StoryEditorOCM
RegionalŽUPANIJSKI SUD

Danas nepravomoćna presuda Zavadlavu: te krvave subote ubio je trojicu mladića. Tužiteljstvo smatra da je sve isplanirao, obrana tvrdi da je bio neuračunljiv

Piše M. Vuković/PDS
23. veljače 2021. - 09:05
Sudjenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo održava se u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu  Duje Klarić/Cropix

Vjeruje se da je ispalio 37 hitaca. Upravo toliko je čahura splitska policija pronašla te krvave subote 11. siječnja prošle godine kada je centar Splita drhtao od straha zbog trostrukog ubojstva.

Istog dana, samo nekoliko sati nakon krvoprolića uhićen je Filip Zavadlav, pomorac u ranim dvadesetima za kojeg se vjerovalo da je pravdu uzeo u svoje ruke i iz kalašnjikova pucao na trojicu mladića koji su ga maltretirali zbog narkomanskih dugova njegovog brata Stanislava.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Zavadlav je od 15.34 do 15.42 sati ispaljenim hicima iz kalašnjikova smaknuo Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25).

- Prva dojava stigla je u 15.38 sati. Pucnjava na Šperunu. U nekoliko sljedećih minuta stiže niz novih dojava, svaka strašnija od prethodne, građani javljaju da ima ranjenih i mrtvih.

Odmah su prema mjestu događaja upućene svi raspoloživi policajci u gradu, a to znači veći broj ophodnji i interventnih grupa policije iz različitih ustrojstvenih jedinica, od policajaca kriminalističke policije do policajaca iz prometne policije - rekao je tada za Slobodnu Dalmaciju Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU Splitsko-dalmatinske.

Ilegalno nabavio pušku

Tužiteljstvo smatra kako je Zavadlav u svoj ubilački pohod nije krenuo neplanirano već da je rujnu 2019. godine ilegalnim metodama nabavio vojnu automatsku pušku kalašnjikov, kalibra 7,62 mm, a nedugo nakon ove opasne kupnje započeo je s vježbanjem gađanja mete.

Na Filipovom mobitelu pronađen je snimak u kojem on na nenaseljenom području u ranim popodnevnim satima iz automatske puške vježba pucanje u metalnu bačvu koja je 'stradala' primivši nekoliko hitaca, a osim snimke, pronađene su i fotografije na kojima on pozira pokraj stola držeći kalašnjikov u rukama. Uz nju, pronađeno je još nekoliko fotografija s oružjem koje je Filip snimio u svojem podstanarskom stanu u Šenoinoj ulici, ali i na otvorenom.

image
Suđenje od početka prate članovi obitelji ubijenih
Duje Klarić/Cropix

U kafić Borsalino Filip Zavadlav je došao oko 17.30 sati sa svojim ocem gdje su se našli s bratom Stanislavom i socijalnim radnikom, 58-godišnjakom koji je 2015. godine od strane splitskog Centra za socijalnu skrb bio određen da provodi nadzor nad obitelji Zavadlav.

Oni koji su se tada nalazili u kafiću posvjedočili su kako je Stanislav i tada bio pod utjecajem narkotika te je goste kafića zapitkivao jesu li vidjeli što je njegov brat učinio toga dana. Sam Filip, nije bio svjestan što se događa te je neupitno odbijao odlazak na policiju. U razgovoru sa socijalnim radnikom, prihvatio je da ovaj pozove psihijatra što je socijalni radnik iskoristio kao priliku da pozove policiju.

Istoga dana kada su ubojstva i počinjena, u 18.20 sati Filip je uhićen i odveden u postaju nakon koje je ubrzo prebačen u splitsku bolnicu jer mu je zbog rastrojstva bila potrebna liječnička pomoć. Dan nakon priveden je na ŽDO u Splitu kako bi obznanio svoju obranu, ali 26-godišnji pomorac tada je bio potpuno nesuvisao.

image
Stanislav Zavadlav, mlađi brat Filipa Zavadlava, je bio s njim prilikom uhićenja
Vojko Bašić/Cropix

Nakon još jedne stručne procjene koja je pokazala kako nije raspravno sposoban, Zavadlav je prebačen prvo u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, a onda potom i na Vrapče gdje je ostao do kraja mjeseca kako bi tim stručnjaka nad njim obavio potrebna vještačenja. Psihijatri su za Filipa zaključili da nije duševno bolestan i nije ovisan o alkoholu i narkoticima.

- U jednom od razgovora je spomenuo i ljubav, da je upoznao djevojku iz Beograda, stjuardesu stariju od njega, da je bio kod nje te da mu se jako sviđa. Dok mi je na mobitelu pokazivao njene slike, naletio je i na sliku kalašnjikova.

Prekid veze

Pitao sam ga što je to, a on je kazao da je to ništa, da je time nju htio impresionirati. Znao sam za njegovu sklonost da se voli slikavati s oružjem, no rekao mi je da je to davna prošlost - ispričao je socijalni radnik na sudu.

Na jednom od ročišta, puštane su snimke koje je okrivljeni mladić slao bivšoj djevojci Mariji. Nekoliko godina starija od njega, ova beogradska stjuardesa Filipa je upoznala na Hvaru gdje su i započeli svoju romansu, a nekoliko puta ju je posjetio u Srbiji.

image
Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava
 
Tom Dubravec/Cropix

U snimkama koje su bile upućene njoj, Zavadlav plače i govori kako je htio da imaju djecu te da vjeruje da problem s iznuđivanjem kojeg ima "neće dobro završit". Optužba koju zastupa Zdravko Štrbac, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, vjeruje kako je prekid s djevojkom bio jedan od okidača koji je Zavadlava uputio na krvavi pohod.

Njegovu obranu je preuzeo poznati odvjetnik Branko Šerić koji vjeruje da je njegov klijent u vrijeme počinjenja ubojstava bio neubrojiv te je sudskoj vijeća kojim predsjeda Višnja Strinić tražio ponovno psihijatrijskom vještačenje zbog brojnih primjedbi koje je imao na vještačenje forenzičnog tima iz klinike Vrapče.

Zahtjev za ponovnim vještačenjem je odbijen. Hrvatska, a posebno splitska javnost s nestrpljenjem iščekuju izricanje presude 23. veljače u 13 sati.

23. travanj 2024 19:23