StoryEditorOCM
RegionalODJECI AKCIJE

Dalmatinski političari o uhićenju Rimac: ‘Iznenađen sam, ako je zbog nečega trebala odgovarati, tada je to ona afera iz koje se izvukla kao jegulja‘

Piše Branimir Periša
30. svibnja 2020. - 08:00

Državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina 'pala' je u petak rano ujutro, u sklopu akcije povezane s nelegalnim radnjama u Hrvatskim šumama kada su istražitelji također priveli Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave HŠ.

Pored njih dvoje, zasad najzvučnijih imena te akcije MUP istoga dana također su uhićeni i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, šef podružnice Hrvatskih šuma iz Splita Ivan Melvan, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede te članica HDZ-a Ružica Njavro i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac. Ukupno je privedeno 13 osoba.

Odvjetnik Željko Gulišija, branitelj Josipe Rimac, rekao je da pretpostavlja kako je njegova branjenica i bivša kninska gradonačelnica uhićena zbog istrage povezane s vjetroelektranama.

''Ne mogu službeno potvrditi, ali pretpostavljam da je riječ o vjetroelektranama'', kazao je za Hinu Gulišija. Pritom je istaknuo da će više detalja znati tijekom poslijepodneva, ukoliko mu Josipa Rimac izda punomoć kao branitelju.

Neslužbeno, Jakupčić i Rimac pod istragom su u vezi s nelegalnostima u izgradnji vjetroelektrane ili vjetroelektrana – nije definirano - u kninskom okružju za vrijeme dok je Rimac bila kninska gradonačelnica.

No, s obzirom na background “Kninske kraljice” koja je godinama vodila Zvonimirov grad iz fotelje gradonačelnice kao pouzdan HDZ-ov kadar, stalno s ambicijama – a i vezama – usmjerenim izvan lokalnih okvira, jasno je da je barem zasad Rimac prava 'kapitalka'.

Tim više što se nakon nekoliko godina otkako je se u zapećku dobrog mjesta u ministarstvu primirila u stranačkom smislu, opet vratila u sedlo s kandidaturom za saborsku listu HDZ u 9. izbornoj jedinici.

Rimac je nakon afere sa stanovima u Kninu neko vrijeme dospjela u 'nemilost' – barem što se tiče pozicioniranja u stranci i taman kada je sudski rehabilitirana, budući da je zbog tih stanova – zapravo cijele manje stambene zgrade dodijeljene njenom suprugu – osuđena državna službenica, sviće joj jutro u kojem joj je PNUSKOK pokucao na vrata.

Marko Jelić, gradonačelnik Knina koji je na posljednjim lokalnim izborima prekinuo neprikosnovenu vladavinu HDZ-a u Zvonimirovu gradu bio je nemalo iznenađen viješću da je Rimac pod istragom.

- Uistinu ne znam što bih vam na to odgovorio, kazao je Jelić, budući da je o tome saznao od drugih novinara koji su ga jučer cijelo jutro nazivali. Na pitanje je li možda riječ o vjetroelektrani Ljubač na području Knina, kazao je da ne vjeruje. Ona naime, još uvijek nije počela raditi, a ove druge redovito gradskoj upravi uplaćuju propisane naknade.

- Uistinu ne znam i pretpostavljam da bi u tom slučaju istraga došla i do Grada Knina da tu nešto nije u redu, zaključio je Jelić.

Tomislav Čolak, vijećnik Loze u Skupštini Šibensko-kninske županije koji se obreo u Zagrebu, vijest o privođenju Rimac saznao je od nas.

- Prvo mi je za čuti! Nemam nikakvih saznanja, no ako su vjeteroelekrane u pitanju, tada će najprije biti riječ o Očestovu kod Knina, u Općini Ervenik. To je investicija tvrtke iz Posušja, velika i skupa, a s druge strane, ne znam u kakvoj bi vezi Rimac bila s time... Iznenađen sam, najprije bih pomislio da ako je zbog nečega trebala odgovarati, tada je to ona stambena afera, međutim izvukla se kao jegulja...- kazao je Čolak.

Porazgovarali smo i s Nikolom Blaževićem, dožupanom ŠKŽ, šefom kninskog HDZ-a i dugogodišnjim suradnikom Josipe Rimac.

- Naravno da sam iznenađen, naprotiv, šokiran sam! Poznajemo se jako dugo i vrlo dobro. Suosjećam s Rimčevima, nije im lako, govori Blažević dodajući da ne zna ništa više od onoga što se dalo pročitati na portalima. Neka institucije rade svoje, a Josipi želim da istraga za nju završi na najbolji mogući način, poručio je Blažević. Ne zna o kojoj bi od nekoliko vjetroelektrana na kninskom području mogla biti riječ, no otklanja da je u pitanju Očestovo, najviše zato što je na području druge lokalne samouoprave, u Erveniku.

Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a nije htio komentirati postupak PNUSKOKA i kako govori, zasad nitko sa sigurnošću ne može kazati što je pitanju, te želi izbjeći nagađanja.

- Ubrzo ćemo saznati o čemu je riječ sa službenih adresa, a to svakako nije udarac HDZ-u, smatra Dujić. Nego upravo suprotno, to je samo znak da je HDZ ustanovio državu čija tijela neovisno rade svoj posao, bez obzira o kome se radi, pa makar to bila i kandidatkinja stranke na listi za predstojeće nacionalne izbore.

Rimac je na listu, podsjeća Dujić, kandidirala njezina kninska organizacija HDZ-a a županijska podružnica samo ga je proslijedila u središnjicu. Naposljetku, zna se da će o konačnoj listi odlučiti stranačka središnjica u suradnji sa ŽO HDZ.

25. travanj 2024 06:36