StoryEditorOCM
RegionalUZ POMOĆ ČEŠKOG PORTALA I PRODORA NA SLOVAČKO TRŽIŠTE

Digitalni otok među prvima na svijetu – na Viru je 96 apartmana rezervirano i plaćeno - kriptovalutama!

Piše Kažimir Škrbić / VIRSKI LIST
17. studenog 2019. - 20:33
KRIPTO_00

S 96 apartmana koji odnedavno nude mogućnost avansnog plaćanja i rezerviranja smještaja putem kriptovaluta na blogu www.zazivir.sk, Vir je s obzirom na veličinu otoka, broj stanovnika te broj smještajnih jedinica, postao jedan od vodećih svjetskih pružatelja kripto usluga. Ovu je priču nedavno objavio češki portal Arboleto, čiji internetski tim pruža usluge savjetovanja i rada na kripto tržištu. Njihov je član Václav stupio u kontakt s gospođom Miriam Kelečić koja uređuje blog te posreduje pri iznajmljivanju apartmana na Viru turistima iz Slovačke i Češke, pa se otočno kripto tržište gotovo trenutno otvorilo za članove ove brojne zajednice.

- Dugo sam razmišljala o mogućnosti plaćanja kriptovalutama, ali nisam dovoljno dobro poznavala to područje. Tu mi je najviše pomogao gospodin Václav - govori gospođa Miriam zahvaljujući kojoj se smještaj na Viru sada može platiti kriptovalutom, odnosno rezervacijom putem njezinog bloga www.zazivir.sk. Tih 96 apartmana plaćenih u kriptovaluti predstavlja 2,51 posto od ukupnog virskog smještajnog kapaciteta kojega čini 3.819 smještajnih jedinica. Zapravo je postotak u valutnom prometu veći, jer je broj apartmana apsolutna brojka stopostotne popunjenosti uz plaćanje karticama ili gotovinom, a to znači kako će udio kriptovalute u valutnom prometu do ljetne sezone sigurno biti još veći.      

Gospođa Miriam je najutjecajnija virska Slovakinja i promotorica Vira u Slovačkoj i Češkoj, pa se preko njezinog rada i dovođenja televizijske ekipe Travel Channel na Vir, otoku na velika vrata otvorilo bujajuće slovačko turističko tržište. Virska influencerica i blogerica ujedno predstavlja slovačku i češku udrugu vlasnika stanova i apartmana na otoku Viru, od kojih su neki već počeli primati uplate za plaćanje u kriptovalutama BTC, BCH, LTC, ETH i USDC. Prema Arboletu, usluga je povezana s Coinbase Commerce sustavom, čije je korisničko sučelje jednostavno, intuitivno za korištenje i nadasve lako razumljivo.

Kriptovalute, poznate kao virtualne ili digitalne valute, postoje samo online; nije ih izdala, niti ih nadzire bilo koja središnja banka. Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, poznata i kao digitalno zlato, a globalno je prihvaćena za internetska plaćanja. Nekoliko bitcoin bankomata danas postoji i u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a popularnosti korištenja bitcoina pridonose i poduzetnici, poput virskih, koji ga prihvaćaju u internetskim plaćanjima turističkog smještaja ili drugih usluga. Osim što kriptovalute služe za internetska plaćanja, njima se trguje kao i svakom drugom valutom. Tako je vrijednost bitcoina prije devet godina iznosila 0,003 američka dolara, a prošle godine više od 9.000 dolara. Danas postoje stotine drugih kriptovaluta i gotovo se svakodnevno pojavljuju nove. Neke opstaju i rastu, neke se gase, no rast kripto tržišta je ustrajan. Zato sve više internetskih trgovina nudi plaćanje kriptovalutama, dok vlasnici digitalnih novčanika žele ponude u kojima svoje kriptovalutne jedinice mogu mijenjati za proizvode ili usluge.

18. travanj 2024 19:02