StoryEditorOCM
RegionalDONESENA PRESUDA

Duić i Bungur osuđeni su za ratne zločine u Lori! Zatvorenike se prisiljavalo na bludne radnje, tjeralo da laju, spolne organe im se spajalo na struju...

Piše Vladimir Urukalo
22. studenog 2022. - 13:50

Nekadašnji upravitelj Vojno-istražnog centra Lora Tomislav Duić u srijedu je na splitski Županijski sud došao sa slobode, a nakon što je saslušao presudu za slučajeve "Lora1" i "Lora 2" u kojima je, uz Emilia Bungura, bio okrivljen za ratne zločine nad civilima i nad ratnim zarobljenicima, sudnicu je napustio u svojstvu uhićenika te je sproveden u istražni zatvor na splitskim Bilicama.

Duića je tročlano sudsko vijeće za ratne zločine pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića zbog zapovjedne odgovornosti u predmetu Lora 1 osudilo na šest godina zatvora, a zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u slučaju "Lora 2" na pet godina te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina i šest mjeseci zatvora. Kako je kazna veća od pet godina, to je po zakonu Duić morao odmah biti sproveden na Bilice, a tu je okolnost u svom obrazloženju istaknuo i sudac Živaljić pravdajući se da "sudsko vijeće nije imalo drugog izbora nego mu odrediti istražni zatvor". Takvu su situaciju suznim očima i vrlo razočaranim pogledima popratili članovi Duićeve obitelji i prijatelji koji su nazočili objavi.

image

Emilio Bungur i Tomislav Duić

Josko Šupić/Cropix

Emilio Bungur, pak, kojem se sudilo kao čuvaru koji je sudjelovao u ratnom zločinu kako protiv civila tako i ratnih zarobljenika koji su se početkom 1990-tih godina zbivali u Lori osuđen je za "Loru 1" na tri i pol godine zatvora, a za "Loru 2" na tri godine te mu je izrečena jedinstvena nepravomoćna kazna od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Dakle, manje od pet godina što znači da će pravomoćnost presude o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud čekati na slobodi.

Podsjetimo da su i Duić i Bungur bili već pravomoćno 2006. godine osuđeni za ratni zločin nad civilima kada je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina. No, kako su obojica bili u bijegu i to Duić 11 godina, a Bungur 15 godina, nakon što su uhićeni, tražili su obnovu postupka te su je i dobili, a onda su oba slučaja "Lora" objedinjena u jedno suđenje.

Što se tiče ratnog zločina nad civilima, teretilo ih se da su zlostavljali i mučili većinom srpske civile od čega su dvojica i to Gojko Bulović i Nenad Knežević i umrli. Što se tiče ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima teretilo ih se da su "dopuštali da se vojne i civilne osobe, a kojima je bio dozvoljen ulaz u Loru, prema zatočenim osobama ponašaju tako da vrijeđaju njihovo ljudsko dostojanstvo i osobno ih ponižavaju, psihički i fizički muče i tjelesno kažnjavaju sve do usmrćenja".

image

Tomislav Duić

Josko Šupić/Cropix

Posebno su zlostavljali zarobljenike iz bloka C koji nisu bili evidentirani tako što su ih udarali nogama, rukama, bejzbol palicama, ranjene zarobljenike priključivali su preko štipaljki na ušne školjke i spolne organe na tzv. poljski telefon, puštajući jake udare inducirane struje, gurali pištolj u usta i prijetili da će ih ubiti, odvozili na lažna strijeljanja, šmrkovima polijevali vodom pod velikim pritiskom ciljajući upravo u povrijeđena mjesta na tijelu, prisiljavali na bludne radnje, da jedni druge tuku, ulaze u pasje kućice i laju, kleče i kupe ustima otpatke po tlu. Od posljedica premlaćivanja su preminuli Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić.

- Nema dvojbe da su u Lori bili civili koji su uhićivani u svojim domovima i odvedeni bez razloga. Duić nije sudjelovao direktno u zlostavljanju, ali kao prvi upravitelj zatvora nije poduzeo ništa da to spriječi iako je bio tamo i znao je što se događa. To je vojska i tko bi se išta usudio napraviti ako bi zapovjednik bio protiv toga? On nije tukao civila Kneževića nakon što je ovaj pokušao pobjeći pa je ustrijeljen, ali ništa nije učinio da spriječi da ga tako ranjenog tuku i zlostavljaju isto kao i Bulovića koji je pretučen po noći u ćeliji. Što se tiče ratnih zarobljenika, utvrđeno je da su oni imali taj status i po iskazima svjedoka zlostavljani su baš kad bi tamo bili Duić i Bungur, a Duić je u tome bio najgori - kazao je, uz ostalo, sudac Živaljić u obrazloženju.

Naveo je i kako to što se događalo u Lori nije bio incident niti eksces već "sustavna pojava" koja je događala dok je tamo bio Duić. Kazao je i da je u ovom suđenju bilo poteškoća koje sudsko vijeće nije trebalo imati poput čak osam zahtjeva za izuzeće te čak i podnošenja kaznenih prijava. Iako su zatvorske kazne za obojicu za "Loru 1" blaže nego one koje su dobili u prvom postupku, sudac Živaljić je rekao kako misli da "ovo nisu male sankcije iako se sve događalo prije 30-ak godina".

image

Emilio Bungur

Josko Šupić/Cropix

- Svjedoci su u postupku iznosili i imena osoba koje su ih zlostavljale, a nisu bile obuhvaćene u ovim postupcima i to je sve uneseno u zapisnike koje ima Državno odvjetništvo. Zašto nema "Lore 3" ili "Lore 4" ne znam, ratni zločini ne zastarijevaju, sve je zapisano pa nek svatko radi svoju dužnost - uz ostalo je, na kraju jednosatnog obrazlaganja, rekao sudac.

25. travanj 2024 02:18