StoryEditorOCM
RegionalPROMJENE

Dobro se obucite, u utorak nam stiže jaka i olujna bura, a u nastavku tjedna nećemo izbjeći ni kišu. Evo do kada će to trajati

Piše PSD
16. studenog 2020. - 21:30

Nastavak ovoga tjedna bit će kao i u ponedjeljak u većini Hrvatske - promjenjiv, raznolik, povremeno s kišom, u višem gorju ponegdje i snijegom, i to uglavnom u utorak prijepodne, te na kopnu ponovno u petak. Između i poslije bit će i magle, a osobito na Jadranu i vedrine. No, barem malo sunčanog vremena bit će i u većini nizina sjeverne Hrvatske, za razliku od prošloga tjedna.

Zanimljivo je primijetiti kako će atmosferski tlak stalno viši od prosječnoga, ali sa skokovitim promjenama, koje će  na Jadranu pratiti i jaka i olujna bura, najprije do srijede ujutro, pa ponovno u petak i subotu, kaže Zoran Vakula za HRT.

U utorak sa zapada razvedravanje, ali još često i kiša, jaka i olujna bura.

Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačan i kišovit. Djelomično će se razvedravati tek poslijepodne u zapadnim krajevima. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak temperatura zraka bit će uglavnom od 6 do 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro prestanak kiše i djelomično razvedravanje pa će jutro biti svježije, ponegdje i maglovito, a dan topliji od ponedjeljka.

U gorju hladnije, još i ujutro uz mjestimičnu kišu, u višim dijelovima i snijeg. Tijekom dana će se razvedravati, a na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano.

No, bit će vjetrovito, uz većinom jaku buru, ponegdje i olujnu, na udare čak i orkansku, osobito podno Velebita, pa će i more biti valovito, gdjegod i jače valovito. Temperatura zraka u nižim dijelovima gorja od 3 do 9 °C, a u Istri i uz more ujutro 5 do 10 °C, poslijepodne za sredinu studenoga oko ugodnih 15 °C.

Ni u Dalmaciji se neće moći žaliti na hladnoću, ali bi neki mogli na kišu, koja će u južnijem području padati cijelo prijepodne. Naravno, i na buru, koja će također onemogućavati normalno prometovanje i kopnom i morem.

Bure će poslijepodne biti i na jugu Hrvatske, ali prije toga još umjereno, gdjegod i jako jugo, uz valovito more. I pritom kiša česta, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a temperatura zraka uglavnom od 13 do 17 °C.

Sljedećih dana najprije stabilnije, pa opet...

U nastavku tjedna većinom svježije, osim na Jadranu u sunčanu, čak i vedru srijedu, kada će bura oslabjeti. I u četvrtak će još biti stabilno, uz mogućnost mjestimične magle, a u petak novo jačanje bure i naoblačenje, uz možda gdjekoju kišnu kap uglavnom na sjevernom dijelu.

I na kopnu u srijedu i četvrtak većinom suho, osobito u srijedu i barem djelomice sunčano, a u četvrtak će opet magla i niski oblaci biti česta pojava, ponegdje i cjelodnevna.

Ujutro može biti slabog mraza, uglavnom pri tlu. U petak ponovno kiša, u gorju mjestimice i malo snijega, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, najavljuje Zoran Vakula.

18. travanj 2024 15:24