StoryEditorOCM
RegionalOBILNE OBORINE

DHMZ upozorava na opasne vremenske pojave, dio zemlje u crvenom: moguće bujične poplave, olujni udari vjetra i oštećenja na imovini

Piše PSD.
7. listopada 2021. - 08:55

Sredozemna ciklona naglašeno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu, a tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveno upozorenje za Kvarner i podvelebitsko područje, te narančasto upozorenje za veći dio Jadrana. U Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure zbog čega je izdano crveno upozorenje, udari će biti jači od 130 km/h.

Sustav MeteoAlarm upozorava da će na području Kvarnera vrijeme biti vrlo opasno te da postoji visoka razina opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Za područje Dubrovnika i Splita je naglašeno upozorenje da su moguća oštećenja na imovini te na drveću. Također su moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča.

I Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na opasne vremenske pojave tijekom današnjeg dana.

Oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe, prognoza je državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na Jadranu će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom i dijelu srednjeg Jadrana umjereno i jako jugo.

Temperatura zraka na kopnu većinom od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21 Celzijev stupanj.

Na snazi je narančasto upozorenje za količinu oborine: obilna kiša u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj te na južnom Jadranu (50-100 mm). Moguće su bujične i urbane poplave.

Izdano je i žuto upozorenje za za grmljavinsko nevrijeme na srednjem i osobito južnom Jadranu te za količinu oborine - očekuje se  obilna kiša u istočnoj Hrvatskoj te na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije (20-60 mm).

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Zaostrogu, čak 160 litara po kvadratnom metru. Tako je u samo jednom danu na ovoj mjernoj postaji palo više oborina nego što prosječno padne u cijelom listopadu.

Obilnih oborina bilo je i na području Vrgorca. U samom gradu je palo 140 litara kiše, Milošićima 115, Staševici 99, Kominu 92… Na spomenutim područjima lokalno je bilo bujica, piše Dalmacija Danas.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je jutros autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između Svetog Roka i Maslenica, a obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Također zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar) i Paški most.

Uočena je srna na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo II i čvora Vrbosko. HAK moli korisnike za dodatan oprez! 

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Zbog mjestimice obilnijih padalina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. HAK upozorava na moguće odrone duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju.

Zbog olujnog vjetra u prekidu i katamaranske trajektne linije

 

U prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Milna-Hvar-Korčula-Pomena-Dubrovnik, Sobra-Dubrovnik i Lastovo-Korčula-Dubrovnik; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i Ilovik- Mali Lošinj.

Trajekt na liniji Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.

16. travanj 2024 23:16