StoryEditorOCM
RegionalNIŽU SE REAKCIJE

Europska federacija novinara o hakerskom napadu na ‘Slobodnu‘: Ovo je prvi put da se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja, izuzetno je ozbiljno!

Piše G.R.
22. ožujka 2022. - 19:31

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo takav čin i prijavilo napad Europskoj federaciji novinara.

Izvanredna vijest: izvršen je hakerski napad na portal Slobodne Dalmacije, u naš sustav ubačeni su i objavljeni članci koji šire rusku propagandu

Podsjećamo, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom. Takvi tekstovi su na portalu objavljeni pod imenima naših autora. Brzo je reagirao i glavni tajnik Europske federacije novinara koji je naglasio kako se nikada nisu susreli s takvim pokušajem manipulacije mišljenjem.

- Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje. Novina se na ovaj način dovela u poziciju taoca! Ovo je izuzetno ozbiljno. Ovaj novi oblik propagande ima za cilj prisvojiti urednički sadržaj kako bi promijenio njegovo značenje u propagandne svrhe, uzurpirajući uređivačku liniju u korist proruskih interesa. Ovo je prvi put da se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem. Ovo ne može proći nekažnjeno - rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara koja okuplja preko 300 tisuća novinara iz 44 zemlje. Pozvao je europske medije i redakcije da maksimalno poboljšaju svoju digitalnu sigurnost.

- Vjerujemo da bi ova vrsta cyber-napada mogla postati češća. Integritet uredničkog sadržaja mora biti zaštićen od manipulacije. Medijske tvrtke moraju ulagati u digitalnu sigurnost svog sadržaja i novinara - podvukao je Gutiérrez.

19. travanj 2024 01:53