StoryEditorOCM
RegionalO JEDNOJ MLADOSTI

Danas je godišnjica bitke u kojoj je poginulo tri tisuće Dalmatinaca. Najveću žrtvu podnijelo je ovo selo, kući se nije vratilo 68 mladića i djevojaka, ali nisu zaboravljeni

Piše PSD
15. svibnja 2022. - 17:50

Na današnji dan, prije 79 godina, 15. svibnja 1943., počela je bitka na Sutjesci, važna i za rasplet Drugoga svjetskog rata na području Jugoslavije, ali i za Dalmaciju.

Jake snage nacističke Njemačke u operaciji Schwarz (Crno) htjeli su uništiti partizanske jedinice, koje su se uz velike gubitke ipak uspjele izvući i poslije preokrenuti tok rata prema pobjedi. Za Dalmaciju je bitka na Sutjesci važna jer je u njoj sudjelovao, nažalost i poginuo, veliki broj Dalmatinaca.

Kako se takav događaj ne može i ne smije zaboraviti, on se danas obilježio i na Facebooku.

Na Facebook stranici "Na današnji dan" objavljen je status posvećen Bitci na Sutjesci u kojem se navodi da se na širem području Sutjeske okupilo oko 127.000 kopnenih vojnika i oklopnih vozila, uključujući njemačke, talijanske, hrvatske i bugarske jedinice, te preko 300 zrakoplova protiv oko 22.000 vojnika okupljenih u 16 brigada jugoslavenske Narodnooslobodilačke vojske, uz osoblje i ranjenike. U ofenzivi su poginula 7.543 partizana, među kojima je bilo najviše Dalmatinaca, navodi se u statusu na Facebook stranici "Na današnji dan".

image

Ploče u spomen na 64 poginula mladića i četiri djevojke sa Sutjeske u Žrnovnici. Imali su u prosjeku 21 godinu

Joško Ponoš/Cropix

Neka su dalmatinska mjesta i gradovi, poput Šibenika, dali velik broj boraca poginulih na Sutjesci. Ipak jedno manje mjesto ističe se po najvećem broju poginulih, gledano prema broju stanovnika. To je Žrnovnica, mjesto nadomak Splita, o čemu su podsjetili na na Facebook stranici "zrnovnica.hr".

" Veliki doprinos i žrtve u Bitci na Sutjesci, prekretnici 2. svjetskog rata, dali su naši Žrnovčani, poginulo ih je 68 (64 mladića i 4 djevojke). Imali su u prosjeku 21 godinu.

Bila je to golobrada vojska, mladi tek stasali momci i djevojke, u poderanim cokulama i iznošenim opancima, civilnoj odjeći i dijelovima uniformi svih vojski, sa oružjem različitih kalibara, bajonetima i ručnim bombama za pojasom. Neprijatelj za njih nije imao milosti, ali ni oni za njega", zapisali su administratori Facebook stranice.

U FB statusu se citiraju i dijelovi iz knjige Ivana Javorčića "Žrnovnica od davnina do danas":

"Poslije rata sačinjena evidencija poginulih u bici na Sutjesci očitovala je da je Žrnovnica na prvom mjestu po broju datih žrtava u ovoj bici između svih sela Jugoslavije. Dakle, valjan razlog za poseban ponos budućih pokoljenja Žrnovnice, valjan dokaz veličine žrtve koju je dala mladost Žrnovnice u borbi za slobodu.

Najviše poginulih partizana i ljudi koji su bili s njima bilo je s područja Dalmacije, njih čak tri tisuće, a zabilježeno je kako je najveće gubitke pretrpjela Druga dalmatinska brigada u kojoj je poginulo 800 partizana.

image

Žrnovnica, nekad selo, a danas mjesto koje ne želi i ne može zaboraviti svoju tragično poginulu mladost

Ante Čizmić/Cropix

Već nekoliko dana nakon 10. travnja 1941. Žrnovnica je vrvila neprijateljskom talijanskom vojskom - oko tri tisuće vojnika iz divizije "Cacciattori delle Alpe". Nastanili su se pod šatorima na padinama Peruna kod Pivine kuće na Vilaru, na Plasi, Drognjušu, kod Pišilove kuće u Ajnovića, u Glavici, u Amižićima, u Dvorima, na sve strane. Oficiri su i štabovi zauzeli Pivinu kuću i "Bratski dom", ispri doma zavijorila se talijanska zastava, a žrnovački zvonik pretvoren je u talijansko mitraljesko gnijezdo.

Ovakva izdaja Žrnovčanima je značila samo poziv na još veći doprinos u bitkama za oslobođenje od okupatora. Najpoznatija i najveća u kojoj su Žrnovčani sudjelovali bila je ova na Sutjeci koja je trajala do 16. lipnja 1943. Dalmacija nikad ne smije zaboraviti svoju izginulu mladost. Slava im!", zapisao je Ivan Javorčić u knjizi "Žrnovnica od davnina do danas", a prenijela Facebook stranica "zrnovnica.hr".

Za razliku od nekih drugih sela, mjesta i gradova, Žrnovnica i danas čuva uspomenu na svoje poginule djevojke i mladiće. Spomenici podignuti njima u čast još su na svojem mjestu, nisu devastirani, njihova pogibija se ne ismijava i ne osporava. Žrnovnica zaista nije zaboravila svoju mladost, poginulu u borbi za slobodni i bolji svijet.

image

Jedan od spomenika u Žrnovnici

Joško Ponoš/Cropix
19. travanj 2024 09:35