StoryEditorOCM
RegionalBIVŠA KOZMETIČARKA

Časna koja je oduševila hajdukovce život će provesti iza zidina zatvorenog samostana: ‘Moji su najprije bili šokirani‘

Piše Ana Franić/SD
22. ožujka 2023. - 07:21

U čuvenom splitskom samostanu, prekrasnom zdanju na Bačvicama, opasanom velikim zidinama, prije nekoliko dana jedna je mlada žena, Vodičanka Nera Galijot (29), položila doživotne  zavjete. Taj će joj samostan u godinama koje slijede biti mjesto koje će napuštati samo u slučaju kad mora ići u liječnika i u još ponekim strogo određenim okolnostima. 

Nera je u samostanu od svoje 23. godine i to pod imenom klarisa s. Marija Katarina od Raspete Ljubavi. Prve zavjete je položila 2020., a onda 18. ožujka 2023. godine doživotne.

Na fotografijama koje je objavila Splitsko-makarska nadbiskupija vidi se da je svečanosti prisustvovalo mnogo svećenika i časnih sestara te Nerina obitelj i prijatelj, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Sestra Marija Katarina od Raspete Ljubavi oduševila je javnost 2021. godine. Tada je HNK Hajduk na svojoj Facebook stranici objavio prekrasan rad koji su dobili od ove klarise u povodu 110. rođendana Najdražeg kluba: navijački puk bio je oduševljen plakatom koji poručuje da će gospa uvijek čuvati Hajduk.

Naglasili su i kako je mlada klarisa još jednom podsjetila na neraskidivu vezu Klarisa i Hajduka. Naime, klarise su davne 1911. godine izvezle prvi grb HNK Hajduk i to na zamolbu Ane Kaliterne, sestre klupskih legendi Fabijana i Luke Kaliterne, a po nacrtu Vjeke Ivaniševića, također jednoga od osnivača Hajduka.

image

Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi 2021. godine za 110. rođendan Hajduka

HNK Hajduk/Facebook

Prošle godine za portal Infovodice mlada klarisa ispričala kako se odlučila za život u samostanu. Rekla im je da je osjetila Božji poziv dok je čekala odlazak na služenje vojnog roka, a otkrila je i kako je njezina obitelj bila iznenađena tom odlukom.

- Bolje rečeno, šokirali su se! Skroz razumljivo s obzirom na moj stil života i kompletni izgled jer uistinu nisam izgledala ni kao vjernik, što mi je jednom rekao jedan čovjek, a kamoli kao netko tko odlazi u samostan, i to zatvoreni. Poručila sam im da odlazim u zatvoreni samostan, da se odazivam na Božji poziv u potpunoj predanosti molitvi i žrtvi.

Nisam nikome ništa govorila do u zadnji čas, osim svojima u kući, jer sam bila svjesna da nitko ne bi mogao razumjeti. U meni se dogodio potpuni zaokret koji je bilo vrlo teško objasniti ikome i zato se nisam ni trudila. Razgovarala sam uglavnom s majkom jer me je jedino ona mogla razumjeti - kazala je za portal Infovodice. 

image

Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi 

Splitsko-makarska nadbiskupija

Objasnila je da joj je njezina crvena kosa bila na prvom mjestu, uvijek je morala biti duga, crvena i lijepa, a nakon spoznaje od Gospodina odrezala ju je do ramena i obojala u tamnosmeđu.

Tada su svi počeli, kazala je, sumnjati da se s njom nešto događa, ali su neki mislili da je to učinila jer se prijavila u vojsku i čekala je poziv za služenje vojnog roka.

Cijeli intervju koji je dala za portal Infovodice pročitajte ovdje

Životni put sestre Marije Katarine od Raspete Ljubavi

S. Marija Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) rođena je 21. veljače 1994. godine u Splitu. Tokom djetinjstva živjela je u Kaštel Gomilici, Kninu i Vodicama.

Srednju strukovnu školu završila je u Šibeniku, smjer kozmetičar. Potom se vraća u Kaštel Gomilicu i zapošljava u ugostiteljstvu. Iako je živjela kao i svi vršnjaci, često je razmišljala o Bogu i tražila smisao života na zemlji. 

Na prijedlog župnika u Kaštel Gomilici, don Ante Čotića, 2015. godine odlazi na hodočašće u Rim i Asiz prilikom otvaranja Jubilarne godine Božjeg milosrđa.

U Asizu, u Porcijunkuli, Bog ju je dotaknuo preko ruža svete Klare, no ni tada nije odlučila izbliže slijediti Gospodina. Te godine upisuje vojsku o kojoj je razmišljala jako dugo, no u isto vrijeme pojavljuju joj se misli o redovništvu.

U 23. godini, 18. ožujka 2017. godine, pristupa Redu siromašnih sestara svete Klare u Splitu. Prve zavjete u trajanju od tri godine položila je 19. ožujka 2020. godine. (Splitsko-makarska nadbiskupija)

19. travanj 2024 06:44