StoryEditorOCM
RegionalRATBE GRDOSIJE

Čak pet NATO nosača aviona trenutno operira u mediteranskim vodama! Stručnjaci poručuju: ‘Ovakva koncentracija zapadne vojne sile nije slučajna‘

Piše Davor Krile
18. studenog 2022. - 20:02

Mediteran je uslijed ukrajinskoga rata postao veliki vojni bazen, sa svim nužnim posljedicama takve preobrazbe. Najmanje tri nosača zrakoplova iz različitih zemalja članica NATO-a trenutno plove Sredozemljem, a u njegovoj neposrednoj blizini još su barem dvije ploveće ratne grdosije, uključujući najnoviji supernosač američke mornarice USS Gerald R. Ford.

Kako javlja poznati vojni portal The War Zone, NATO toliku koncentraciju plovećih grdosija oko toplog mediteranskog mora pravda „koordinacijom različitih aktivnosti velikoga broja glavnih mornaričkih sredstava“ te „prilikom da se vježba za buduće visoke sukobe“. I iz ove formulacije je razvidno da s pet nosača zrakoplova oko Europe priča ne završava, jer ih svakoga dodatno upotpunjuje i brojna prateća flota pomoćnih ratnih plovila.

Valja napomenuti da udarne grupe nosača aviona obično uključuju i podmornice. Iako se ti podaci javno ne objavljuju, u Europi je posljednjih mjeseci zabilježena značajna količina američkih podmorničkih aktivnosti.

Kad je riječ o trenutačnim operacijama NATO-a, supernosač Gerald R. Ford američke mornarice je momentalno usidren u Solentu, tjesnacu između Velike Britanije i otoka Wight koji je na oba kraja povezan s La Mancheom. Na nosač je ukrcano zračno krilo 8 (Carrier Air Wing) koje uključuje eskadrile s lovcima F/A-18E/F Super Hornet, mlaznjake za elektroničko ratovanje EA-18G Growler, zrakoplove za rano upozoravanje i kontrolu E-2 Hawkeye, C- 2 zrakoplove Greyhound Carrier Onboard Delivery (COD) i helikoptere MH-60R i S Seahawk. ‘Fordova‘ prateća udarna skupina uključuje krstaricu klase Ticonderoga USS Normand, tri razarača klase Arleigh Burke i američki obalni brod Legend klase National Security Cutter USCGC Hamilton.

image

USS Gerald R. Ford testira izdržljivost na eksplozije

Riley Mcdowe/Afp

Nakon nedavnog posjeta Splitu, nosač klase Nimitz američke mornarice USS George HW Bush još je u Jadranskom moru, u zoni svog planiranog rasporeda i „misije pomoći u obrani interesa SAD-a, saveznika i partnera". ‘Bushova‘ udarna skupina sastoji se od letjelica ‘Zračnog krila 7‘ i krstarice klase Ticonderoga USS Leyte Gulf te četiri razarača klase Arleigh Burke. Bush je u Mediteranu još od kolovoza, gdje je tad zamijenio ‘Harry S. Trumana‘ i njegovu pridruženu udarnu grupu. 

Početkom studenoga Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je nosač Kraljevske mornarice HMS Queen Elizabeth u Sjeverno more radi navodne vježbe. Ovo raspoređivanje dio je šire britanske vojne operacije, ‘Op Achillean‘, koja je djelomično usmjerena na osiguravanje sigurnosti u Europi u svjetlu rata u Ukrajini. Pretpostavlja se da su u pratnji ‘Kraljice Elizabete‘ nevidljivi lovci F-35B Joint Strike Fighters, te  helikopteri Merlin i Wildcat.

 Logično je pretpostaviti i da talijanski nosač zrakoplova ITS Cavour još uvijek operira u Sredozemlju, oko svoje matične baze u Genovskome zaljevu. Nosač obično nosi američke Fantome 35B, kao i letjelice AV-8 tipa Harrier i helikoptere AW101. Luku u Tarantu napustio je početkom listopada kako bi sudjelovao u vježbi NATO i europskih snaga Mare Aperto 22-2. U to je vrijeme talijanska mornarica objavila slike koje pokazuju razarač klase Orizzonte ITS Caio Duilio i razarač klase Bergamini Luigi Rizzo u pratnji nosača, zajedno s raznim savezničkim ratnim brodovima iz Stalne NATO pomorske skupine 2 (SNMG2).

Početkom ovoga tjedna i francuska mornarica objavila je kako je jedini nosač zrakoplova ove zemlje, Charles de Gaulle, napustio matičnu luku u Toulonu. S pridruženom udarnom grupom sudjeluje u misiji Antares, koju su opisali kao "održavanje vidljive prisutnosti Francuske u morskim područjima". Prema onome što se zna, razmještaj Charlesa de Gaullea će omogućiti da nosač i druge francuske i savezničke snage djeluju u predstojećem razdoblju u istočnom Mediteranu, a potencijalno i u Crvenome moru i Indijskom oceanu.

Zračno krilo nosača Charles de Gaulle uključuje borbene zrakoplove Rafale M, helikoptere NH90 Caiman i AS365 Dauphin, E-2 Hawkeye zrakoplove za rano upozoravanje i kontrolu, te kopneni pomorski patrolni zrakoplov Atlantique 2. Nosač je u pratnji najmanje jednog razarača klase Horizon i jedne fregate klase Aquitaine, uključujući podmornice i druga plovila francuske mornarice i njezinih saveznika.

Iako je NATO objavio da nijedno od navedenih raspoređivanja pet nosača zrakoplova u Sredozemlju i oko njega ‘nije dio većega koordiniranog napora‘, teško je ne uočiti pet plovećih udarnih grupa koje djeluju istovremeno kao značajan prikaz pomorske sile Zapada. I to baš u trenutku kad se ukrajinski sukob s nedavnim raketama prelio u poljsku NATO zonu, a zabilježene su i ljudske žrtve.

"Iako snage svake nacije djeluju u skladu s vlastitim ciljevima misije, napredna suradnja pokazuje jedinstvo prema kolektivnoj obrani Saveza. Ovaj događaj predstavlja izazov za savezničke nacije da koordiniraju vjerodostojnu borbenu moć u cijelom euroatlantskom području i dočarava koheziju i interoperabilnost NATO-a. Pet zrakoplovnih prijevoznika unutar našeg operativnog područja je dodatna prilika za konsolidaciju našeg pristupa zračnoj obrani, suradnji među domenama i integraciji mora i kopna“ – izjavio je medijima viceadmiral Kraljevske mornarice Keith Blount, zapovjednik NATO-ova Savezničkog pomorskog zapovjedništva.

image

Američki supernosač USS Gerald R. Ford 

Anderson W. Branch/Afp
20. travanj 2024 01:32