM
RegionalPITALI SMO NAČELNIKE OPĆINA

Evo na što ćemo potrošiti 2,5 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova

Piše Ana Franić
24. svibnja 2018. - 22:00
pasman_panorame9-090717

- Dobivena sredstva su temelj za budući razvoj naše općine – kazao je načelnik Poličnika Davor Lončar (HDZ), naklon što je u srijedu u zagrebu u prisustvu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac potpisao ugovor vrijedan 400.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju glavnog pravca sustava kanalizacije i odvodnje naselja u sklopu opine Poličnik: Murvica, Poličnik, Suhovare i Visočane.

Lončar je jedan od 17 predstavika lokalne samouprve s područja Zadarske županije koji su dobili 2,5 milijuna kuna iz EU fondova za razvoj komunalnih i društvenih projekta u svojim sredinama.

Uz Poličnik, sredstva su još dobili Grad Benkovac te općine Novigrad, Škabrnja, Zemunik Donji, Sukošan, Gračac, Posedarje, Privlaka, Vrsi, Sveti Filip i Jakov, Bibinje, Pakoštane, Galovac, Tkon, Pašman i Jasenice.

- Paralelno s izrade dokumentacije za glavni pravac sustava kanalizacije i odvodnje izradit ćemo i studiju isplativosti koja će definirati stvarne troškove zahvata, kako bi na bazi toga lakše napravili projekt i dobili potrebne dozvole. Ovo je veliki zahvat koji izikuje puno vremena, ali morali smo se uhvatiti u koštac s tim, govori načelnik Lončar dodajući kako se nada da će projektna dokumentacija biti gotova do ožujka 2019. godine.

Za uređenje šetnice u naselju Ugrinić, Općina Tkon dobila je 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava s kojima će također financirati izradu projektne dokumentacije.

- Napravit ćemo šetnicu dugu 1600 metara, a zbog kompleksnosti podijelili smo je u nekoliko faza pa će tako prva faza obuhvatiti izradu 360 metara šetnice. Idejni projekt imamo, slijedi izrada projektna dokumentacije, a mi se nadamo da ćemo na proljeće sljedeće godine objaviti natječaj za izvođača radova, govori Goran Mušćet (NL), načelnik Općine Tkon dodajući kako su u zadnjih pet godina, iako su mala općina, dobili oko šest milijuna kuna bespovratnih sredstava za različite projekte.

Dom kulture u Pakoštanima u derutnom je stanju, a sa 170 tisuća kuna napravit će se projektna dokumentacija za izgradnju "Kulturnog Centra Pakoštane".

- Sadašnji Dom kulture nalazi se preko puta zgrade Općine, a stanje u kojem se nalazi katastrofalno je. Želimo napraviti mjesto okupljanja koje će koristiti svim našim stanovnicima. Staru zgradu ćemo srušiti i napraviti novu. U prizemlju bi se nalazio liječnik i stomatolog, a na gornjem katu višenamjenske dvorane koje bi koristile udruge, KUD-ovi i mnogi drugi. Banalan primjer, kada imamo izložbu koristimo općinsku vijećnicu koja je skučena, a izgradnjom kulturnog centra izložbe bi se mogle odvijati u njema, pojašnjava Milivoj Kurtov (HDZ), načelnik Općine Pakoštane ističući kako idejna rješenja imaju, a projektna dokumentacije trebala bi biti gotova kroz tri do šest mjeseci.

Sličan projekt planiran je i na Pašmanu gdje će se graditi multimedijalna zgrada koju će koristiti udruge, dobrovoljno vatrogasno društvo, turistička zajednica, a služit će i kao info centar.

- S izradom projektne dokumentacije krećemo odmah, a trebala bi biti gotova za četiri mjeseca. Početak izgradnje ovisi o tempu dovršetka prikupljanja sve potrebne dokumentacije i dozvola. Izgradnju multimedijalne zgrade sami ne možemo financirati, tako da ćemo sigurno koristiti neke druge fondove, rekao je Krešimir Ćosić (HDZ), načelnik Općine Pašman.

Ugovori su potpisani prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji je pokrenut kao potpora lokalne i područne samouprave u cilju stvaranja zalihe kvalitetnih projekata i jačanja apsorpcijskih kapaciteta regionalne i lokalne razine za korištenje EU sredstava.

 

Koliko je tko dobio
400.000 – Općina Poličnik za izradu projektne dokumentacije za izgradnju glavnog pravca sustava kanalizacije i odvodnje naselja općine Poličnik - Murvica, Poličnik, Suhovare i Visočane.
300.000 – Općina Tkon za uređenje šetnice u naselju Ugrinić
200.000 – Općina Jasenica za ostvarenje TZ Splovine II
200.000 – Općina Bibinje za dječji vrtić s jaslicama
170.000 – Općina Pakoštane za izradu projektne dokumentacije za izgradnju "Kulturnog Centra Pakoštane"
140.000 – Općina Zemunik Donji za izgradnju glavnih kolektora odvodnje naselja zemunik Donji – Centar
120.000 – Općina Pašman za izgradnju multimedijalne zgrade u Pašmanu
120.000 – Općina Novigrad za rekonstrukciju i izgradnju sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda općine Novigrad s dogradnjom pripadajućeg vodoopskrbnog sustava
100.000 – Općina Škabrnja za rekonstrukciju sportsko-rekreacijskog centra Vlačine
100.000 – Grad Benkovac za projektnu dokumentaciju za uređenje sportsko rekreacijskog centra Benkovac
100.000 – Općina Privlaka za rekonstrukciju športsko – rekreacijskog centra u Privlaci
100.000 – Općina Vrsi za rekonstrukciju obalnog pojasa Zukve
100.000 – Općina Sveti Filip i Jakov za izradu projektne dokumentacije za Dječji vrtić Cvitić u Turnju
100.000 – Općina Gračac za seljačku tržnicu
90.000 – Općina Posedarje za izradu Idejnog i Glavnog projekta sa troškovnikom vodovodne mreže naselja Slivnica Gornja
80.000 – Općina Galovac za izradu projektne dokumentacije za zgradu Općine sa društvenim prostorijama i multimedijalnom dvoranom
80.000 – Općina Sukošan za dječji vrtić u Sukošanu

 

18. travanj 2024 06:26