StoryEditorOCM
RegionalDR. BRKAN GOVORI

Cijeli svijet bori se s novim virusom, a ovaj se dalmatinski gradonačelnik ruga i poziva građane na korištenje dezodoransa...

Piše Vinko Vuković
26. ožujka 2020. - 19:05

Svakakvih smo se junaka naslušali u ova teška vremena, ali istup Jure Brkana, makarskoga gradonačelnika, bez imalo se pretjerivanja može svrstati u sam vrh javnih ludosti.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća upitan je od Gordane Muhtić da objasni kako se Makarska priprema za obranu od brzoširećeg virusa. Zastupnicu SDP-a zanimalo je postoje li kakvi planovi za karantenu i slične tričarije.

A odgovor je bio senzacionalan. Neopisiv. A izrečen je, to svakako valja napomenuti, 6. ožujka, u vrijeme, dakle, kada je cijeli svijet već brojao na tisuće mrtvih od bolesti COVID-19 i kada su svi talijanski televizijski dnevnici počinjali sa snimkama lijesova koji čekaju na red za ukapanje. A Italija je tu, odmah preko puta Brkanove Makarske.

Uglavnom, dr. Jure Brkan kaže da je "korona" glupost, maltene izmišljotina. Tek malo jača prehlada, kako je precizno objasnio.

"Apeliram na naše građane, ljudi, ne budite naivni, panika se stvara iz ničega... Panika se stvara iz ničega, uhvatite se sebe, svojih briga, očistite dvorišta, spremite okućnice, spremajte se za sezonu, budite dobri sa svojim susjedima, toga se uhvatite...", nadahnuto će vodeći makarski epidemiolog.

No, ima još.

"Korona je bolest sa simptomima malo jače prehlade, a nas, čovječe, drže sve u karanteni, pa ja to ne mogu virovat, još najbolje da nam turizam zašteka zbog korone, šta ćemo onda... zbog panike, ne zbog bolesti... budite ljudi malo pametni", veli doktor Brkan.

Pa zaključuje, majstorski, kao pravi znalac:

"Osobna higijena, svaki put, dezodoransi, i to, da se čuje za vama kad uđete u kancelariju, osobna higijena prije svega, i mentalna i tjelesna."

Eto, za Makarane nema straha. No, lako je njima kad imaju ovakva doktora za gradonačelnika. I, zvali smo ga, jesmo, pokušali smo čuti još koji savjet, no nije se odazvao. Da nije bolestan?

19. travanj 2024 08:33